8/7/23

Η 8η Ιουλίου στην Ιστορία

8η Ιουλίου είναι η 189η ημέρα του έτους . Απομένουν 176 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

 1099 . Κατά την Πρώτη Σταυροφορία, 15.000 πεινασμένοι Χριστιανοί στρατιώτες έκαναν ξυπόλητοι λιτανεία γύρω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ.

1138. Πάπας Ιννοκέντιος Β΄ αφόρισε τον βασιλιά της Σικελίας Ρογήρο Β’, τον οποίο είχε αναγνωρίσει ως Βασιλιά  ο θανών παπας Ανάλεκτος Β’

1167. H Μάχη του Ζέμουν , έξω από το Βελιγράδι, μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Ουγγαρίας.
Οι Βυζαντινοί, που είχαν και μερικούς ευρωπαίους Ιππότες μισθοφόρους καθώς και Κουμάνους μισθοφόρους και που τους διοικούσε ο Ανδρόνικος Κοντοστέφανος, πέτυχαν μια αποφασιστική νίκη, υποχρεώνοντας τους Ούγγρους να ζητήσουν ειρήνη με τους όρους του Αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού.
Οι Ούγγροι αναγνώρισαν τα δικαιώματα της αυτοκρατορίας επί της Βοσνίας, της Δαλματίας, της Κροατίας νότια του ποταμού Κρκα, καθώς και στη Φρούσκα Γκόρα .Εδωσαν επίσης Ομήρους για εγγύηση, δεχτηκαν να πληρώσουν φόρο τιμής Βυζάντιο και να παρέχουν στρατό στον αυτοκράτορα , όταν τους το ζητούσε. Η μάχη του Ζέμουν ολοκλήρωσε την προσπάθεια του Μανουήλ Κομνηνου για την εξασφάλιση των βορείων Συνόρων.

1283 . O Ρογήρος της Λαούρια , διοικητής της στόλου της Αραγονία συνετριψε το στόλο των Ανδεγαυών στη ναυμαχία της Μάλτας κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Σικελικού Εσπερινού.


1481. Η Μάχη του Ρίμνικ. O Στεφάνος o Μεγας της Μολδαβίας συνέτριψε το στρατό του Βασαμάμπ Δ της Βλαχίας, που είχε και την υποστήριξη του οθωμανικού στρατού. 


1497.
 Ο Πορτογάλος πλοηγός Βάσκο ντα Γκάμα απέπλευσε από τη Λισαβόνα με 4 πλοία και 169 άνδρες, στο παρθενικό του ταξίδι για να ανακάλυψε το θαλάσσιο δρόμο προς την Ινδία, γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.


1573. Το Διάταγμα της Βουλώνης έβαλε τέλος στον τετραετή πόλεμο των Γάλλων Καθολικών και Ουγενότων.

1579. Βρέθηκε στο Καζάν η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας του Καζάν.

1654. Ο πρώτος Εβραίος, Τζέικομπ Μπαρσίμσον,έφτασε στην Αμερική.

1656. Οκτώ ημέρες μετά τη νικηφόρα ναυμαχία των Δαρδανελίων , ο διοικητής του στόλου της Βενετίας Μπάρμπαρο Μπαντέρ, κατέλαβε την Τένεδο εγκαθιστώντας τη βάση  για αποκλεισμό των Στενών.

1659. Στις 28 Ιουνίου/8 Ιουλίου κατά τον Ρωσοπολωνπολωνικό Πολέμο του 1654-1667, έγινε η μάχη του Κονοτόπ.

1686 .Αυστριακά στρατεύματα απελευθέρωσαν την Βούδα από την τουρκική κυριαρχία, η οποία διήρκεσε από το 1541. 


1709.
 Στη Μάχη της Πολτάβας , 27 Ιουνίου /8 Ιουλίου 

ο ρωσικός στρατός υπό τις διαταγές του Μεγάλου Πέτρου συνέτριψε τον στρατό του Κάρολου του 12ου. Από τους 37000 μόνο 1500 διέφυγαν μαζί με τον Κάρολο στην Μολδαβία. 

1715. Την Παρασκευή 8/19 Ιουλίου ο Σερασκέρης Δαούτ-Πασάς λαβών γνώσιν των  επιστολών του Ενετού Ναυάρχου, ειδοποίησε τον Καπετάν-Πασα  περί  γενικής εφόδου κατά των φρουρίων του Ναυπλίου, και τον διέταξε  να άποβιβάσει   ναυτικά αγήματα στην Καραθώνα προς αντιπερισπασμό των πολιορκούμενων.
Ό Δαούτ Πασάς από την πρωία  της Παρασκευής 8ης Ιουλίου 1715, άμα τη ανατολή του ηλίου συνοδευόμενος υπό του Επιτελείου του και του Σεΐχ-ούλ-Ισλάμ, επισκέφτηκε  τα σώματα του  στρατού, διεγείρων τον ζήλο και τον ενθουσιασμό των στρατιωτών διά της υποσχέσεως πλουσίων δώρων και αμοιβών.


1716. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου, ο στόλος Δανών και Νορβηγών αιφνιδίασε τον Σουηδικό στόλο από 44 πλοία που μετέφερε εφόδια τον Κάρολο ΙΒ που είχε εισβάλει στην Νορβηγία, στο φιόρδ Ντυνεκίλεν βορείως του Στρόμσταντ. Βυθίστηκαν 4 Σουηδικά πολεμικά και 9 αιχμαλωτίστηκαν. Από τα εμπορικά 9 καταστράφηκαν και πέντε αιχμαλωτίστηκαν

1730 . Σεισμός εκτιμώμενου μεγέθους 8,7 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι που κατέστρεψε τις ακτές της Χιλής.


1820. Η Δίαιτα της Φραγκφούρτης υιοθέτησε την τελική πράξη της Βιέννης, η οποία συμπλήρωσε το σύνταγμα της γερμανικής Ένωσης και επιβεβαίωσε την κυριαρχία των γερμανικών κρατών. 

1822. Ο ποιητής Πέρσι Σέλεϊ, της παρέας του Βύρωνα, λίγο πριν κλείσει τα 30, πνίγηκε στη Σαρδηνία ενώ επέστρεφε από το Λιβόρνο με το ιστιοπλοϊκό του σκάφος Δον Ζουάν. Ο φίλος του Εντουάρντ Τρελλώνι όταν πέθανε το 1881, θάφτηκε στη Ρώμη, δίπλα στον τάφο του Σέλεϊ. 

1824. Στις 8/20 Ιουλίου έγινε η  εξάωρη μάχη στη Μπινίτσα Λιδωρικίου,  ανάμεσα σε  350 Έλληνες υπό τους Δήμο Σκαλτσά και Σαφάκα που ανέκοψαν ένα σώμα  5.000 Αλβανών πεζών και 1.000 ιππέων υπό τους Αμπάζ Ντίπρα, Βελή αγά και Πράχο Πρεβίστα που εκινείτο από το στρατόπεδο της Γραβιάς  προς το Λιδωρίκι. μέσω της βόρειας Φωκίδας .

1833. Στις 26 Ιουνίου/8 Ιουλίου, την παραμονή της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων που υπεράσπισαν την Κωνσταντινούπολη , υπογράφηκε στο «γιαλί» του Σουλτάνου στο Βόσπορο, η συνθήκη αμοιβαίας συνδρομής και αιώνιας ειρήνης και τη φιλίας μεταξύ του Τσάρου και του Σουλτάνου καλά ως εγγύηση ότι οι Οθωμανοί θα κλείσει τα Δαρδανέλια για οποιαδήποτε ξένα πολεμικά πλοία, αν οι Ρώσοι του ζητούσαν.
Η Συνθήκη είχε σημαντικές συνέπειες όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα με την Μεγάλη Βρετανία. Κατά την αιγυπτιακή κρίση του 1831, ο Τσάρος Νικόλαος , δυο χρόνια μετα τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο , αντιλαμβανόμενος ότι τα ρωσικά συμφέροντα δεν θα εξυπηρετούνταν εάν άφηνε το υποχείριο των Αγγλων Μεχμετ Αλή Πασά, να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, αποφάσισε να βοηθήσει τον Σουλτάνο Μαχμού. Το Φεβρουαρίου του 1833 η ρωσική μοίρα της Μαυρης Θάλασσας μπήκε στο Βόσπορο και οι Ρώσοι αποβίβασαν στρατεύματα, αποκλείοντας την προέλαση του αιγυπτιακού στρατού στην Κωνσταντινούπολη. Ανήσυχες για την Ρωσο-τουρκική προσέγγιση, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία προώθησαν τη συμφιλίωση μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας το Μαΐο του 1833.

1846 . O βασιλιάς Χριστιανός άλλαξε παράνομα τη σειρά διαδοχής στο στέμμα της Δανίας, ώστε το θρόνο να μπορούν να κληρονομήσουν και γυναίκες ώστε να αποτρέψει την απόσχιση της επαρχίας του Χολστάιν και προκάλεσε ένα κύμα οργής μεταξύ των γερμανών κατοίκων του Χολστάιν, που κλιμακώθηκε, και δυο χρόνια μετά οδήγησε στον πόλεμο του Σλέσβιχ-Χολστάιν.

1866. Κατά τον Αυστρο-πρωσικό πόλεμο, οι Πρώσοι κατέλαβαν χωρίς μάχη την Πράγα.


1876. Στο Ράϊχστάτ της Βοημίας έγινε η συνάντηση των Αυτοκρατόρων Αλέξανδρου της Ρωσίας και Φραγκίσκου Ιωσήφ της Αυστρο-Ουγγαρίας παρουσία των υπουργών εξωτερικών τους του πρίγκιπα Αλεξάντρ Γκορτσακόφ και του Κόμη Αντράσυ, στην οποία συζήτηκε το Ανατολικό Ζήτημα και ο προσεχής Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Στην συνάντηση δεν τηρήθηκαν πρακτικά και δεν υπογράφηκε κανένα έγγραφο.Ολα συμφωνηθηκαν προφορικά μεταξύ των αυτοκρατόρων και αργότερα οι Υπουργοί Εξωτερικών συνέταξαν υπομνήματα τα οποία όμως είχαν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους

1878. Στη Σόφια άνοιξε η βουλγαρική σχολή των Ευελπίδων.

1905. Συμπλοκή ελληνικού Σώματος με Κομιτατζήδες στα Βοδενά. 4 Κομιταζήδες νεκροί.

1908. Στις 8/21 Ιουλίου του 1908  δόθηκε η τελευταία  μεγάλη  μάχη του Μακεδονικού Αγώνα στο βιλαέτι του Μοναστηρίου στο ύψωμα της Πιπερίτσας του Καϊκμακτσαλάν , ανάμεσα στα σώματα του Εμμανουὴλ Νικολούδη, Γεώργιου Βολάνη και Ιωάννη Καραβίτη με τους Κομιτατζήδες, που είχαν καταλάβει τον (παλιό)Αγιο Αθανάσιο. Σκοτώθηκαν 28 κομιτατζήδες . ανάμεσά τους και ο  «βοεβόδας» Παγούντσε Γούτσεφ. Οι υπόλοιποι κομιτατζήδες διέφυγαν προς την Κέλλη, (Γκορνίτσεβο) καταδιωκόμενοι.

1910. Απόπειρα δολοφονίας του διευθυντή της εφημερίδας «Ακρόπολις», Βλάση Γαβριηλίδη.

1912. Στις 25 Ιουνίου/8 Ιουλίου ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας πήρε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, με επίδοση 3,37 μέτρα. Επανάσταση κατα των Νεότουρκων. Επιστράτευση στο Μαυροβούνιο. Ο Ιταλικός στόλος  εισήλθε με τοπιλοβόλα στα Δαρδανέλια. Μετά από σχεδόν ένα μήνα επιχειρήσεων, τα ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν εξ εφόδου τη Μισράτα στη Λιβύη.

1913. Μεταγωγικά του Ελληνικού στόλου αποβίβασαν  την 8η Μεραρχία στην Καβάλα, η οποία τέσσερις μέρες μετά ελευθέρωσε  την Ξάνθη.

1921.  Κατά την Μικρασιατική εκστρατεία ο ελληνικός στρατός εισήρθε στο Εσκι Σεχίρ , αλλά ο Ισμέτ Ινονού πραγματοποίησε , στις 8/21 Ιουλίου, σωστά μελετημένη αντεπίθεση η οποία παραλίγο να οδηγήσει σε εγκλωβισμό του Γ' Σώματος Στρατού. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη ματαιώθηκε, χάρη στον ηρωισμό των ανδρών της 1ης Μεραρχίας και του Διοικητή της Αθ. Φράγκου.

1941.Ο πρώην μητροπολίτης Κορινθίας Δαμασκηνός ενθρονίστηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών.

1942. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους καταδικασμένους από στρατοδικεία Μανώλη Πετράκη, και Νίκο Βοριά, και τους Στάθη Βουκελάτο, και Σταύρο Μαυρομμάτη. Στην Κόρινθο περίπολος σκότωσε τον Παναγιώτη Γκλουζίκο, ενώ προσπαθούσε να κάνει σαμποτάζ στη σιδηροδρομική γραμμή.

1943. Στο πλαίσιο του σχεδίου παραπλάνησης των γερμανών σχετικά με την απόβαση στη Βαλκανική, ο ΕΔΕΣ πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στη Ήπειρο. Οι Γερμανοί μετέφεραν ενισχύσεις από Δυτ.Ελλάδα προς την περιοχή ΓΡΕΒΕΝΩΝ, μη ενοχληθέντες υπό του ΕΛΑΣ εις ΜΑΚΡΥΝΟΡΟΣ. Ανταρτικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ συγκρούστηκαν με τους Γερμανούς στη μάχη της Αγόριανης.

1946. Οι κομμουνιστές προσέβαλαν το Σταθμό Χωροφυλακής Αγριλιάς Τρικάλων .

1947. Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση απέρριψε την αμερικανική προσφορά βοήθειας από το σχέδιο Μάρσαλ.

1956 .Στο Βελιγράδι μεταδόθηκε πρώτη πειραματική τηλεοπτική μετάδοση, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νίκολα Τέσλα. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν οι πολίτες από σαράντα δέκτης που τοποθετήθηκαν σε βιτρίνες καταστημάτων σε διάφορα σημεία της πόλης.

1958 . Στην Κύπρο εσφαγιάσθη στη Τύμπου από τουρκοκυπρίους  ο βοσκός Μιχαήλ Καρατσιόλης 60 ετών. Ανατινάχτηκε από τους Άγγλους το οίκημα που στέγαζε την ΑΝΩΡΘΩΣΗ.

1962. Σφοδρή επίθεση του Γεώργιου Παπανδρέου κατά του βασιλιά Παύλου και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων από το Αργοστόλι. Τόνισε ότι ο βασιλιάς «κατέστη αρχηγός παρατάξεως», και ζήτησε την κατάργηση των έκτακτων μέτρων. 

1963 . Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επέβαλαν  χρηματοπιστωτικό και οικονομικό εμπάργκο στην Κούβα.

1965. Το βράδυ της Πέμπτης, 8 Ιουλίου, επιδόθηκε στον Γεώργιο  Παπανδρέου στο Καστρί η επιστολή του Κοκού που ζητούσε αποκατάστηση του… Κράτους Δικαίου.

1968 .Έληξε η Δίκη του πρώτου κλιμακίου της Δημοκρατικής Άμυνας, στην οποία δικάστηκαν και οι υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο. Το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδίκασε 8 από τους 21 κατηγορούμενους, σε ποινές από 2 έως 10 χρόνια φυλάκισης. Α. Πολίτης (10 χρ), Γ. Νοταράς (8), Κ. Σοφούλης (5), Γιάννης Μαρμαρινός κά.

1972 .Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Νίξον ανακοίνωσε ότι η Σοβιετική Ένωση θα αγοράσει αμερικανικά σιτηρά αξίας 750 εκατομμύριων δολάριων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. 


1974
 . Στην Αθήνα ανακοινώθηκε η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Τετενέ. 
 
 Στην Κύπρο επανελήφθησαν οι διακοινοτικές. Ο Ανδρέας Παπανδρέου απέστειλε τηλεγράφημα συμπαράστασης στον Μακάριο. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης ενέκρινε  την κατασκευή του σιδηροδρόμου Βαϊκάλη-Αμούρ που ήταν κατά 500 χιλιόμετρα μεγαλύτερος από τον θρυλικό Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο, και η κατασκευή του κράτησε για περισσότερα από 12 χρόνια.
 
1978. Ο Σάντρο Περτίνι  εξελέγη  έβδομος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας με 832 ψήφους από τους 995 εκλέκτορες.

1989.  Η Κυβέρνηση ΚΚΕ-ΝΔ (Τζαννετάκη) έλαβε  άνετα ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή µε 174 ψήφους. Υπέρ ψήφισαν οι 145 βουλευτές της Ν∆, οι 27 από τους 28 βουλευτές του Συνασπισµού, ο Κωστής Στεφανόπουλος της ∆ΗΑΝΑ και ο µουσουλµάνος Σαδίκ.Ο Κάρλος Μένεμ ανέλαβε  Πρόεδρος της Αργεντινής

1997. Ο Σημίτης, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ υπέγραψε με τον Ντεμιρέλ την προδοτική Συμφωνία της Μαδρίτης , με την οποία αναγνώρισε « τα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της», και Δεσμεύτηκε «για αποφυγή μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση», και Δεσμεύτηκε «για διευθέτηση των διαφορών, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης», και για συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. Στην ίδια Σύνοδο το ΝΑΤΟ κάλεσε την Τσεχία, την Ουγγαρία, και την Πολωνία να ενταχθούν στην Συμμαχία.

2004. Εκδηλώθηκαν 181 δασικές πυρκαγιές. Δυο νεκροί στην περιοχή των Θρακομακεδόνων. Κάηκαν πολλά σπίτια. Πυρκαγιές στον Κάλαμο, στην Ανάβυσσο, στις Αφίδνες, στην Ικαρία, στη Σάμο, στην Αίγινα, στη Ναύπακτο, στην Κεφαλλονιά και στην Κάρυστο. 

2007.Οι Αμερικανοί ψήφισαν τα Νέα Επτά Θαύματα του τουριστικού Κόσμου. 1. Το Σινικό Τείχος. 2. Το Κολοσσαίο. 3.Το κτιριακό συγκρότημα Τατζ Μαχάλ στην Ινδία. 4.Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου στο νότιο Περού . 5.Το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή, στο Ριο. 6.Η πόλη της Πέτρας στην Ακαμπα. Ο  ναός Τσίτσεν Ίτζα των Μάγια στο Μεξικό. 

2009 .  Στην Ιταλία άρχισε  η 35η σύνοδος κορυφής της G8 στην πόλη Λ' Άκουιλα, τρεις μήνες μετά τον καταστριφικό σεισμό που την έπληξε

2012. Η κυβέρνηση του φον Αντωνάκη έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. «Υπέρ» ψήφισαν 179 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και κατά 121 . (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή).

2014. Στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Γερμανία νίκησε  7: 1 τη  Βραζιλία.

2015.H Ρωσία με ΒΕΤΟ εμπόδισε την υιοθέτηση βρετανικού ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα κατηγορούσε τους Σέρβους, για γενοκτονία λόγω των γεγονότων στη Σρεμπρένιτσα. 

2017. Στη Γερμανία, στο Αμβούργο ολοκληρώθηκε  η σύνοδος κορυφής της G20. 

2020.Στην Ακτή τουΕλεφαντοστού, ο πρωθυπουργός Αμαντού Γκον Κουλιμπαλί, αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή . Ηταν 61 ετών.

2022. Στην Ιαπωνία εκτελέστηκε ο Σίνζο Άμπε . Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πυροβολήθηκε ενώ μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: