7/5/10

Πιστοί στο «Ευρωπαϊκό ιδεώδες» αντιμετωπίζουν τα τάνξ με λόγια του αέρα

Οι ευρωπαίοι προσπαθούν να κάνουν ότι τους λένε οι «αγορές» για «δημοσιονομική εποπτεία», και απαντούν με «απειλές» του αέρα, για «διερεύνηση και ποινικοποίηση πρακτικών».

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε κοινή επιστολή τους τόνισαν ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης οφείλουν να στείλουν σήμερα ένα σαφές μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας.

«Η απόφαση που θα πάρουν απόψε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα είναι μια απόφαση ή μάλλον (θα είναι) μια συγκεκριμένη πράξη για να υπάρξει εμπιστοσύνη στις αγορές», δήλωσε , ο Iταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι .

Για «απαράδεκτες κερδοσκοπικές επιθέσεις» οι οποίες προκάλεσαν αυτήν την εβδομάδα μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα και υπογράμμισε ότι ο νέος ισπανικός ποινικός κώδικας θα τιμωρεί αυτές τις πρακτικές.
«Η Ισπανία δεν θα δεχθεί να παίζουν με το κύρος της και να θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική αγορά της με συμπεριφορές που είναι αντικοινωνικές και πρέπει να τιμωρούνται», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, δράση κατά των κερδοσκόπων στις αγορές κρατικών ομολόγων αναλαμβάνει η Γαλλία, με τον πρόεδρο της Γαλλικής Αρχής Χρηματαγοράς (ΑΜF) Ζαν-Πιερ Ζουγέ να ανακοινώνει την έναρξη έρευνας. Ο Ζουγέ εμφανίστηκε αποφασισμένος, γνωστοποιώντας πως η έρευνα αρχίζει σήμερα. Ανέφερε μάλιστα πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν κατά της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς και κερδοκοπικές κινήσεις. Διευκρίνισε ακόμη πως οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν τη βοήθεια των αρχών των αμερικανικών αγορών για να διεξάγουν τις έρευνες.

«Είτε πρόκειται για γαλλικές τράπεζες, για τράπεζες του εξωτερικού που λειτουργούν στο Παρίσι ή για επενδυτικά ταμεία στο Παρίσι, του Βερολίνο ή του Λονδίνο, λίγο με ενδιαφέρει, από τη στιγμή που θα έχω πληροφορίες για κερδοσκοπία, από τη στιγμή που θα παρατηρήσω, με οποιοδήποτε τρόπο, μη φυσιολογική συμπεριφορά των αγορών, θα υπάρξουν έρευνα και κυρώσεις» τόνισε.
Τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου διάσωσης για τις χώρες της ευρωζώνης θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη Τετάρτη .

Η Επιτροπή θα προτείνει τη δημιουργία ενός «μηχανισμού επίλυσης κρίσεων», ο οποίος θα είναι σχεδιασμένος για να διασώζει κράτη της ευρωζώνης που απειλούνται με χρεοκοπία.
Μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, όπως έγινε και στην περίπτωση της Lehman Brothers το 2008, προειδοποίησε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.
Ανήσυχη για τις εξελίξεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εμφανίστηκε η νορβηγική κεντρική τράπεζα, καθώς στα τέλη του 2009, τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας, είχαν ομόλογα Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας άνω των 7 δισεκ. Ευρώ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: