7/12/22

Πόλεμος 1940. Η 41η ημέρα


 Ο σκληρός ορεινός αγών και ο δυσχερής ανεφοδιασμός του Στρατού

Η 41η ημέρα του πολέμου ήταν Σάββατο. Ο αρχηγός του Ιταλικού Γενικού Επιτελείου Πιέτρο Μπαντόλιο ανέλαβε την ευθύνη για της ήττες στην Αλβανία και παραιτήθηκε. 
 
Ο "αδιάθετος" και "κουρασμένος" Μεταξάς που το πληροφορήθηκε έγραψε στο ημερολόγιο του. «Είμαι αδιάθετος και κουρασμένος, Παραιτήθη ο Μπαντόλιο αλλά υπερίσχυσε η αδιάλλακτος μερίς του Φασισμού». 
Η «αδιάλλακτος μερίς ήταν ο 33ου βαθμού Μασσόνος Ούγκο Καμπαλέρο. 
 Από τις 5 Δεκεμβρίου το Α΄ ΣΣ είχε συγκεντρώσει στην περιοχή της Κακαβιάς ένα Συγκρότημα με δύναμη ένα τάγμα πεζικού, δύο πεδινές πυροβολαρχίες και μία πυροβολαρχία αντιαρματικού πυροβολικού, που είχε σαν αποστολή την κάλυψη των πλευρών των μεραρχιών που ενεργούσαν βόρεια και νότια της οδού Κακαβιά – Αργυρόκαστρο. 
Στις 7 Δεκεμβρίου το συγκρότημα αυτό προωθήθηκε στην Δερβίτσανη και στις 8 Δεκεμβρίου κινήθηκε ταχέως και εισήλθε στο Αργυρόκαστρο και μετα εγκαταστάθηκε στα υψώματα που βρίσκονται περί τα 4 χιλιόμετρα βόρεια και βορειοανατολικά του Αργυροκάστρου. 
 Η 3η Μεραρχία έφθασε στις 7 Δεκεμβρίου στην την γραμμή Υψ. Μακρύκαμπος (Υψ. 1537) – χωριό Σούβλιανη, όποτε τη νύχτα έγινε η αντικατάσταση από την 4η Μεραρχία.
 Μετά την αντικατάσταση η 3η Μεραρχία συγκεντρώθηκε στην περιοχή Δέλβινο – Μουζίνα μέχρι της 12 Δεκεμβρίου που οι μονάδες της αντικατέστησαν τμήματα του Αποσπάσματος Λιούμπα και έλαβαν την επαφή με τον εχθρό.
 Η 8η Μεραρχία αντικαταστάθηκε από την 3η Μεραρχία και παρέμεινε για ανασυγκρότηση στην περιοχή της Κακαβιάς. 
 Οι απώλειες της 8η Μεραρχίας ανήλθαν μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1940 σε 34 αξιωματικούς και 280 οπλίτες νεκρούς και σε 48 αξιωματικούς και 1.360 οπλίτες τραυματίες και 84 οπλίτες αγνοούμενους. 
 Η 4η Μεραρχία που στις 2 Δεκεμβρίου βρισκόταν στα Ιωάννινα τη νύχτα 7ης Δεκεμβρίου αντικατέστησε τμήματα της 3ης και την επομένη κινήθηκε στα βορειοδυτικά του Αργυρόκαστρου.
Στις 7 Δεκεμβρίου ,το 5ο Σύνταγμα της 1ης Μεραρχίας διετάχθη να προχωρήσει και να καταλάβη το ύψωμα 1220.
Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ανακοινωθέν  Νο 183 ανακοινώνει στις 7 Δεκεμβρίου 1940 ανέφερε:
" Στην Αλβανία, ο εχθρός συνεχίζει την πίεσή του στην ακροαριστερή μας πτέρυγα στην οροσειρά  δυτικά του Πόγραδιτς , περιορίζοντας τη δραστηριότητά του, στο υπόλοιπο μέτωπο, στις τοπικές επιθέσεις στην περιοχή του Αργυροκάστρου. 
Οι αντεπιθέσεις μας έδωσαν πίσω την κατοχή αρκετών θέσεων. Το Αλπικό Τάγμα Μπολζάνο, το 2ο Σύνταγμα Μπερσαγκλιέρι και το Πυροβολικό του 26ου Σώματος Στρατού ξεχώρισαν.
 Η αεροπορία μας, παρά τις έντονα αντίξοες καιρικές συνθήκες και τη μεγάλη αντιαεροπορική αντίδραση, πραγματοποίησε πολυάριθμες επιθέσεις χαμηλής πτήσης, βομβαρδισμούς και στρατευμάτων, οχημάτων καταστρέφοντας τροχαίο υλικό και χτυπώντας ζωτικά κέντρα ευημερία. Οι στρατιωτικοί στόχοι της Ζακύνθου και της Άρτας βομβαρδίστηκαν . Μια αποθήκη πυρομαχικών ανατινάχτηκε  στην Ερσέκα" . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...