9/10/11

Εβδομαδιαία επισκόπηση των εξελίξεων σε Κόσσοβο και Σερβία *

Οι συμφωνίες έγιναν. Απομένει να τις μάθουμε


Η παγκόσμια (αμερικανική) διακυβέρνηση του «καλού», που βομβαρδίζει τους αμάχους στην Σύρτη, (για να διώξει τον δικτάτορα Καντάφι), και ξυλοκοπεί τους διαδηλωτές στο Μπρούκλιν, (για να υπερασπίσει την ελεύθερη κυκλοφορία), δίνει τη μάχη «υπέρ των πολιτών» και του «ελεύθερου εμπορίου» και στο Κόσσοβο.


Ο εγγλέζος «διαπραγματευτής» της ΕΕ, Ρόμπερτ Κούπερ, πήγε στο τέλος της εβδομάδας στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, για να αναθερμάνει τον «διάλογο», που διακόπηκε με την κρίση που προκάλεσε η εφαρμογή της νομιμότητας στις διοικητικές διαβάσεις Μπρίνιακ και Γιάρινιε. Μετά τις συνομιλίες στο Βελιγράδι, (07/10/2011) , ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι «υπάρχουν σαφείς περιγραφές των μελλοντικών λύσεων για τα προβλήματα στις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Μπρνιάκ και Γιάρινιε», στις οποίες όμως δεν αναφέρθηκε επειδή ,«αυτά δεν πρέπει να ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας». Ο κ. Στεφάνοβιτς είπε ότι το Βελιγράδι πρότεινε «εναλλακτικές επιλογές», και ότι συζητήθηκαν «λεπτομερώς όλα τα ζητήματα» , για το εμπόριο, τα τελωνειακά έσοδα, την ομαλοποίηση της ζωής και την ομαλή τροφοδοσία του βόρειου Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Στεφάνοβιτς κάλεσε τους εκπροσώπους των δήμων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου να συναντηθούν επειγόντως και να συζητήσουν τις προτάσεις του Βελιγραδίου. Ο Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο , κ. Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, δήλωσε, (07/10/2011)
μετά τη συνομιλία με τον κ. Κούπερ, ότι «επετεύχθη συμφωνία» σχετικά με το ζήτημα των διαβάσεων, και ότι, «τώρα οι παράγοντες των διεθνών αποστολών στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους τοπικούς Σέρβους», ενώ υπογράμμισε ότι, «πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη ανάκριση για τα γεγονότα που διαδραμάτισαν στη διοικητική διάβαση Γιάρινιε», και ότι «δεν μπορούν να συζητηθούν τα τεχνικά θέματα, ενώ διαρκεί κρίση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο». Ο μουσουλμάνος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Ρασίμ Λιάιτς, πρότεινε η Σερβία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και του βορρά της επαρχίας, οι οποίες δεν θα ήταν περιορισμένες όσον αφορά τη διάρκειά τους. «Πρέπει να δείξουμε σαφώς στην Αμερική και στις ευρωπαϊκές χώρες ότι αναζητάμε μια λύση, αλλά ότι δεν θα διασχίζουμε την κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο κ. Λιάιτς.


Από την Πρίστινα , ο υπουργός Εσωτερικών του ψευδοκράτους του Κοσσόβου, Μπαϊράμ Ρετζέπι, έδωσε μια πιο «ρεαλιστική» εικόνα των συνομιλιών και των «λύσεων». (08/10/2011)
Ο κ. Ρετζέπι, ανακοίνωσε ότι, «οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου, σε συνεργασία με τους παράγοντες της KFOR και της EULEX προετοιμάζουν σχέδιο δράσης για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο», και διευκρίνισε ότι, «τα οδοφράγματα μπορεί να απομακρυνθούν αμέσως», αλλά πρέπει να εκτιμηθεί, «τι θα συμβεί μετά την απομάκρυνσή τους», «το επίπεδο των δυνάμεων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν», και κατά πόσον «μπορεί να εφαρμοστεί βία». Ο κ. Ρετζέπι ανακοίνωσε ότι οι άνδρες της αστυνομίας και οι τελωνειακοί υπάλληλοι του Κοσσόβου, δεν θα μεταφέρονται στις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιάκ με ελικόπτερα της KFOR και της EULEX, αλλά θα μετακινούνται οδικά.
Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Danas του Βελιγραδίου, (08/10/2011), είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες συνομιλίες για το πολιτικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου , «ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος είναι μια μη αναστρέψιμη πολιτική πραγματικότητα» ,αφού, «το θέμα είχε λυθεί εδώ και πολύ καιρό, από το 1999 πρακτικά, και επίσημα στις 17 Φεβρουαρίου 2008 ,με το σχέδιο Αχτισάαρι και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», και ότι το ζήτημα με τις διοικητικές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνίακ, «είναι κλειστό», και ότι «τα οδοφράγματα θα απομακρυνθούν σύντομα, και αυτό θα γίνει σταδιακά και χωρίς βία, από τα όργανα που έχουν την ευθύνη της ασφάλειας σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο».


«Ο διάλογος στις Βρυξέλλες δεν αφορά στην κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και στους τρόπους αναβάθμισης της κρατικής υπόστασης στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας με τη Δημοκρατία της Σερβίας» είπε ο κ. Θάτσι


Σε σχέση με το καθεστώς του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, ο Θάτσι είπε ότι, «η λύση είναι αυτή που προβλέπεται από το σχέδιο Αχτισάαρι και το Σύνταγμα του Κοσσυφοπέδιου, που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών».


Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ευρώπης, υιοθέτησαν ψήφισμα, (07/10/2011), με το οποίο ζητούν, «την άμεση και αμερόληπτη ανάκριση», για το επεισόδιο της 27ης Σεπτεμβρίου , «στη διοικητική, συνοριακή διάβαση» Γιάρινιε, και καλούν τους εκπροσώπους του Βελιγραδίου και της Πρίστινα, « να επαναλάβουν τον διάλογο, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, σχετικά με όλα τα εκκρεμή θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο». Το ψήφισμα της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης αναφέρει ότι , «προτεραιότητα των διεθνών παραγόντων στην περιοχή πρέπει να παραμείνει η ασφάλεια, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ακεραιότητας των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, και ο αυστηρός σεβασμό του ψηφίσματος 1244 Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η «νομιμότητα» που είναι παρούσα στα οδοφράγματα στις διοικητικές διαβάσεις, με τεθωρακισμένα, ελικόπτερα, στρατιώτες, αστυνομικούς και οι τελώνες, ήταν απούσα στο χωριό Ζρζε κοντά στο Οράχοβατς, τα ξημερώματα της Κυριακής 2 Οκτωβρίου, όταν
Αλβανοί πυροβόλησαν και δολοφόνησαν στην ταβέρνα του χωριού τον Άτσο Πούτνικ, 51 ετών και τραυμάτισαν τον 23χρονο γιο του Ντόμπριτσα Πούτνικ, ο οποίος κατόρθωσε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του και να πάει στο νοσοκομείο του Πρίζρεν. Το σερβικό υπουργείο για το Κόσσοβο, καταδίκασε τη δολοφονία Σέρβου στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κοσσόβου και ζήτησε από την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) να αναλάβει την έρευνα. Ο περιφερειακός εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσσόβου Χαζίρ Μπερίσα δήλωσε ότι ο άγνωστος δράστης πυροβόλησε τους δύο Σέρβους κοντά στο εστιατόριο και ότι δεν είναι ακόμη γνωστά τα κίνητρα της δολοφονίας. Ο Σέρβος δήμαρχος του Οράχοβατς Μάριαν Σάριτς δήλωσε ότι τα κίνητρα της δολοφονίας ήταν εθνοτικά και ότι οι δράστες ήσαν ένοπλοι Αλβανοί. Ο υπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς ζήτησε από την ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ (KFOR) και την Eulex να προστατεύσουν τη σερβική κοινότητα στο Κόσσοβο και τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να διαπράττονται δολοφονίες και η διεθνής κοινότητα να σιωπά.
Η «νομιμότητα», ήταν απούσα, και στις 6 Οκτωβρίου, από το χωριό Ljupce, στο δήμο ου Ποντούγεβο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όταν Αλβανοί ακτιβιστές της «Αυτοδιάθεσης»του Κούρτι , ανέτρεψαν ένα φορτηγό που μετέφερνε αγαθά από τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο.
O αναπληρωτής Επικεφαλής της Αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, κ. Έντουαρντ Τζόζεφ απηύθυνε έκκληση προς τις Αρχές της Πρίστινα , (08/10/2011), να καταδικάσουν τις πρόσφατες επιθέσεις κατά των περιουσιών των Σέρβων που έχουν επιστρέψει στις εστίες τους, και να δημιουργήσουν ασφαλείς συνθήκες για την παραμονή τους, εκφράζοντας «ανησυχία», λόγω των προσφάτων κλοπών και διαρρήξεων στην κωμόπολη Babljak του δήμου Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου, και τη, «λεηλασία τεσσάρων αγροκτημάτων , και τον εμπρησμό ενός ορθόδοξου νεκροταφείου».
Η «νομιμότητα» , στο Βελιγράδι και την Πρίστινα κατηγορεί τον σέρβο επιχειρηματία Zvonko Veselinović, ότι είναι ο μεγαλολαθρέμπορος τσιγάρων και καυσίμων στο Βόρειο Κόσσοβο, και ότι αυτός είναι ο «χορηγός της αντίστασης», κατά της «διεθνούς φορολογικής και τελωνειακής νομιμότητας».Ο κ. Βεσελίνοβιτς απάντησε με συνέντευξη στην εφημερίδα Ντάνας, λέγοντας ότι πληρώνει όλους τους προβλεπόμενους φόρους και τον ΦΠΑ στη Δημοκρατία της Σερβίας, και ότι τους εναλλακτικούς διαδρόμους του άνοιξαν σερβικές κρατικές εταιρίες, και όχι εκείνος.
Η σερβική «νομιμότητα», εντόπισε, (08/10/2011), στον σερβικό «παράδεισο της διαφθοράς», το Σάντζακ, εργαστήριο επεξεργασίας αφγανικής ηρωίνης, και κατέσχεσε πάνω από 100 κιλά. Κατά την επιχείρηση συνελήφθη ο επικεφαλής Χικμέτ Χαίροβιτς, (αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της θρησκευτικής ελευθερίας και του ελευθέρου εμπορίου), από το Νόβι Παζάρ. (Τα ναρκωτικά περνούσαν από αλβανικό εναλλακτικό διάδρομο στη Γιάρινιε, αλλά δεν τα έβρισκαν οι τελώνες της Eulex, και η KFOR).


Το «φιλοευρωπαϊκό» καθεστώς του Βελιγραδίου βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς αναμένουν τη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένταξη στην ΕΕ, που δεν θα συνοδεύεται με ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν «κάποτε στο μέλλον», γεγονός που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη διόγκωση του αντιευρωπαϊκού κλίματος, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των απογοητευμένων από την ευρωπαϊκή βίζα και το ευρωπαϊκό όνειρο. Η προπαγάνδα έλεγε στους Σέρβους για χρόνια, ότι «η Σερβία θα ήταν ευπρόσδεκτη μόλις ολοκληρώσει τη συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Μετά προστέθηκαν ως προϋπόθεση, οι σχέσεις καλής γειτονίας με το Κόσσοβο, και η παρέλαση ομοφυλοφίλων. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα , σε ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους, παρουσιάζονται ως επιχείρημα το ότι η Σερβία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρώπη, διότι είναι ομοφοβική χώρα.
Στις 5 Οκτωβρίου, γιορτάστηκε χωρίς πολύ ενθουσιασμό η 11η επέτειος της «μεταπολίτευσης», και με την ευκαιρία όλοι «θυμήθηκαν», ότι δεν έγινε μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ότι η οικονομία πήγε στον βρόντο, ότι ο κόσμος ζούσε καλύτερα με τον Μιλόσεβιτς παρά το εμπάργκο, και ότι δεν έγινε ότι έπρεπε στην εκπαίδευση, και στην υγεία. Η κυβέρνηση και η «νομιμότητα» , ( προ των επερχόμενων εκλογών), συνέλαβαν τους πρώην διευθυντές μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων για ένα σκάνδαλο του 2006.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς, πετάχτηκε μια βόλτα στη Μαδρίτη, για να φέρει επενδύσεις, ‘όπου δήλωσε, (07/10/2011) , ότι «οι άριστες φιλικές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Ισπανίας θα έπρεπε να συνοδεύονται από τη στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», ο υπουργός εξωτερικών κ. Βουκ Γέρεμιτς , βρέθηκε σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, όπου ανακοίνωσε, (07/10/2011), ότι «επιχειρηματίες από την Κίνα είναι έτοιμοι να επενδύσουν δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα στη Σερβία, στον τομέα της ενέργειας και τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας.


Σπύρος Χατζάρας

* Το κείμενο αυτό ειναι εργασία μου για την ΓΓΕ-ΓΓΕ, και το δημοσιεύω για να καταλάβουν όλοι για ποιό λόγο ασκούν λογοκρισία εναντίον μου, τα πράσινα ερπετά. 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

So....the only real option from the start of this Game of History...

A Federation....by the force of fear...


Interesting....


Dealer.

Ανώνυμος είπε...

P.S.

But remember...

The People follows that was bullt from tears, dreams and blood not from fear and necessities....

Ανώνυμος είπε...

P.S.

But remember...

The People follows that was bullt from tears, dreams and blood not from fear and necessities....

Ανώνυμος είπε...

Κάποιο σχόλειο γιά τά φασιστοειδή τών Εξαρχίων δέν θά ανεβάσης? Πότε σκοπεύετε νά τό καταγγείλετε? Όταν τό παρακράτος δρά τόσο ξεδιάντροπα καίγοντας γιά 17η φορά (!) τό βιβλιοπωλείο ενός βουλευτού τού Ελληνικού Κοινοβουλίου, τότε τί τύχη μπορούμε νά έχουμε όλοι εμείς (κι εσύ κ. Χατζάρα)? Είναι σημαντικότο τό θέμα καί πιστεύω ότι τό αντιλαμβάνεσθε...