31/12/12

Ημερολόγιο της Συριακής κρίσης

Το στρατόπεδο Γιαρμούκ

Όπως γράφει η εφημερίδα Al-Watan του Κουβέιτ, ο στρατός της Συρίας, έπιασε χθες αιχμαλώτους κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Χαλεπίου, τέσσερεις ιπτάμενους αξιωματικούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Χθες επίσης μια μονάδα των συριακών ενόπλων δυνάμεων και συνοριοφύλακες έστησαν ενέδρα σε τρομοκράτες που προσπαθούσαν να περάσουν στη Συρία από την Ιορδανία κοντά στo χωριό Αλ Ματαγιέχ στην περιφέρεια της Νταράα. Ακολούθησε εξάωρη μάχη στην οποία ενεπλάκησαν συριακά επιθετικά ελικόπτερα και μία ιορδανική ταξιαρχία αρμάτων μάχης. Τα συριακά άρματα μάχης Τ-72 πέρασαν στο έδαφος της Ιορδανίας καταδιώκοντας τους τρομοκράτες. Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν πολλοί ξένοι μισθοφόροι και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων Ισραηλινής κατασκευής καθώς και συστήματα επικοινωνίας.
 Σύμφωνα με το SANA, οι συριακές δυνάμεις επιτέθηκαν την Κυριακή και εναντίον των μισθοφόρων-τρομοκρατών, εντός και πέριξ των πόλεων Ιντλίμπ και Χάμα ,σκότωσαν μεγάλο αριθμό από αυτούς, ενώ κατέστρεψαν τέσσερεις εκτοξευτήρες βλημάτων.
Πάντως ο Πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλακι δήλωσε σήμερα σε ομιλία του στη συριακή βουλή που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ότι "η Δαμασκός θα ανταποκριθεί θετικά σε κάθε πρωτοβουλία, περιφερειακή ή διεθνή, που θα αποβλέπει στην επίλυση της κρίσης που διαρκεί 22 μήνες, μέσω διαλόγου και με ειρηνικά μέσα και χωρίς ξένη επέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά θέματα της Συρίας".
O πρωθυπουργός της Συρίας τόνισε στους Σύριους βουλευτές ότι «η κυβέρνηση μαζί με τον λαό, θα ολοκληρώσει τη νίκη και θα κατατροπώσει τη συνομωσία εναντίον της Συρίας και του λαού της» και υπογράμμισε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και συνεργάζονται με τις τοπικές κοινωνίες για να προστατεύσουν τα εργοστάσια και τις ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις».
Αρκετοί βουλευτές πάντως αναφέρθηκαν στα προβλήματα στις υποδομές της Συρίας και επέκριναν τις συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε όλη τη χώρα.
Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Omran al-Zohbi τόνισε την Κυριακή ότι o στρατός της Συρίας δεν ‘εχει επέμβει με οποιοδήποτε τρόπο στο στρατόπεδο Γιαρμουκ, ούτε δια ξηράς ούτε από αέρος , και δεν είχε παίξει κανένα ρόλο στις συνεχιζόμενες αψιμαχίες ανάμεσα στην παλαιστινιακή πολιτοφυλακή και τους μισθοφόρους του μετώπου al Nusra της Αλ Κάιντα.
 Οι κάτοικοι του παλαιστινιακό προσφυγικού καταυλισμού Γιαρμούκ στην Δαμασκό κατήγγειλαν τα όσα υποφέρουν λόγω της εμφάνισης των υποστηριζόμενων από το εξωτερικό μαχητών του μετώπου al Nusra και των συγκρούσεων τους με τις Παλαιστινιακές επαναστατικές επιτροπές, και ότι οι ένοπλοι του μετώπου al Nusra έχουν εκτελέσει Παλαιστινίους αμάχους .

Δεν υπάρχουν σχόλια: