Ο Αλέξανδρος Κοντούλης υπήρξε ένθερμος οπαδός της Μεγάλης Ιδέας και υπήρξε ένα από τα βασικά μέλη της υπέρτατης αρχής της Εθνικής Εταιρείας και για μια δεκαετία πρόεδρος της «Σκοπευτικής Εταιρείας» .
Γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 29 Δεκεμβρίου 1858. Καταγόταν από οικογένεια γαιοκτημόνων.
Ο πάππος του Κωνσταντής Κοντούλης ήταν Δημογέρων το 1805. Υιός της αδελφής του ήταν ο Στρατηγός Χαρίλαος Αναστασίου Κριεκούκης.
Ο Αλέξανδρος Κοντούλης σε ηλικία 20 ετών μετείχε ως εθελοντής στην επανάσταση της Ηπείρου του 1878. Τότε συνελήφθη από τους Τούρκους και καταδικάστηκε σε θάνατο. Έλαβε χάρη, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και αμέσως κατατάχθηκε ως εθελοντής .Εξήλθε ως ανθυπολοχαγός του πεζικού το 1885 από τη Σχολή Υπαξιωματικών .
Το 1886 συμμετείχε στις συμπλοκές που σημειώθηκαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
Στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπηρέτησε ως υπολοχαγός στην 3η ταξιαρχία του Κωνσταντίνου Σμολένσκη Για την ηρωική και σπουδαία δράση του στην καθ΄ όλη διάρκεια του πολέμου προήχθη επ΄ ανδραγαθία σε λοχαγό και του απένειμαν τον Αργυρού Σταυρό του Σωτήρος.
Το 1904 ως λοχαγός μαζί με τους ανθυπολοχαγούς Π. Μελά, Γ. Κολοκοτρώνη και Α. Παπούλα μετέβη στη Μακεδονία για την οργάνωση του Μακεδονικού Αγώνα.
Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο έχοντας τον βαθμό του συνταγματάρχη ανέλαβε διοικητής των ευζωνικών ταγμάτων της Ηπείρου. Κατά την μάχη της Αετοράχης καθώς και στη μάχη του Μπιζανίου τραυματίσθηκε.
Την περίοδο 1917 – 1920 φέροντας τον βαθμό του υποστράτηγου ανέλαβε Διοικητής της 4ης Μεραρχίας (Ναυπλίου) .
Δύο μήνες μετά τις εκλογές του 1920, αρχές του 1921, διορίστηκε από την κυβέρνηση Γούναρη διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού στη στρατιά της Μικρασιατικής Εκστρατείας, θέση που διατήρησε μέχρι τον Ιούνιο του 1922.
1 σχόλιο:
Την παραδοση του στρατού από τους προαναφερομενους και την σύλληψη τους , όλο μεγάλα γυμνάσια ήταν έλεγε στις ιστορίες ο παππους μου και την άτακτη υποχώρηση
Δημοσίευση σχολίου