13/4/11

Πικρές αλήθειες και γλυκά ψέματα για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη (Κ. Μπετινάκης)

Νά 'ταν μόνο το πετρέλαιο...

http://www.styx.gr

Παρακολούθησα στην ρωσική τηλεόραση (RT.com) το φιλμάκι με τους επαναστατημένους Λίβυους να χορεύουν πανηγυρίζοντας πάνω στα αποκαΐδια ενός βομβαρδισμένου τεθωρακισμένου. Καθώς προβαλλόταν το φιλμάκι από κάτω περνούσε το τρέιλερ, ότι το ΝΑΤΟ διαψεύδει (δηλαδή επιβεβαιώνει) ότι χρησιμοποιεί βόμβες εξασθενημένου (η ξεπλυμένου) ουρανίου στις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη.

Όσοι πανηγύριζαν πάνω στο τανκ, είναι μελλοθάνατοι… Όπως επισημαίνει η βετεράνος του πολέμου στον Κόλπο και ειδική για το απεμπλουτισμένο ουράνιο Melissa Sterry, οι άνδρες που χοροπηδούσαν πάνω στο τανκ έχουν ήδη λάβει δόσεις ραδιενέργειας.
Τις ίδιες διαβεβαιώσεις -ότι δήθεν δεν χρησιμοποίησηαν απενεργοποιημένο ουράνιο- είχαν δώσει οι αμερικανοί αξιωματούχοι και στον πόλεμο του Ιράκ.
Τα παιδιά που γεννήθηκαν όμως κατόπιν, στις βομβαρδισμένες περιοχές, με φανερά τα καρκινικά συμπτώματα ή τις λευχαιμίες, είχαν διαψεύσει τις διαψεύσεις τους.
Πόσοι θυμούνται τις δηλώσεις του «παρανοϊκού δικτάτορα» ή άλλες φορές «οξυδερκή πολιτικού» Καντάφι, που κατηγορούσε ότι πίσω από τους επαναστατημένους Λίβυους κρύβεται η αλ - Κάιντα; Και πόσοι γνωρίζουν τον πραγματικό ρόλο που κατά καιρούς έχει παίξει αυτή η «μυστηριώδης οργάνωση»;
Κι όμως οι ίδιοι οι αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές, σε μελέτη του Γουέστ Πόιντ, το 2007, ανέφεραν ότι «στην περιοχή Βεγγάζη – Τομπρούκ - Ντάρνα βρίσκονται "στρατολόγοι" και εκπαιδεύουν βομβιστές-αυτόχειρες για την αλ-Κάιντα»…

Σε πόσους έκανε εντύπωση η αποσκίρτηση του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα; Του ανθρώπου που θεωρείτο το δεξί χέρι του Καντάφι, αλλά που όπως τώρα σχολιάστηκε, είχε παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να βελτιωθεί η σχέση του Λίβυου ηγέτη με τη δύση. Όπως αποδείχτηκε, του τον είχαν φυτέψει στο πλάι του και τον παρακολουθούσαν στενά. Τώρα τον χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτικό χαρτί και τον στέλνουν να έρθει σε επαφή με τα Εμιράτα του κόλπου, που φάνηκαν πρόθυμα στην όλη προσπάθεια αποσταθεροποίησης του καθεστώτος Καντάφι μέσω των βομβαρδισμών «δικαίων και αδίκων».

Να τους πάρουμε όμως, έναν-έναν τους στρατολογημένους από τη Δύση…
Από τις 17 Μαρτίου φαίνεται να έχει τεθεί επικεφαλής, ως γενικός διοικητής των
επαναστατημένων, ένας παλιός συνεργάτης της CIA, ο Χαλίφα Χαφτάρ.
Δεν έκρυψε άλλωστε τον ενθουσιασμό τους στην ακροδεξιά αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Jamestown Foundation: «Επιτέλους επιστρέφει στον πόλεμο της Αφρικής για να ανατρέψει τον Καντάφι, με τον οποίο ήταν μαζί συνωμότης, στο πραξικόπημα του 1969».
Συντονιστές στον αγώνα των επαναστατών στη Λιβύη, βρίσκονται και δύο πρώην
Μουτζαχεντίν, που εκπαιδεύτηκαν επί έξι χρόνια - ως κρατούμενοι - στο Γκουαντάναμο Μπέυ: Ο ισλαμιστής καθηγητής Αμπντέλ Χακίμ αλ Χασαντί και ο Λίβυος Σουφτάμ μπεν Κούμου, παλαιό στέλεχος της εταιρίας του Οσάμα μπιν Λάντε στο Σουδάν (που είχαν βομβαρδίσει οι αμερικανοί για τα μάτια της κοινής γνώμης).
Και οι δύο είχαν «απελευθερωθεί» από το Γκουαντάναμο στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους ισλαμιστές της Λίβύης. Αλλά αυτά τα πράγματα δεν ανακοινώνονται…
Μπορεί να συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη, αλλά ουδείς από τους συμμάχους στην ιστορία αυτή, έχει δώσει διευκρινίσεις ξεκάθαρα για τους στόχους αυτών των επιχειρήσεων, ούτε και για τα πραγματικά στοιχεία της ηγεσίας των ανταρτών. Ούτε λένε πως θα καταφέρουν με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς να εξουδετερώσουν όλες τις επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι, όταν όλες οι στρατιωτικές σχολές διευκρινίζουν ότι για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται και χερσαίες δυνάμεις.

Κάποιοι σχολιαστές έχουν χαρακτηρίσει την όλη επιχείρηση πιο βλακώδη κι από την εκστρατεία του Ναπολέοντα στη Ρωσία, σε πολύ μικρότερη κλίμακα φυσικά...

Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα, γιατί στη Λιβύη; Και όχι για παράδειγμα στο Μπαχρέιν…
Χώρια που επίσημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει πάρει έγκριση για πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης. Κι ας επιμένει να λέει πως «η αμερικανική πολιτική απαιτεί ο Καντάφι να φύγει». Σε επιστολή του στο Κογκρέσο ο Ομπάμα αναφέρει πως «δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποιούν περιορισμένη αλλά καλά προσδιορισμένη αποστολή για να στηριχθεί η διεθνής προσπάθεια προστασίας των αμάχων και αποτροπή ανθρωπιστικής καταστροφής».
Έτσι οι ΝΑΤΟΪκές δυνάμεις ανακοινώνουν ότι βομβαρδίζουν αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους – ε, κι αν έχουμε παράπλευρες απώλειες μέσα στο πρόγραμμα είναι.
Ενώ για τις δυνάμεις του Καντάφι λένε πως έχουν στόχο αποκλειστικά «αμάχους». Που ωστόσο είναι τόσο καλά εξοπλισμένοι ώστε να δίνουν μάχες και να ξαναπαίρνουν στα χέρια τους πόλεις που προηγουμένως είχαν ανακαταλάβει οι κυβερνητικές δυνάμεις…
Το άσχημο είναι πως τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης, προσπαθούν να μας πείσουν πως το δίκηο είναι με το μέρος των εξεγερμένων, που όμως δεν διευκρινίζουν τι είναι, τι θέλουν και τι θεό πιστεύουν, εκτός από εκείνο το «φύγε εσύ -έλα εσύ».
Το γενικό σχέδιο των Δυτικών, είναι γνωστό, από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, την τριχοτόμηση του Ιράκ και τώρα την διαφαινόμενη διχοτόμηση της Λιβύης. Εκείνο που δεν έχουν διευκρινίσει ακόμα είναι τι έχουν πετύχει στο Αφγανιστάν.

Το κερασάκι στην τούρτα

Ως «καλύτεροι συνεργάτες» των Αμερικάνων αντιμετωπίζονται οι Έλληνες...
Αυτό αποκαλύπτεται σε απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω Wikileaks και αναφέρονται στην εμπλοκή της Σούδας σε αμερικανικές επιχειρήσεις από το 2001 και μετά.
Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τη Σούδα σημαντικό κόμβο, και τους «Έλληνες αξιωματούχους πρόθυμους να παρέχουν κάθε βοήθεια και να δέχονται σχεδόν τα πάντα!!!».
Μοναδικό «αγκάθι» των Αμερικανών σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα, δεν είναι οι κυβερνήσεις, αλλά αρνητική στάση των πολιτών και οι διάφορες μορφές διαδηλώσεων, που θεωρούνται ωστόσο πολύ μικρής έκτασης και καθόλου οργανωμένες.
Αυτό αποκαλύπτει το Wikileaks, σύμφωνα πάντα με τηλεγράφημα της αμερικανικής
πρεσβείας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η χώρα μας φαίνεται να έχει ρόλο «διακοσμητικό» στις επιδιώξεις των Ηνωμένων Πολιτειών, σε σχέση με τη χρήση της Σούδας, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία των Αμερικανών για την επίτευξη στρατηγικών στόχων τους.
«Δεν δεχόμαστε απολύτως κανέναν περιορισμό από τους Έλληνες σε σχέση με την πρόσβαση, την εναέρια κυκλοφορία ή την ανάπτυξή μας εκεί ακόμη και στα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά σημεία της Σούδας» σημειώνει σύμφωνα με το Wikileaks ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα το 2008, τονίζοντας πως η ελληνική συμβολή για τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη.
Τα τηλεγραφήματα δείχνουν ότι το θέμα αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι από τα κυριότερα στην ατζέντα σε κάθε επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου.
Κομβική από τους Αμερικανούς διπλωμάτες θεωρείται παράλληλα η ανάπτυξη επαφών με τους Έλληνες πολιτικούς, με στόχο να πείθονται για ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή και παραχωρήσεις σε αποστολές αμερικανικών στατιωτικών συμφερόντων.
Όπως οι ίδιοι οι διπλωμάτες αναγνωρίζουν ωστόσο, η προσπάθειά τους αυτή προσκρούει διαρκώς στα αντιαμερικανικά αισθήματα της ελληνικής κοινής γνώμης αλλά και τους φόβους της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για πιθανές απώλειες σε στρατιωτικές αποστολές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=24306

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...