31/10/10

Τριπλές κάλπες λοιπόν (Κ. Μπετινάκης)

ΟΧΙ στους κομματικούς υποψήφιους

http://www.styx.gr

Η προσφυγή ή όχι, πάλι κάλπες λοιπόν, θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της 15ης Νοεμβρίου.

Το εκβιαστικό δίλημμα που μας έθεσε ο ΓΑΠ ο μικρός στην διακαναλική φαρσοκωμωδία δεν είναι ότι «αν δεν ψηφίσετε τους δικούς μου πάμε σε εκλογές», αλλά το δίλημμα είναι δικό του: Κι αν πάμε σε εκλογές; Αν έχει χάσει τις δημοτικές, ποιος του εγγυάται πως θα κερδίσει τι άλλες; Που αν τις προκηρύξει, (κατά την Μαυριανή μέσα στο Δεκέμβριο) θά ‘χει προλάβει μεν να μοιράσει το μπαξίσι των 100-200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά όλοι οι άλλοι που περίμεναν να ξελασπώσουν με το «δώρο» θα μείνουν άδωροι. Και θα τον ψηφίσουν;

Βέβαια, εκείνος που εξακολουθεί να ανησυχεί και δεν ζητάει εθνικές εκλογές, είναι κι ο αρχηγός της ΝΔ. Μια και περιμένει να δει τι θα γίνει στις κουφές εκλογές του Νοεμβρίου. Επειδή και στο κόμμα του επικρατεί ένα μπάχαλο.

Το πραγματικό πρόβλημα που μας κρύβει ο Πινόκιο, είναι ότι το έλλειμμα του 2009 θα κυμανθεί σε επίπεδα άνω του 15% του ΑΕΠ. Αύξηση που δεν είχαν προβλέψει οι ερασιτέχνες της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι πριν την αναθεώρηση το έλλειμμα βρισκόταν στο 13,8%.

Μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών, η Eurostat, που τά χει κάνει πλακάκια με τον Παπακωνσταντίνου, θα μας πει που βλέπει το πραγματικό έλλειμμα. Και τότε υποχρεωτικά θα μας επιβάλουν και νέα μέτρα. Αλλά για να γίνει αυτό, επειδή ο Πινόκιο έχει δεσμευτεί «όχι άλλα μέτρα» στη συνέντευξη -που έβγαλε πάλι το περίστροφο επάνω στο γραφείο του- θα χρειαστεί η κυβέρνηση για να προχωρήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής. Αλλά μήπως τελικά η κάνη του περιστρόφου είναι στραμμένη προς τον ίδιο;

Μας πιπιλίζουν ότι στη «δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Αλλά μόνο όταν έχεις να κάνεις με παίκτες αξιοπρεπείς που λένε την αλήθεια στο λαό, και όχι σε θεσιθήρες που διεκδικούν την ψήφο προς ίδιον όφελος και όχι για το λαϊκό συμφέρον.

Επειδή ειδικές επιτροπές στήθηκαν και ξαναστήθηκαν, αλλά ο κοσμάκης δεν είδε να ιδρώσει κάποιο αφτί, ούτε να δημευτεί περιουσία κάποιου από τους εθνοπατέρες που με το «πόθεν έσχες» δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα… Αλλά μήπως τα ψάξανε αυτά; Επειδή φαίνεται πως ουδείς αναμάρτητος εκεί μέσα, ώστε «πρώτος τον λίθον βαλέτω». Έρχονται βλέπετε εκλογές, και με …λίστα!

Το μόνο που δημεύτηκε ήταν οι κρατήσεις που πλήρωναν αγόγγυστα τόσα χρόνια οι συνταξιούχοι για να ζήσουν αξιοπρεπώς (;) στα γεράματά τους.

Αλλά μη νομίσετε πως μόνο την εθνική οικονομία δεν ελέγχει ο πρωθυπουργός, που την έχει παραχωρήσει -εν λευκώ- στους ξένους.

Μήπως την εθνική άμυνα;

Δεν αποκαλούνται πλέον «ύποπτα εχθρικά τα τουρκικά μαχητικά» και έτσι (με παρέμβαση του ΝΑΤΟ) μπορούν να αλωνίζουν ανενόχλητοι οι Τούρκοι το εναέριο χώρο του Αιγαίου, μια και σταματήσαμε τις αναχαιτίσεις. Παραχωρήσαμε άλλο ένα κυριαρχικό κομμάτι της χώρας, και να δεις που θα μας πούνε «για λόγους οικονομίας». Ίνα πληρωθεί το ρηθέν (και από τον Ανδρέα Παπανδρέου-άσχετο αν το ξέχασε αμέσως, μετεκλογικά) «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Η τουρκική εφημερίδα «Zaman», στις 22 Οκτωβρίου, έγραψε πως «από τις 14 Οκτωβρίου τα ελληνικά μαχητικά δεν αναχαιτίζουν τα τουρκικά». Γιαβάς –γιαβάς οι παραχωρήσεις και στο Αιγαίο!!!

Κι εκεί που οι παπαγάλοι πήγαιναν να μας περάσουν ότι η «ψυχρότητα στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα για μας». Φρούδες ελπίδες .

Πάντως το ερώτημα που παραμένει και πρέπει να λύσει ο κάθε σκεπτόμενος ψηφοφόρος είναι, τι να ψηφίσει. Η απάντηση δεν είναι εύκολη, επειδή μπροστά μας έχουμε ένα Γόρδιος Δεσμός. Και δεν υπάρχει πια ο Μεγαλέξανδρος μας τον πήρανε κι αυτόν οι Mekedonski-Βαρδάροι.

Έχουμε και λέμε:

# ΠαΣοΚ: Ρεβόλβερ ή κρεμάλα; Και ποιο από τα κομμάτια του; To Πατριωτικό, το αντιμνημονιακό το νεοΠαΣοΚ, κλπ κλπ.

# Τους υποστηριζόμενους από τη ΝΔ. (χωρίζονται κι αυτοί σε επίσημους ή ανεπίσημους. Κι εκείνους που δεν γνωρίζουμε μήπως αύριο μηδίσουν προς Ντόρα μεριά).

# Πάμε τότε, να ψηφίσουμε εκείνους που υποστηρίζει το ΚΚΕ, λοιπόν. Τους αντιπροσώπους του εργοστασίου που έχει κλείσει.

# Υπάρχει ακόμα και η άλλη αριστερά. Ή μάλλον οι άλλες αριστερές: Εκείνη που κρύβει μέσα της την κουκούλα και τους κρυπτο-Αμερικάνους. Η άλλη που πρότεινε κάποιον για αρχηγό κι όταν τα έσπασε μαζί του τον πλαγιοκόπησε. Ή η άλλη που ήθελε να είναι το ΠαΣοΚ «πιο αριστερό» και δεν θα είχαν πρόβλημα να πήγαιναν μαζί του –αν και κάποιοι άλλοι πρόλαβαν και ενσωματώθηκαν σ΄αυτό νωρίτερα…

# Να μην ξεχάσουμε και τον Καρακαταφέρνη. Που όλο μας λέει πως η δεξιά είναι μία και ότι η διαμερισματοποίηση έχει επιφέρει τριγμούς στα θεμέλια της πολυκατοικίας. Γι’ αυτό και κατά καιρούς αλληθωρίζει και αλλού.

# Α, ναι είναι κι οι Πράσινοι, που τους προωθεί οικολογικά το κανάλι εκείνο που μοίραζε γλόμπους. Και μας προτρέπουν ότι Οικολογία δεν μπορεί να συνυπάρξει με εθνική συνείδηση. Και συμπορεύονται με τους Βαρδάρους.

Δεν κατάλαβα τι προέτρεψε τους ψηφοφόρους αυτή τη φορά, ο μέγας τηλεοπτικός καθοδηγητής, μια και ο καιρός δεν ευνοεί για να πάνε στις παραλίες.

Εκείνο που ξεχνάνε όλοι είναι πως αυτές οι εκλογές είναι για την τοπική αυτοδιοίκηση. Για τα σκουπίδια, δηλαδή και την κατασπατάληση των δημοτικών κονδυλίων σε ποδηλατόδρομους, για δημότες που δεν ξέρουν ποδήλατο.

Ας ψάξουμε λοιπόν να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους που δεν μας πιάνουν από το λαιμό και ζητούν την ψήφο μας επειδή κομματικά εκεί ανήκουν κι αυτοί. Επιτέλους δεν με νοιάζει αν ο δήμαρχος είναι γαλάζιος, μπλε, κόκκινος, πράσινος, οικο-πράσινος, καφέ, μαύρος, ή ροζ, φτάνει να έχει δείξει ότι μπορεί να λύσει τα καθημερινά προβλήματα. Χωρίς να χρειαστεί να αυξήσει τα δημοτικά τέλη μια και έχουν αδειάσει οι τσέπες μας από όλες τις αυξήσεις των ειδών που πληρώνουμε, με μειώσεις μόνο στους μισθούς και τις συντάξεις μας.

Μπορούμε ακόμα να ψηφίσουμε αρνητικά. Με μια μούντζα. Που ο καθένας με την ψήφο του θα την κατευθύνει εκεί που νομίζει ότι θα την φάνε τύφλα στα μούτρα τους, εκείνοι που θα το καταλάβουν καλύτερα.

Επειδή η δημοκρατία δεν έχει διλήμματα, όσο κι αν οι υποψήφιοι μας τα θέτουν. Αλλά πριν πάμε στις κάλπες, ας ρίξουμε μια ματιά στον καθρέφτη. Μήπως τους εαυτούς μας δεν ψηφίζουμε τελικά;

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δείτε ποιος κατεβαίνει υποψήφιος με τον Ανταρσύα πριν προλάβει να κρυώσει καλά καλά το έγκλημα της Μαρφίν και ε΄νώ θα έπρεπε να βρίσκεται στη φυλακή:
http://pisostapalia.blogspot.com/2010/10/blog-post_7906.html#comment-form

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΗΣΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ!!!ΤΙ ΘΡΑΣΟΣ!!

Σήμερα το πρωί,στο σταθμο των άνω πατησίων,ένας γραφικός μεσήλικας,μοίραζε προεκλογικά φυλλάδια του συνδυασμού ανοιχτή πόλη,της ελένης πορτάλιου..
ένας νεαρός αντέδρασε στην επίμονη προσπάθεια του κατά δηλωσή υποψηφίου(διανομέα)της προκήρυξης,λέγοντας επί λέξη "τα φυλλάδια αυτά δωσ'τα σε κανάν πακιστανό,".



Ο μεσήλικας αφού είπε στο νεαρό, "ντροπή σου,νεό παιδί" προσέτρεξε σε έναν συντροφό του και οι 2 απείλησαν το νεαρό..ο τελευταίος όμως αποδείχτηκε σκληρο καρύδι και μη μασώντας,πέταξε την προκήρυξη και έβαλε στη θέση τους τους γραφικούς αυτούς κυρίους προκαλώντας τους με τη σειρά του.


τότε ο υποψήφιος είπε πως θα τσακωνοταν αν ειχαν τελειωσει οι εκλογες.αφού διαπίστωσαν οτι δεν τα βγάζουν πέρα μαζι του,απειλησαν με μηνυσεις,ενω το μαγκάκι τους ειπε οτι καλυτερα να λέγονταν ανοιχτοι κωλοι και τους στολισε με πολλα γαλλικα....

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/11/blog-post_7273.html

Ανώνυμος είπε...

Σε όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες ακούγονται ακραίες φωνές να μην έχουμε καμία επαφή με τους χριστιανούς». Αποκαλύπτει ότι στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις χώρες, έχουν μεταφερθεί ουαχαμπίτες. Ανθρωποι φανατικοί, που δεν εργάζονται και ζουν από τα τζαμιά. Αρκετοί πληρώνονται με μισθούς από την Ευρωπαϊκή Ενωση Ισλαμιστικών Οργανώσεων. Εχουν ιδρύσει ισλαμιστικό κέντρο στην Αθήνα. «Μιλούν σε όλα τα τζαμιά και προσπαθούμε να τους απομονώσουμε», τονίζει ο κ. Ελγαντούρ.
Η Ενωση Μουσουλμάνων ζητεί να κλείσουν τα παράνομα τζαμιά και να μετατραπεί κάποιο εγκαταλειμμένο κτήριο της νομαρχίας σε τζαμί που να λειτουργεί υπό κρατική ομπρέλα, ώστε να υπάρχει έλεγχος.
Εκφράζει μεγάλη ανησυχία, γιατί φοβάται ότι από τη μία μεριά ακραίες ομάδες, φανατικοί ακροδεξιοί, και ισλαμιστές από την άλλη μπορούν να ταράξουν την κοινωνική ειρήνη. Κι αν οι μουσουλμάνοι ξεσηκωθούν, δεν μπορούν να τους συγκρατήσουν, γιατί είναι απελπισμένοι, άνεργοι και πιστεύουν πως αν σκοτωθείς υπερασπιζόμενος το δίκιο σου, θα πας στον παράδεισο. Γι' αυτό όσοι ζητούν την εφαρμογή της σαρίας πρέπει να μεταναστεύσουν σε χώρες όπου εφαρμόζεται».
«Σαν μαφία»
«Γκανγκστερισμούς» χαρακτηρίζει τα εγκλήματα για λόγους εκδίκησης, που σημειώνονται στην Αθήνα, η Αιγύπτια Αμάνι Μπαρακάτ, που σπούδασε στο παλαιότερο θρησκευτικό Πανεπιστήμιο «Αζάρ». Υποστηρίζει πως «η σαρία δεν μπορεί να εφαρμόζεται από ανθρώπους του δρόμου» και διευκρινίζει ότι «όλα αυτά θυμίζουν αμερικανική μαφία και πρέπει να επιβληθεί θανατική ποινή».
Θυμάται ότι στην Αίγυπτο, όταν μια παρέα νεαρών καταδικάστηκαν σε θάνατο γιατί βίασαν μια κοπέλα, αισθάνθηκε ότι το άξιζαν.
Δέχεται τη θανατική ποινή για αποδεδειγμένα εγκληματικές πράξεις, όχι όμως και για γυναίκες που διέπραξαν μοιχεία. Σήμερα, πιστεύει, δεν μπορεί να εφαρμόζεται σαρία σε καμία κοινωνία, γιατί δεν υπάρχει κοινωνική προστασία και δικαιοσύνη. Ορισμένοι, λέει χαρακτηριστικά, αναγκάζονται να κλέψουν επειδή πεινούν. Δεν είναι δυνατό να τους κόψεις το χέρι. *
Η σαρία
Ο λόγος του Μωάμεθ καθορίζει τη συμπεριφορά των μουσουλμάνων. Στο περιεχόμενο του Κορανίου είναι καταγεγραμμένη η σαρία, που προβλέπει σκληρή τιμωρία για κάθε αδίκημα. Ομως, πράξεις βίας και εκδίκησης που αποκαλύπτονται καθημερινά από το αστυνομικό δελτίο φανερώνουν τη στρεβλή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στην Ελλάδα.
Read more: http://ellinikiafipnisis.blogspot.com/2010/11/blog-post_7217

Ανώνυμος είπε...

Γιώργος: Ο καλός μαθητής του μπαμπά

Λονδίνο 1987. Ξενοδοχείο ΄΄Γκρόσβενορ Χάουζ΄΄. Εγώ απεσταλμένος της εφημερίδας ΄΄ΤΑ ΝΕΑ΄΄ για να παρακολουθήσω όλη την προσπάθεια σωτηρίας του Α. Παπανδρέου στο νοσοκομείο Χέρφιλντ από το «μάγο» καρδιοχειρούργο, Μαγκντί Γιακούμπ.

Η εγχείριση είχε γίνει. Ο Ανδρέας έχει κερδίσει χρόνια ζωής. Η Δήμητρα το παίζει ΄΄φύλακας άγγελος΄΄ του Προέδρου. Και ο ΄΄καινούργιος΄΄ Ανδρέας καλεί όλους τους δημοσιογράφους – απεσταλμένους των αθηναϊκών εφημερίδων στο Λονδίνο, σε γεύμα και χαλαρή συζήτηση.

Κάποια στιγμή τον ρωτάω:

- Κύριε Πρόεδρε πως μπορεί ένας Πρωθυπουργός να αναστρέψει υπέρ του το δυσμενές κλίμα λόγω οδυνηρών, αντιλαϊκών ή εσφαλμένων αποφάσεων; Και ο «μάγος της πολιτικής» Ανδρέας, μου δίνει μια απάντηση που τη θυμόμουν χθες βράδυ, ακούγοντας το γιο του το Γιώργο στη διακαναλική του συνέντευξη:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΄΄Το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν βλέπεις την κατάσταση να εξελίσσεται άσχημα είναι να συσπειρώσεις τον κόσμο σου. Δηλαδή να πείσεις τον ψηφοφόρο σου ότι θα πας σε πρόωρες εκλογές και αν δε σε στηρίξει, θα χάσει τα προνόμια που έχει σαν οπαδός του κόμματος που κυβερνάει. Βγαίνεις λοιπόν και λες ΄΄ψηφίστε με ή χανόμαστε΄΄.
Αυτό είναι ένα πολιτικό τρικ που δε χρειάστηκε όμως να το χρησιμοποιήσω΄΄.

Αυτά μου είχε πει τότε ο μεγάλος Ανδρέας.

Δεν ξέρω ποιον σας θυμίζουν σήμερα. Εκείνο που ξέρω - γιατί τον ξέρω από καιρό- είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πάντα άκουγε με ιδιαίτερη προσήλωση τον πατέρα του.



http://www.newsbomb.gr/politiki/story/giorgos-o-kalos-mathitis-tou-mpampa

Ανώνυμος είπε...

Βγήκαν τα μαχαίρια των ρατσιστών λαθρομεταναστών στο κέντρο- Τρία άτομα στο νοσοκομείο.......

Στην Ομόνοια, τον Άγιο Παντελεήμονα και τα Πατήσια “χτύπησαν” οι ρατσιστές μετανάστες


Όσο περνούσε η ώρα τόσο μεγάλωνε η λίστα με τις επιθέσεις εναντίον πεζών σε διάφορες κεντρικές συνοικίες της Αθήνας. Σαν να μην έφτανε η απίστευτη επίθεση 50 ατόμων εναντίον ενός για να του κλέψουν ένα κινητό τηλέφωνο, άλλοι δύο άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο μαχαιρωμένοι.

Τα χαράματα, λίγο μετά τις πέντε οι ληστές “χτύπησαν” στην Ομόνοια. Δύο δράστες, έβγαλαν μαχαίρια και απείλησαν ένα νεαρό την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του.

Όταν ο άνδρας προσπάθησε να καλέσει βοήθεια οι δράστες τον χτύπησαν με το μαχαίρι και του άρπαξαν τα χρήματά του.
Ευτυχώς και σε αυτή την περίπτωση το θύμα δεν κινδυνεύει.

Λίγο νωρίτερα οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν περάσει χειροπέδες σε έναν 20χρονο Πακιστανό ο ποίος με άλλους δύο είχαν επιτεθεί εναντίον ενός μετανάστη στα Πατήσια.

Οι τρεις δράστες πλησίασαν τον άνδρα και του ζήτησαν τα χρήματά του. Του πήραν 50 ευρώ και προσπάθησαν να φύγουν. Ένας ακόμη μετανάστης προσπάθησε να τους εμποδίσει.
Χωρίς κανένα δισταγμό οι δράστες τράβηξαν μαχαίρι και του το κάρφωσαν στην κοιλιά. Ο άνδρας ευτυχώς μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο και δεν κινδυνεύει η ζωή του, οι δύο από τους τρεις αδίστακτους ληστές παραμένουν όμως άφαντοι
http://eglimatikotita.blogspot.com/2010/11/blog-post_6752.html

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ "ΔΙΕΘΝΩΝ" ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ...

Ποσειδωνιάται

Ποσειδωνιάταις τοις εν τω Τυρρηνικώ κόλπω το μεν εξ αρχής
Έλλησιν ούσιν εκβαρβαρώσθαι Τυρρηνοίς ή Pωμαίοις γεγονόσι
και τήν τε φωνήν μεταβεβληκέναι, τά τε πολλά των επιτηδευμάτων,

άγειν δε μιάν τινα αυτούς των εορτών των Ελλήνων
έτι και νυν, εν η συνιόντες αναμιμνήσκονται των αρχαίων
ονομάτων τε και νομίμων, απολοφυράμενοι προς αλλήλους
και δακρύσαντες απέρχονται.
AΘΗΝAΙΟΣ


Την γλώσσα την ελληνική οι Ποσειδωνιάται
εξέχασαν τόσους αιώνας ανακατευμένοι
με Τυρρηνούς, και με Λατίνους, κι άλλους ξένους.

Το μόνο που τους έμενε προγονικό
ήταν μια ελληνική γιορτή, με τελετές ωραίες,
με λύρες και με αυλούς, με αγώνας και στεφάνους.

Κ’ είχαν συνήθειο προς το τέλος της γιορτής
τα παλαιά τους έθιμα να διηγούνται,
και τα ελληνικά ονόματα να ξαναλένε,
που μόλις πια τα καταλάμβαναν ολίγοι.

Και πάντα μελαγχολικά τελείων’ η γιορτή τους.
Γιατί θυμούνταν που κι αυτοί ήσαν Έλληνες —
Ιταλιώται έναν καιρό κι αυτοί·

και τώρα πώς εξέπεσαν, πώς έγιναν,
να ζουν και να ομιλούν βαρβαρικά
βγαλμένοι — ω συμφορά! — απ’ τον Ελληνισμό

(Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ
Από τα Κρυμμένα Ποιήματα 1877;-1923, Ίκαρος 1993)

Ανώνυμος είπε...

Ο στρουθοκαμηλισμός των κατεστημένων elite και η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα
Γράφει ο Γιάννης Κολοβός*
Εντελώς «όψιμα» ανακάλυψαν οι κατεστημένες elite την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει λόγω της αθρόας εισροής και εγκατάστασης παρανόμων μεταναστών.

Αξίζει να υπενθυμισθεί ότι το «Ρεσάλτο» είχε ασχοληθεί με το θέμα από τις αρχές της έκδοσής του και είχε δημοσιεύσει και τεύχος-αφιέρωμα στο μεταναστευτικό (τεύχος 18, Ιούνιος 2007).

Επιπλέον, το «Ρεσάλτο» είχε δημοσιεύσει ένα οδοιπορικό στις γκετοποιούμενες γειτονιές της Αθήνας (τεύχος 23, Δεκέμβριος 2007) ενώ ο γράφων είχε δημοσιεύσει σχετικό άρθρο στο τεύχος 31 του περιοδικού (Σεπτέμβριος 2008).

Τώρα, τέσσερα χρόνια αργότερα, κατόπιν των συνεχών κινητοποιήσεων και των διαμαρτυριών των κατοίκων της περιοχής αλλά και των συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα εκεί – συγκρούσεις τόσο μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών, όσο και μεταξύ αλλοδαπών διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών – αίφνης οι κατεστημένες elite ανακάλυψαν το πρόβλημα και εμφανίσθηκε στον Τύπο και σχετική αρθρογραφία!

Από τα άρθρα αυτά ενδιαφέρον παρουσιάζει εκείνο του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) κ. Κωστή Παπαϊωάννου. Η ΕΕΔΑ είναι συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα νομοθεσίας και πολιτικών που σχετίζονται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και επομένως η γνώμη του προέδρου της έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ο κ. Παπαϊωάννου στο άρθρο του (Τα Νέα, 21/10/2010) επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν…συνταγές για εύκολες λύσεις…Κάθε σοβαρή προσέγγιση αντίθετα είναι δύσκολη, μακροχρόνια και περιλαμβάνει τρία επίπεδα». Τα προτεινόμενα τρία επίπεδα είναι:

α) η ευρεία αστυνόμευση με σκοπό την «καταστολή της ημεδαπής και αλλοδαπής παραβατικότητας» και η παράλληλη «αμείλικτη πάταξη της ρατσιστικής βίας» με την σύσταση ειδικής υπηρεσίας της Αστυνομίας, β) η οργανωμένη κοινωνική πολιτική και γ) η επανάκτηση του δημόσιου χώρου στο κέντρο.

Τα τρία επίπεδα τα οποία επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου είναι σωστά αλλά ελλιπή. Και γι’ αυτό, αν περιοριστούμε σε αυτά, οι δράσεις για την επίτευξή τους είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Η μόνη λύση είναι τα επίπεδα αυτά να συμπληρωθούν από άλλα δύο, τα οποία φαίνεται ή ότι διέλαθαν της προσοχής του κ. Παπαϊωάννου ή ότι κρίθηκαν – κακώς - ως ήσσονος σημασίας. Τα δύο επίπεδα που είναι απαραίτητο να προστεθούν είναι:

α). Η ανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της χώρας προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εισροή παρανόμων μεταναστών στο εσωτερικό της και ιδίως προς τα αστικά κέντρα.

β). Η πολιτική βούληση και μέριμνα για την άμεση επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα, τα προαναφερθέντα θα μπορούσαν να συμπληρωθούν ακόμα περισσότερο με την θέσπιση και επιβολή βαρύτατων προστίμων σε όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες σε συνδυασμό με την αποφυγή νέων εκ των υστέρων νομιμοποιήσεων καθώς αυτές δίνουν κίνητρο και σε άλλους μετανάστες να εισέλθουν παρανόμως στην χώρα με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή και εκείνοι θα νομιμοποιηθούν.

Αυτό που φαίνεται ότι αδυνατούν - δυστυχώς – να αντιληφθούν οι κατεστημένες elite είναι αυτό το οποίο τονίζει ο καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στην Σχολή Διακυβέρνησης John F. Kennedy του Πανεπιστημίου του Harvard George J. Borjas:

Ότι αν η παράνομη μετανάστευση δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, τότε η οποιαδήποτε προσπάθεια μεταναστευτικής πολιτικής είναι καταδικασμένη σε αποτυχία (Borjas G. “Heaven’s Door: Immigration policy and the American economy”, Princeton University Press, Princeton, New Jersey 1999).

Άρα, προκειμένου να έχουν αποτέλεσμα οι προτάσεις του κ. Παπαϊωάννου, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπισθεί η παράνομη μετανάστευση και να ελαχιστοποιηθεί, μέσω επαναπατρισμού, ο πληθυσμός των παρανόμων μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα.

Γιατί αν συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση, κατά την οποία οι παράνομοι μετανάστες εισρέουν στην χώρα μας κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες ετησίως και οι επαναπροωθήσεις υπολείπονται σημαντικά με αποτέλεσμα ο παρανόμως ευρισκόμενος στην χώρα αλλοδαπός πληθυσμός να αυξάνεται ραγδαία, ούτε ευρεία αστυνόμευση μπορεί να επιτευχθεί, ούτε οργανωμένη κοινωνική πολιτική να ασκηθεί, ούτε ο δημόσιος χώρος στο κέντρο της Αθήνας να επανακτηθεί.

Επιπλέον, ο γηγενής πληθυσμός, αντιλαμβανόμενος ότι η κατάσταση αυτή παραμένει εκτός ελέγχου, θα συνεχίσει να έχει πολύ αρνητικές στάσεις απέναντι στον αλλοδαπό πληθυσμό και οι οποίες θα γίνονται όλο και αρνητικότερες.

Ενδεικτικά αυτών των αρνητικών στάσεων είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης της Kapa Research σύμφωνα με τα οποία το 51,6% των Ελλήνων θεωρεί την παρουσία των μεταναστών στην χώρα ως «απειλή» ενώ ως ευκαιρία την αντιλαμβάνεται μόλις το 30,6%. Επιπλέον, το 79,3% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι μετανάστες που ζουν στην χώρα μας είναι «πάρα πολλοί», το 65,3% των Ελλήνων αισθάνεται ότι «κινδυνεύει» και μόλις το 29,6% αισθάνονται «ασφαλείς» (Αυγή, 25/12/2009).

Όταν η χώρα δέχεται ετησίως την εισροή ενός παράνομου πληθυσμού του μεγέθους μίας μεγάλης πόλης (όπως πχ. η Λάρισα), πόσους επιπλέον αστυνομικούς θα πρέπει να διαθέτει ετησίως προκειμένου να επιτευχθεί η «ευρεία αστυνόμευση»; Πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον θα πρέπει να διαθέτει ετησίως για να ασκήσει κοινωνική πολιτική σε αυτόν τον πληθυσμό; Και, τέλος, πώς θα επανακτήσει το κέντρο της πόλης όταν αυτό θα γεμίζει ασφυκτικά από νεοεισερχόμενους παράνομους μετανάστες;

Το ότι οι κατεστημένες elite επιτέλους συνειδητοποιούν ότι υπάρχει πρόβλημα είναι κάτι ευχάριστο – έστω και αν τους πήρε πολλά χρόνια για να το αντιληφθούν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα τόσα χρόνια προκειμένου αυτές να διαμορφώσουν μία αποτελεσματική πολιτική επίλυσής του!

* Ο Γιάννης Κολοβός είναι επικοινωνιολόγος. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Το τέλος μίας ουτοπίας: η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στην Δυτική Ευρώπη» κυκλοφόρησε το 2008 από τις Εκδόσεις Πελασγός.
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=5071