11/10/25

Τραμπ: "Η συνάντηση με τον Σι Τζινπένγκ δεν έχει πλέον νόημα".Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα επιβάλουν πρόσθετους δασμούς 100% στις εισαγωγές από την Κίνα και ελέγχους εξαγωγών σε όλο το κρίσιμο λογισμικό αμερικανικής κατασκευής από την 1η Νοεμβρίου/

Η Κίνα κατηγορείται ότι εξαπέλυσε το «ισοδύναμο πυρηνικού πολέμου» διότι έχει επιβάλει νέους περιορισμούς στις εξαγωγές μετάλλων σπάνιων γαιών, και στρατηγικά σημαντικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μικροτσίπ, ηλεκτρονικών ειδών και εξοπλισμού τεχνητής νοημοσύνης. 
Η απόφαση του κινεζικού  υπουργείου Εμπορίου που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, περιγράφεται από του αμερικανούς αναλυτές ως το «οικονομικό ισοδύναμο του πυρηνικού πολέμου» που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές και να κλιμακώσει απότομα την εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι νέοι κανόνες εξαγωγών της Κίνας αντιπροσωπεύουν έναν από τους αυστηρότερους ελέγχους στην ιστορία και θα μπορούσαν να διαταράξουν σοβαρά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. 
Οι περιορισμοί ισχύουν για τις σπάνιες γαίες, οι οποίες αποτελούν βασικά στοιχεία για την παραγωγή ημιαγωγών, smartphone, ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακών συλλεκτών και εξοπλισμού κέντρων δεδομένων
Δεδομένου ότι η Κίνα παράγει περίπου το 90% των υλικών σπάνιων γαιών στον κόσμο, η εξάρτηση της παγκόσμιας βιομηχανίας από τις προμήθειες από την Κίνα παραμένει κρίσιμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: