28/5/24

102.χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Τα παιδιά των Προδοτόπουλων, άλλαζαν υπηκοότητα για να μην πάνε στο Μέτωπο Στις 28 Μαΐου 1922, 57 ημέρες πριν την «μεγάλη επίθεση» του Κεμάλ , οι «υπεύθυνοι» των Αθηνών διέψευδαν τις πληροφορίες των ¨Άγγλων Ανταποκριτών, για επικείμενη επίθεση ενώ ο Ελληνικό Στόλος βομβάρδιζε την Σαμψούντα.

 


Ο Μπατριώτης Γεώργιος Ζλάτκος του οποίου ο υιός έγινε Ούγγρος

Ο Μπατριώτης Γεώργιος Χρυσός (Ζλάτκος) Γεννήθηκε στις Σέρρες από πλούσια οικογένεια που δήλωνε ότι βρέθηκε στις Σέρρες από το Μελένικο .

 Ο πατέρας του, έμπορος διαμαντιών και δημητριακών. 

(Το, «έμπορος Διαμαντιών», είναι ως γνωστόν, παλαιό «μακεδονικό» επάγγελμα). 

Ο Μπατριώτης Γεώργιος Χρυσός (Ζλάτκος), πήρε το δίπλωμα του απ’ το Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Περάτωσε επίσης τη Γαλλική Σχολή του Γκαιρώ Θεσσαλονίκης. Έκτος απ’ τη γαλλική γλώσσα ήξερε τέλεια τη γερμανική και την τουρκική. Το 1893 σε ηλικία 30 ετών διορίστηκε Υποπρόξενος Σερρών  της Αυστροουγγαρίας. 

Μετά την επανάσταση των Νεότουρκων (1908) η Συνταγματική Κυβέρνηση της Τουρκίας  αναγνωρίζοντας τις προξενικές του ενέργειες, που ωφέλησαν τους κατοίκους της δικαιοδοσίας του (Σαντζάκιο Σερρών) τον ανακήρυξε τιμητικά Τούρκο υπήκοο.

 Το 1912 (Οκτώβριος) με έντονα διαβήματα στο στρατηγό Βούλκωφ κ.ά. και τη συμπαράσταση του μητροπολίτη Αποστόλου, συνετέλεσε να πάψει η σφαγή των Τούρκων (σε πολλούς έδωσε άσυλο στο Προξενείο) πού άρχισαν οι Βούλγαροι μπαίνοντας στις Σέρρες. Τη μέρα που καταστράφηκαν οι Σέρρες (29-6-1913) στο Προξενείο του βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο 300 περίπου Σερραίοι Έλληνες.

Μετά την απελευθέρωση το 1913 παραιτήιηκε   από το Προξενικό Αξίωμα και απέκτησε  την ελληνική υπηκοότητα. Στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 ελέγχτηκε βουλευτής με τον Γούναρη. 

 Τιμήθηκε κατά την περίοδο 1897-1917 με δύο παράσημα της Αυστροουγγαρίας και ένα της Ιταλίας, Σερβίας, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας. 




Ο Βενιζέλος προσέφερε την βοήθεια του, στους «αδιάλλακτους» Παλαιοκομματικούς  και τους Μεταρρυθμιστές, που 
έκαναν (κρυφές) δοκιμαστικές διαπραγματεύσεις με Τούρκους  Διαβήματα κατά του Στεργιάδου .


Δεν υπάρχουν σχόλια: