Δώσε Να Τσεπώσω και το ταμείο είναι μείον
Του Κώστα Μπετινάκη
http://www.styx.gr
Δεν κοιτάνε τα δικά τους χάλια, παρηγορούνται κατασκευάζοντας σενάρια για τους άλλους. Διαβάζουμε λοιπόν στην ιστοσελίδα του BBC:
Την ώρα που γίνεται διαπραγμάτευση για το υποστηριζόμενο από το ΔΝΤ πακέτο ευρωπαϊκής οικονομικής ενίσχυσης, διάφορα σενάρια μελετώνται για κάθε ενδεχόμενο… Ποια όμως είναι αυτά τα σενάρια; «Μπορεί η Ελλάδα να βρει στρατηγική εξόδου, ή απλώς αναβάλει την καταστροφή;» αναρωτιέται ο Robert Plummer Business reporter, του BBC News.
Σενάριο νο1 .Η έξοδος από την κρίση επιτυγχάνεται
Αυτή τη στιγμή ένα πακέτο σωτηρίας 45 δις ευρώ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Αλλά οι πιστωτές – από άλλες χώρες της ευρωζώνης μαζί με το ΔΝΤ- εξετάζουν τις λεπτομέρειες (τους όρους) για να λειτουργήσει.
Ένας από τους μεγαλύτερους ενδεχόμενους χορηγούς, η Γερμανία αντιμετωπίζει εσωτερική αντίδραση και παραμένει διστακτική για την ολοκλήρωση του διακανονισμού, ή τουλάχιστον πριν τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, στις 9 Μαΐου.
Απ΄αυτά τα 45 δις ευρώ 15 θα χορηγηθούν από το ΔΝΤ. Αλλά καθώς υπάρχει φόβος ότι αυτά δεν φτάνουν, το ΔΝΤ λέχθηκε πως είναι έτοιμο να αυξήσει τη συνεισφορά του στα 25 δις. Αλλά η άμεση ανάγκη είναι για την Ελλάδα να αποκτήσει 9 δις ευρώ ως τις 19 Μαΐου για να αντιμετωπίσει τις άμεσες υποχρεώσεις της.
Σε μακροχρόνια προβολή, όμως οι αριθμοί είναι φοβεροί: Το χρέος ξεπερνά το 113% του ΑΕΠ. Ο μόνος τρόπος να ελαττωθεί είναι ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μέτρα εξαιρετικής λιτότητας. Ήδη όμως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προκάλεσαν έντοντες αντιδράσεις. Πόσα ακόμα θα είναι σε θέση να επιβάλει η κυβέρνηση των Αθηνών;
Σενάριο νο2 .Αναδιαπραγμάτευση του χρέους
Τι θα γίνει λοιπόν αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρέους της; Θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις τους πιστωτές της ότι δεν πρόκειται να πάρουν όσα τους οφείλει. Θα τα λάβουν μεν, κάποια στιγμή, αλλά όχι όσο νωρίς θα περίμεναν… Αυτό, λέγεται αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Και οι πιστωτές θα υποστούν ένα «κούρεμα» από 20-50%. Αυτό όμως θα κάνει τους πιστωτές πολύ δισταχτικούς για να αγοράσουν πλέον ελληνικά ομόλογα. Θα αυξήσουν επίσης τα επιτόκια για τα ομόλογα και άλλων χωρών της ευρωζώνης που η οικονομία τους βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και θα υποτιμήσουν την αξία του ευρώ.
Σενάριο νο3. Η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ
Για να κάνει και πάλι την οικονομία της ανταγωνιστική σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, πρέπει να μειώσει μισθούς και τιμές. Αυτό γινόταν κάποτε με την υποτίμηση της δραχμής. Ως μέλος της ευρωζώνης όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Κάποιοι είπαν πως δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει το ευρώ μόνιμα, αλλά να πάρει μια άδεια (άνευ αποδοχών) και να επιστρέψει και πάλι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Με αυτό το σενάριο, επιστρέφοντας στη δραχμή, ένα ευρώ θα αξίζει όσο μία δραχμή. Ύστερα θα κάνει υποτίμηση κατά ένα τέταρτο και όταν επιστρέψει στην ευρωζώνη μετά από μερικά χρόνια η νέα ισοτιμία θα είναι 1,3 δραχμές = ένα ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα γίνει εξαιρετικά ανταγωνιστική και όλοι θα την προτιμούν ως τουριστικό τόπο προορισμού.
Ταυτόχρονα όμως θα αυξήσει το τεράστιο χρέος της που θα παραμένει σε ευρώ. Κάτι που συνέβη στην Αργεντινή μετά την κατάρρευση του πέζο. Όταν κατόπιν το χρέος είχε μεταφραστεί σε δολάρια ήταν δυσβάσταχτο.
Εδώ πάντως, ο οικονομολόγος Paul Krugman υποστηρίζει πως «είναι πολύ δύσκολο να δει κάποιος πως θα τα καταφέρει η Ελλάδα, χωρίς να προκληθεί καταστροφική φθορά στο τραπεζικό της σύστημα. Και θα είναι καλύτερα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείσεις την Ελλάδα τα χρήματα που απαιτούνται, παρά να την δει να εγκαταλείπει την ευρωζώνη.
Σενάριο νο4 Αθέτηση ανειλημμένων υποχρεώσεων
Αν ακολουθήσει αυτό το σενάριο, τότε για το ποσό που μιλάμε είναι άθροισμα του «φεσιού» της Αργεντινής του 2001 και της Ρωσίας του 1998. Τις επιπτώσεις θα δοκιμάσουν κυρίως οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τώρα διστάζουν να εκπληρώσουν τη συμφωνία στήριξης.
Γι’ αυτό το λόγο η ΕΕ θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.
Σενάριο 5 Φορολογική μεταρρύθμιση
Αν πάρουμε για παράδειγμα την Αργεντινή που προηγήθηκε της Ελλάδας, ας ακούσουμε την άποψη του Αργεντινού πρώην υπουργού οικονομίας Domingo Cavallo:
Είναι αντίθετο στην αύξηση των φόρων και τη μείωση των μισθών αλλά προτείνει αύξηση του ΦΠΑ στα 25%. Επίσης κατηγορεί το ΔΝΤ, ότι προκάλεσε μεγαλύτερη κρίση, επειδή δεν έδωσε τα ποσά που είχε υποσχεθεί. Και εκφράζει την ελπίδα, ότι «η Γερμανία , η Γαλλία και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης να μην κάνουν τα ίδια λάθη με την Ελλάδα που έκανε το ΔΝΤ με την Αργεντινή».
Υπάρχουν και χειρότερα
Οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα χειροτερεύουν καθημερινά εδώ και τρία χρόνια, σύμφωνα, όχι με επιτροπή αξιολόγησης, αλλά με στοιχεία του ΟΗΕ.
Ουδείς ψόγος όμως, ούτε για το Ισραήλ ούτε για την Αίγυπτο που διατηρούν ασφυκτικά αποκλεισμένη τη Γάζα από το 2007 επειδή δεν τους γουστάρει η εκλεγμένη κυβέρνησή της Χαμάς.
Η Unrwa, η γνωστή οργάνωση στους παλιότερους, που μοίραζε σοκολάτες και κονσέρβες στην μεταπολεμική πεινασμένη Ελλάδα, μοίρασε ήδη 2.100 λαπτοπς στα παιδιά της Ράφα, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που προβλέπει να δοθούν 500.000 λάπτοπς στα παιδιά της Γάζας ως το 2012 βάσει του προγράμματος «κάθε παιδί και λάπτοπ», που έχει εκπονήσει η ομώνυμη μη κερδοσκοπική οργάνωση. Η οργάνωση που συνεργάζεται με τον ΟΗΕ υποστηρίζει ότι με τα κομπιούτερς θα βελτιωθεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών που ζουν στη φτώχια.
Ομολογία ήττας
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του παραδέχεται πως μόλις το ένα τέταρτο από τις θεωρούμενες περιοχές-κλειδιά στο Αφγανιστάν, υποστηρίζουν την κυβέρνηση του φυτευτού προέδρου Καρζάι.
Το Πεντάγωνο υποστηρίζει στην αναφορά του ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην χώρα (που θεωρητικά βρίσκεται υπό αμερικανική κατοχή), στην ουσία είτε αντιμετωπίζει με ουδετερότητα την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης (ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό), είτε υποστηρίζουν τους αντάρτες Ταλιμπάν.
Η ανακοίνωση του αμερικανικού πενταγώνου κατηγορεί την κυβέρνηση της Καμπούλ ότι η διαφθορά και η έλλειψη αποτελεσματικότητας είναι ο κύριος λόγος που ο λαός δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται η αλματώδης αύξηση των «βίαιων επεισοδίων» (μ΄ό,τι μπορεί κι αυτό να σημαίνει) τη χρονιά αυτή.
Κι ύστερα μας καλούν να στείλουμε κι άλλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Προς τι άραγε;
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
1/5/10
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου