22/1/10

Στο στόχαστρο ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου

Έντονες ανησυχίες εκφράζουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας για τις διαρκείς καταπατήσεις ελληνικών περιουσιών στην Βόρειο Ήπειρο. Στο στόχαστρο των καταπατητών βρίσκονται τόσο οι τουριστικές εκτάσεις στις παράλιες εστίες του Ελληνισμού όπως την Χιμάρα και τους Αγίους Σαράντα όσο και οι καλλιεργήσιμες στους κάμπους της Δρόπολης και των Αγίων Σαράντα.

Με σημερινή ανακοίνωσή της η οργάνωση των Βορειοηπειρωτών ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, καταγγέλει πρόσφατη περίπτωση καταπάτησης στο Αλύκο των Αγίων Σαράντα η οποία σύμφωνα με την οργάνωση, έλαβε χώρα με την συνδρομή των αλβανικών αρχών.

Η ανακοίνωση της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ


«Η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία συνεχίζει να αποτελεί καθημερινό στόχο των καταπατητών χωραφιών και λιβαδιών. Τεράστιες εκτάσεις δίνονται σε «πρώην ιδιοκτήτες», με τεκμήρια πλαστά οθωμανικά φιρμάνια και σύμμαχο το Αλβανικό παρακράτος. Δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία, επιτροπές επιστροφής των περιουσιών και άλλες κρατικές υπηρεσίες, γίνονται πρόθυμοι σύμμαχοι των καταπατητών όταν οι εκτάσεις που διεκδικούνται είναι στην περιοχή της Ελληνικής Μειονότητας.

Με συνοπτικές διαδικασίες, στην οικογένεια Xhelo Xhelili, παραχωρήθηκαν 260 στρέμματα λιβαδιών και αγροτικών εκτάσεων στο χωριό Φανάρι της Επαρχίας Αλύκου.
Ο συγκεκριμένος κύριος, διεκδικούσε πριν από κάποιους μήνες, εκτάσεις σε άλλο χωριό της Επαρχίας. Μετά την αρνητική απάντηση του Έπαρχου Αλύκου στις διεκδικήσεις του, εμφανίστηκε στην Επαρχία, έχοντας τίτλους ιδιοκτησίας σε μια άλλη περιοχή.
Για την παραχώρηση τους, όχι μόνο δεν υπάρχει ίχνος νομιμότητας, αλλά δεν τηρήθηκαν ούτε οι τυπικές διαδικασίες.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι 1) Παραχωρήθηκαν χωράφια που ανήκουν στο χωριό Φανάρι με τον νόμο 7501, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το νόμο. 2) Στο δικαστήριο – που αμφιβάλουμε αν έγινε ή υπογράφηκε από κάποιο δικαστή – δεν καλέστηκαν ως ενδιαφερόμενα μέρη η κοινότητα του Φαναριού και η Επαρχία Αλύκου.
Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για αυτά τα φαινόμενα και δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία αδικία. Όλες οι υποθέσεις επέστρεψαν στα δικαστήρια, ενημερώνοντας παράλληλα και των διεθνή παράγοντα τον οποίο καλούμε να μην περιορίζεται σε δηλώσεις κατανόησης. Καλούμε τις εισαγγελικές αρχές επιτέλους να ασχοληθούν με θέματα ουσίας, οδηγώντας τους εμπλεκόμενους κρατικούς λειτουργούς στη δικαιοσύνη και όχι με θέματα φτηνής επικαιρότητας και εντυπώσεων.
Η ισονομία και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού φαίνεται δεν είναι ικανές να μας προστατεύσουν από το παρακράτος που θέλει να απογυμνώσει την Ελληνική Μειονότητα από τις περιουσίες της. Γι’ αυτό καλούμε τον πρωθυπουργό της χώρας, εφόσον είναι ειλικρινής στις δηλώσεις του, να προχωρήσει σε κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργώντας ειδικό καθεστώς στα περιουσιακά της μειονότητας».

Πηγή : http://www.nenanews.eu

Από ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 1941. Η 88η ημέρα του ΕλληνοΙταλικού Πολέμου. Το απόσπασμα Κετσέα πήρε το ύψωμα 731. Η Ιταλική προπαγάνδα μετέδιδε πληροφορίες για την Παρουσία Βρετανικών Στρατυεμάτων στην Θεσαλονίκη

Στις 23 Ιανουαρίου, στο Μέτωπο της Βορείου Ηπείρου,το απόσπασμα του Συνταγματάρχη Πεζικού Θεμιστοκλή Κετσέα που αποτελείτο από τους άνδρες τ...