2/12/22

1940.Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου .36 ημέρα του Πολέμου.

 

O Παπάγος με τον ΠΦούστη διάδοχο Παύλο έκαναν μια βόλτα στο μέτωπο. Ο Μεταξάς στην Αθήνα πήγε στα Νοσοκομεία.Στο ημερολόγιο του έγραψε: 
«Γενική προχώρησις. Συγκινητικά τηλεγραφήματα πατέρων που σκοτώθηκαν τα παιδιά τους». 
Η 4η Μεραρχία της Τριπόλεως που άρχισε να επιστρατεύεται στις 28 Οκτωβρίου, και μετα μετακινήθηκε στο Ναύπλιο από όπου αναχώρησε στις 19 Νοεμβρίου , έφρασε μετά από 35 ημέρες στο Μέτωπο .
 Η 2α Μεραρχία που κατείχε τη βορειοανατολική πλευρά της στενωπού Σούχα, με δύο συγκροτήματα δυνάμεως Συντάγματος επιτέθηκε για την εκπόρθηση της στενωπού .
 

Το απόσπασμα Δημοκωστούλα που ανήκε στην Μεραρχία Ιππικού κατόρθωσε παρά τη συνεχή και άφθονη χιονόπτωση να καταλάβει το χωριό Λούσγια, θέτοντας υπό τα πυρά του την Πρεμετή και τη γέφυρά της.  στον Αώο ποταμό. 
 Η Ταξιαρχία Ιππικού κατέλαβε στις 2 Δεκεμβρίου το χωριό Σεροπούλι δυτικά του χωριού Φράσερι αναγκάζοντας τους Ιταλούς να συμπτυχθούν στα ανατολικά της Κλεισούρας. 
 Στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, προσγειώθηκαν οκτώ αεροσκάφη Gloster Gladiator Mk II της 112 Βρετανικής Μοίρας ως ενίσχυση από την RAF.
Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πολεμικό ανακοινωθέν Νο 178  στις 2 Δεκεμβρίου 1940 ανέφερτε: "Στο ελληνικό μέτωπο, βίαιες εχθρικές επιθέσεις αποκρούονταν παντού. Ο εχθρός, οπισθοχωρώντας από τις αντεπιθέσεις μας στις θέσεις εκκίνησης, υπέστη βαριές απώλειες ειδικά στα δεξιά της 11ης Στρατιάς, όπου της επίθεσης, της οποίας προηγήθηκε έντονη προετοιμασία πυροβολικού, διεξήγαγε ένα ολόκληρο Σώμα Στρατού. Στο μέτωπο του Στρατού, ξεχώρισαν δύο τάγματα τηςμεραρχίας Pusteria και της μεραρχίας Ferrara. επικεφαλής του 47ου Συντάγματος Πεζικού  συνταγματάρχης Trizio έπεσε ένδοξα. Οι μονάδες ιππικού που αιφνιδιάστηκαν από τους αλπικούς εξερευνητές μας έχουν εκμηδενιστεί. Εχθρικά αεροπλάνα έριξαν βόμβες χωρίς συνέπειες σε ερημικές περιοχές κάποιων Δωδεκανήσων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...