8/2/13

Το Γερμανικό Θαύμα Του Χα-σεμ (Ονόματος)

του Σπύρου Χατζάρα

Οι τραπεζίτες της Νέας Υόρκης, που νίκησαν τους Ιάπωνες και τους Γερμανούς, επέβαλαν τον απόλυτο έλεγχό τους στις οικονομίες των ηττημένων λαών,
 με τη δημιουργία της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, (BOJ), το 1948, και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, (Deutsche Bundesbank), το 1957, η οποία διαδέχθηκε την Τράπεζα των Γερμανικών Περιοχών (Bank deutscher Länder), που είχε εκδόσει το 1948 το Μάρκο.

H BOJ και η Deutsche Bundesbank, δεν είναι απλά η αμερικανική κατοχή. Είναι κλώνοι της FED. Για ο λόγο αυτό, πλήν των ηλιθίων, όλοι οι άλλοι που ομιλούν περί Γερμανίας, και Μέρκελ, που διαφωνούν με την Αμερική, όπως ο Σόρος και ο «ανιψιός» του ο Αξελ Είναι απλά βαλτοί. Ήγουν Ρουφιάνοι.

Το εβραιόπουλο που έβαλαν διοικητή στην Deutsche Bundesbank, ο Γιένς Βάιντμαν: είπε το μέγα ψέμα: «Το κλειδί για τη διαχείριση της κρίσης δεν τον κατέχουν οι Κεντρικές τράπεζες». Και συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Το σύστημα των κεντρικών Τραπεζών που ελέγχουν οι ΑΘΕΑΤΟΙ, και προκαλεί την κρίση και έχει το κλειδί για τη διαχείριση της.

«Η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών», είπε εκ μέρους των ΑΘΕΑΤΩΝ της Νέας Υόρκης , ο εκπρόσωπος της Μέρκελ. Και όμως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το ευρώ δεν είναι υπερτιμημένο, επειδή η μακροπρόθεσμη γερμανική ανταγωνιστικότητα, στηρίζεται στα χαμηλά επιτόκια των γερμανικών δεκαετών ομολόγων.

Το γερμανικό χρέος χρηματοδοτείται από τις «αγορές» με 1,58%- 1,62%.
Αυτή είναι η γερμανική ανταγωνιστικότατα. (Τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα έχουν 1,94%). Και οι γερμανικές τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με 0,75%, Οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι ανταγωνιστικές γιατί έχουν τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη και την Αμερική. Με τέτοια επιδότηση από τις «αγορές», η Γερμανία είναι «ανταγωνιστική» και το 2012 είχε εμπορικό πλεόνασμα 188,1 δισ. ευρώ. Το υψηλότερο επίπεδο από το 1950.

Αποστολή του ευρώ, της Deutsche Bundesbank, της Μέρκελ, της Γερμανίας, και της ΕΚΤ, είναι η στήριξη της αμερικάνικης οικονομίας και του δολαρίου.
Για αυτό, μόνο η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης δεν αποφασίζει να ρίξει ρευστό στην αγορά, και ο Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωνε, μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, ότι δεν επίκειται «γύρος ρευστότητας», και τα φθηνά δάνεια που δόθηκαν προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα πήραν πίσω πρόωρα, χωρίς να «περάσουν» στην πραγματική οικονομία.

Αντίθετα, ο Αμπε στην Ιαπωνία , με την απειλή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησίας, ( από τους Ιάπωνες) της BOJ τους ανάγκασε να τυπώσουν γιεν. με αποτέλεσμα, την άμεση υποτίμηση του Γιέν και την άμεση και ραγδαία άνοδο των Ιαπωνικών εξαγωγών. Με την προηγούμενη αντιπληθωριστική πολιτική τυ ακριβού Γιέν, (αλά Σόιμπλε καιΜέρκελ), της BOJ, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας περιορίστηκε το 2012 στα 4,7 τρισ. γιεν που ηταν η χειρότερη επίδοση των τελευταίων 30 ετών.

Στη Μ. Βρετανία, η στερλίνα ξεκίνησε το 2013 σε χαμηλά μηνών έναντι του δολαρίου και του ευρώ και η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη ξοδέψει 375 δισεκατομμύρια στερλίνες για αγορά κρατικών ομολόγων.

Στις ΗΠΑ, η FED συνεχίζει να ρίχνει στην αγορά 85 δις δολάρια κάθε μήνα, το δολάριο «πέφτει» συνεχώς έναντι του ευρώ, και οι μετοχές ανεβαίνουν.
Το πληθωρικό δολάριο μαζί με το ακριβό γιέν και το ακριβό ευρώ οδήγησαν σε μεγάλη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, που έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, τον Δεκέμβριο, το έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 38,5 δισ. δολάρια, έναντι ελλείμματος 46 δισ. δολαρίων που ανέμεναν, κατά μέσο όρο, οι «οικονομολόγοι». Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,6 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,6 δισ. δολάρια.Στο σύνολο του 2012, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 3,5%, στα 540,4 δισ. δολάρια, με τις εξαγωγές να ενισχύονται κατά 4,4%.
Το συμπέρασμα των «οικονομολόγων», είναι ότι η πορεία της αμερικανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2012 ήταν καλύτερη απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Επομένως ο Χα-σεμ, (το Ονόμα), και οι Ραβίνοι των αγορών και του χρήματος το έκαναν το γερμανικό θαύμα τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σπυρο, Πολυ καλο αρθρο αλλα εχω το πιο κατω σχολιο

Τα χαμηλά επιτόκια στην Γερμανία είμαι ενας από τους παράγοντες της γερμανικής ανταγωνιστικότητας.
Η συμπιεση των ημερομίσθιων από τους ανατολικογερμανουσ μετά την ένωση, οι φθηνοί μετανάστες απο την Ανατολικη Ευρωπη και η γερμανική τεχνολογία και ποιοτητα είναι οι άλλοι σημαντικοί παράγοντες της Γερμανικής ανταγωνιστικότητας.

Τελικά δεν μπορώ να δεχθώ ότι όλα ελέγχονται στον καπιταλισμό. Όταν η οικονομική κρίση βαθαίνει οι συγκρούσεις των καπιταλιστικών κρατών εντείνονται και καταλήγουν σε πόλεμο. Ο Πολεμος ειναι ο λιγωτερο ελεγχομενος απο τους ΑΘΕΑΤΟΥΣ.

ΣΠ,

ΗΠΑ