14/4/18

Τα γενέθλια των πρακτόρων

Στις 14 Απριλίου 1941, ιδρύθηκε από τους Άγγλους και την Ιντέλιζνες Σέρβις στη Λευκωσία, με μπροστινούς, δοσίλογους προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές , το νέο «Πρακτορείο», με την ονομασία «Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού» (ΑΚΕΛ).
Το χαφιεδότσουρμο της SoE αμέσως καλούσε τους Ελληνοκυπρίους να πολεμήσουν στο πλευρό των Άγγλων κατακτητών.

Την ίδια ημέρα , που ήταν ΜΕΓΑΛΗ Τρίτη, κατελήφθη από τη γερμανική 9η Τεθωρακισμένη Μεραρχία η έρημη Κοζάνη. Ο εχθρός κατόπιν, κατέλαβε την Καστοριά, και  το Άργος Ορεστικό.
Το Βρετανικό εκστρατευτικό Σώμα έτρεχε προς της Θερμοπύλες, ενώ όσοι είχαν απομείνει από τις δυο διαλυμένες ελληνικές μεραρχίες, την 20η και τη 12η, έτρεχαν αλαφιασμένοι προς τον Αλιάκμονα.
Ο νεαρός Βασιλιάς Πέτρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας , δραπέτευσε με αεροπλάνο από το Νικσιτς του Μαυροβουνίου και αφού προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο της Παραμυθιάς, το βράδυ προσγειώθηκε στο Τατόι. Βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τη δεύτερη αεροπορική επιδρομή κατά της Σόφιας χωρίς να υπάρξουν απώλειες.
Ο Τσώρτσιλ έδωσε μυστική διαταγή για να μην αναφέρονται οι απώλειες του Βρετανικού Ναυτικού για να προστατευθεί το ηθικό του πληθυσμού.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΛΛΥΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ?

Ανώνυμος είπε...

Ποιός πέθανε;

Ανώνυμος είπε...

Ενα κολυβο θες να φτιαξεις;


Καλλιοπη

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...