13/1/10

Όταν η ΕΚΤ φοβήθηκε την…Λούκα

Να γιατί καθυστερεί το νομοσχέδιο για το οποίο ψήφισε ο κόσμος το ΠΑΣΟΚ

Την «ιερή αγελάδα» των Ευρωπαίων τραπεζιτών φαίνεται ότι έθιξε η κ. Λούκα Κατσέλη , στην προσπάθειά της να σταματήσει την πιστωτική ασφυξία, που απειλεί να «γονατίσει» χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες! Για αυτό άρχισαν οι παρεμβάσεις και το νομοσχέδιο είναι ακόμα στο …περίμενε.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη , μετά τις διαφωνίες τόσο των τραπεζιτών όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με ορισμένες πτυχές του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, απέστειλε το σχέδιο που έχει καταρτιστεί στη νομισματική αρχή της ευρωζώνης, η οποία και θα αποφανθεί για το σύνολο των ρυθμίσεων που προωθεί. (22 Δεκεμβρίου 2009)

Για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης του τραπεζικού συστήματος με την ελληνική κοινωνία με την υπογραφή ενός νέου «συμβολαίου» μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης εν αναμονή της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/536-2010-01-11-23-55-22

Σύμφωνα με πληροφορίες του «banksnews.gr», όταν το σχετικό νομοσχέδιο τέθηκε σε συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκφράσθηκε η ανησυχία ορισμένων τραπεζιτών, ότι το πνεύμα αυτών των ρυθμίσεων μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και να δοθεί και σε άλλες κυβερνήσεις η ιδέα της ρυθμιστικής παρέμβασης στις σχέσεις τραπεζών και δανειοληπτών.

Για τους τραπεζίτες, το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί πραγματικό κίνδυνο, αφού βασική τους προτεραιότητα τις δύο τελευταίες δεκαετίες ήταν να απελευθερώσουν την τραπεζική αγορά από τα «δεσμά», σύμφωνα με τη δική τους οπτική, της ρυθμιστικής παρέμβασης του κράτους

. Η «ιερή αγελάδα» της ελευθερίας της αγοράς, που σε αρκετές περιπτώσεις, όπως έδειξε και η τελευταία κρίση, μεταφράζεται ως επικίνδυνη ασυδοσία των τραπεζιτών, απειλήθηκε από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που ήταν και η πρώτη στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση αυτή.

Ως τώρα, παρότι η πιστωτική ασφυξία ήταν η σοβαρότερη παρενέργεια της κατάρρευσης των αγορών από το 2008 και μετά, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να θίξει την «ελευθερία των αγορών», σε ό,τι αφορά ένα από βασικότερα σημεία αναφοράς της, δηλαδή την ελευθερία των τραπεζιτών να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους δανεισμού στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν άλλο βαθμό ελευθερίας κινήσεων, αφού μπορούν να προσφεύγουν για δανεισμό και στην αγορά ομολόγων, ή να αντλούν κεφάλαια από τα χρηματιστήρια).

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν, ότι δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα ανέκυψε η πιεστική ανάγκη παρέμβασης του κράτους στη σχέση τραπεζών-επιχειρηματιών:

- Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ινστιτούτου Gallup που επικαλέσθηκε ο Economist σε πρόσφατο σχετικό άρθρο του, μόνο στην Ελλάδα και στην Κροατία οι επιχειρηματίες αναφέρουν ως πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα τη δυσκολία πρόσβασης σε δανεισμό.

- Στην Ελλάδα, οι μικρές επιχειρήσεις και οι μικρές επαγγελματικές δραστηριότητες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ στην Ευρώπη οι περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις.

- Για τις ελληνικές τράπεζες, η αυθαιρεσία στις καθημερινές σχέσεις με τους πελάτες τους, ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις, αποτελεί ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως είναι γνωστό, είναι ίσως οι μόνες στην Ευρώπη, που αρνούνται ως τώρα ακόμη και να εφαρμόσουν τη νομολογία των δικαστηρίων.

Σε αυτές τις συνθήκες, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η παρέμβαση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των σχέσεων των τραπεζών με τις μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους κατέστη αναγκαία, πολύ περισσότερο από όσο ήταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό παρότι στην προσπάθεια παρέμβασης η κυβέρνηση ήταν βέβαιο ότι θα συναντούσε τη σθεναρή αντίσταση των τραπεζιτών.

Η ΕΚΤ αναμένεται σήμερα να στείλει στην Αθήνα τη γνωμοδότησή της για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τις περιπτώσεις νόμων που θεωρείται ότι ενδεχομένως να άπτονται της σταθερότητας του πιστωτικού συστήματος. Οι όποιες επισημάνσεις του ιερατείου της Φραγκφούρτης, όμως, δεν θα έχουν αυστηρά τεχνικό χαρακτήρα, αφού πίσω από τις γραμμές του κειμένου θα βρίσκεται ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην Αθήνα και μέσω αυτής σε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης: «κάτω τα χέρια από την ιερή αγελάδα της ελεύθερης αγοράς»!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τα πραγματα θα αρχισουν να τακτοποιουνται οταν ΓΙΝΗ 1) ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ) ΣΕ ΤΑΠΕΖΕΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΖΜΟΥΣ)....

Βουρ στο Νταβλά με τα Κουλούρια

  ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΚ9 ΜΗ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ! ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ  ΤΟΥΣ ΛΟΑΤΚΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΑΤΚΙ ΦΑΣΙΣΜΟ ΜΑΥΡΙΖΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ  ΤΩΝ ΕΚΔΟΤ...