19/12/12

Το επεισόδιο στον Έβρο και η κρίση του Μαρτίου του 1987

Καλά έκανε το www.defencenet.gr  που θυμήθηκε το θερμό επεισόδιο στις Φερρές του Έβρου στις 19 Δεκεμβρίου 1986, με την ευκαιρία της μετονομασίας του παρατηρητηρίου Τσιρώζη σε Καραγώγου το περασμένο Σάββατο , το οποίο είχαν σκηνοθετήσει οι Τούρκοι δολοφονώντας τον 19χρονο στρατιώτη Ζήση Καραγώγο, ο οποίος ανυποψίαστος πλησίασε τον Τούρκο σκοπό στο απέναντι φυλάκιο, για να του πετάξει ένα τσιγάρο, όπως του ζητούσε ο Τούρκος. Μόλις ο Καραγώγος έφτασε κοντά του έριξαν δύο ριπές που τον πήραν κατάστηθα.
Το επεισόδιο της 19ης Δεκεμβρίου 1986, ήταν η εισαγωγή σε σειρά προκλητικών ενεργειών που οδήγησαν στην κρίση του Μαρτίου του 1987, και τελικά στην ματαίωση των ερευνών για πετρέλαιο στο Β.Αιγαίο που προωθούσαν τότε, ο Αναστάσιος Πεπονής και ο Γιάννης Καψής.
Το επεισόδιο στον Έβρο έγινε στις 9.30 το πρωί αλλά η διοίκηση του Δ.ΣΣ ενημέρωσε πρώτα το ΝΑΤΟ στην Νεάπολη και ανέφερε στην Αθήνα στις 11:30 πμ. Ενώ ήδη γινόταν μάχη ανάμεσα στους Τούρκους και τους Έλληνες της Παλλαϊκής Άμυνας, που έκαναν ότι προέβλεπαν τα σχέδια.
Το Δ.ΣΣ που δεν έδινε την πραγματική εικόνα στην Αθήνα, έστειλε τελικά ενισχύσεις τις πρώτες απογευματινές ώρες.
Και όμως ο φιλονατοϊκός διοικητής ,δεν πήγε στρατοδικείο για τις αντεθνικές ενέργειες του, αλλά απλά μετατέθηκε (δια προαγωγής) και αποστρατεύθηκε το 1988. Και επειδή έδωσε εξετάσεις και πέτυχε, τον έκαναν τρείς φορές υπουργό Δημόσιας Τάξης.
Μετά ασχολήθηκε με την οινοποιεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: