13/9/26

104 Χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Τρίτη 13/26 Σεπτεμβρίου 1922. οι επαναστάτες αποβΙβάστηκαν στο Λαύριο. Αεροπλάνα πετούσαν τις προκηρύξεις του Γονατά. Ο Γκλύξμπουργκ υπέγραψε το διάταγμα για την κήρυξη του Στρατιωτικού Νόμου . Η κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 19.30 οπότε,"εν ελλείψει" κυβερνήσεως δεν δημοσιελυτηκε το διάταγμα για την κήρυξη του Στρατιωτικού Νόμου.



Νωρίς το πρωί υπογράφηκε από τον Κωνστατνίνο το διάταγμα για την κήρυξη του Στρατιωτικού Νόμου, αλλά ο Νόμος του Στρατού ήταν στο Λαύριο.  
Στις 09.30, εμφανίστηκε στον ουρανό της Αθήνας ενα αεροπλάνο που σκορπούσε προκηρύξεις. 
Η αστυνομία έτρεχε να τις μαζέψει. 
Άλλα αεροπλάνα έριξαν τις προκηρύξεις στην Θεσσαλονίκη και την Λάρισα.  Οι Βασιλόφρονες στρατηγοί κλαεσαν σε Αντεπανάσταση.




Ο Κωνσταντίνος σκέφθηκε να πάει στην Θράκη 
και να τεθεί επικεφαλής του Στρατού. 
Μετά τον συμβούλευσαν να μην το κάνει. 



Το απόγευμα η κυβέρνηση έλαβε από το Θωρηκτό "Λήμνος" τηλεγράφημα των Επαναστατών που απαιτούσαν την παραίτηση 
της. 



Στις 19.30 παραιτήθηκαν.




Δεν υπάρχουν σχόλια: