ΚΙΝΗΜΑ21. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΚΙΝΗΜΑ21. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

5/12/22

Δεκεμβριανά, ημέρα 3η 5η Δεκεμβρίου 1944

 

Στις 5 Δεκεμβρίου 1944, το ΚΚΕ είχε κηρύξει γενική απεργία.           Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε την Γενική Ασφάλεια Αθηνών στην οδό Πατησίων και Τοσίτσα και συνέλαβε μερικούς αστυνομικούς αιχμάλωτους, ενώ οι περισσότεροι αστυνομικοί που υπεράσπιζαν το κτήριο φυγαδεύτηκαν από αγγλικά άρματα. Το 4ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατέλαβε την έδρα της Ανώτατης Διοίκησης Χωροφυλακής στην οδό Πατησίων, στο ύψος του Πεδίου του Άρεως και αιχμαλώτισε 80 περίπου αξιωματικούς της χωροφυλακής. Επίσης , ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τις φυλακές Συγγρού, την Εφορία Υλικού Πολέμου, την έδρα της Χ στη Σόλωνος 108, και συνέχισε τον αφοπλισμό των αστυνομικών τμημάτων . Ο λόχος σπουδαστών του ΕΛΑΣ. «Λόρδος Βύρων» συγκρούστηκε με Βρετανούς στο Πολυτεχνείο. Ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στις δυνάμεις του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο. Ο Τσόρτσιλ έστειλε τηλεγράφημα στον Σκόμπι που τον καθιστούσε υπεύθυνο για την τήρηση της τάξης στην Αθήνα. Η κυκλοφορία απαγορεύτηκε από τους Άγγλους μετά τις 17:30. Μετά από «έκκληση» του ΚΚΕ και του ΕΑΜ ο «λαός» της Αθήνας και του Πειραιά σήκωσε το βράδυ της 5ης προς την 6η Δεκεμβρίου 2.000 οδοφράγματα. - Δεκεμβρίου 05, 2021 Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis! Μοιραστείτε το στο Twitter Μοιραστείτε το στο Facebook Κοινοποίηση στο Pinterest Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οἱ Πρέσπες τοῦ Αἰγαίου καί 700.000 κατασχέσεις Ἑλληνικῶν σπιτιῶν, εἶναι τά ἑπόμενα στήν λίστα τοῦ Ἀντινατιβιστή Κούλη καί τοῦ διαδόχου του καί ἐκλεκτοῦ τῶν Στοῶν, Δένδια.

Ὁ «Ἡγεμών» ἐδήλωσε: Στίς 21 Μαΐου 2023,  θά ἔχουμε, ΕΚΛΟΓΕΣ! Ὁ «κυρίαρχος» λαός θά κληθεῖ νά ἐκλέξει τούς ἑπόμενους σωτῆρες του. Τά τελευταῖ...