26/5/13

ΣΥΡΙΑ: 600 νεκροί μισθοφόροι στα σύνορα με το Λίβανο

Ο Στρατός της Συρίας ολοκλήρωσε με τη βοήθεια 17000 πολιτοφυλάκων της Χεζμπολάχ. την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην πόλη Ελ-Κουσέιρ στα σύνορα με το Λίβανο, και έθεσε υπό τον έλεγχο του τον οδικό άξονα που συνδέει την πόλη Χομς με τη Μπάαλμπεκ του Λιβάνου. Οι μάχες επικεντρώθηκαν έξι χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο της Νταμπάα, όπου βρισκόταν η βάση ανεφοδιασμού των ανταρτών και στις περιοχές Ααρτζούν και Χαμιντιγιέ,, στον βόρειο τομέα, όπου βρίσκονται ακόμα εστίες αντίστασης των ανταρτών.
Η προσπάθεια των μισθοφόρων για μεταφορά ενισχύσεων από τα περίχωρα της Δαμασκού στην πόλη Ελ -Κουσέιρ απέτυχε.

Στις μάχες της Ελ –Κουσέιρ ο συριακός στρατός έκανε για πρώτη φορά εκτεταμένη χρήση των ιρανικών πυραύλων εδάφους-εδάφους Fateh – 110 και Zelzal-2, ενώ χρησιμοποίησε ρουκετοβόλα των 122 χλστ και 80 αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S3 των 152 χλστ. Οι 1700 άνδρες της Χεζμπολάχ, που συμμετείχαν ανέλαβαν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εντός των κτιρίων από τυχόν εναπομείναντες μισθοφόρους, μετά την επίθεση των τεθωρακισμένων στις κύριες εστίες αντίστασης.

Ο ηγέτης της της Χεζμπολάχ , Χάσαν Νασράλα, χαιρέτησε τη νίκηστην Ελ -Κουσέιρ που συνέπεσε με την 13η επέτειο από την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον νότιο Λίβανο λεγοντας: «Η Χεζμπολάχ θα παραμείνει στη Συρία μέχρι το τέλος του δρόμου και θα φέρει τη νίκη στο σύμμαχό της, τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Συρία και ο Λίβανος βρίσκονται υπό την απειλή των σαλαφιστών σουνιτών. Η Χεζμπολάχ δεν θα τους επιτρέψει να αναλάβουν την εξουσία. Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος του δρόμου. Αποδεχόμαστε αυτή την ευθύνη και θα αποδεχθούμε όλες τις θυσίες και τις αναμενόμενες συνέπειες και θα είμαστε εκείνοι που θα φέρουν τη νίκη, Θεού θέλοντος ».

Η Νίκη της συμμαχίας Ασσαντ-Χεζμπολάχ στην Ελ –Κουσέιρ, και η ανακατάληψη της οδού Χομς –Μπάαλμπεκ αποκόπτει την κύρια οδό ανεφοδιασμού των μισθοφόρων από τον Λίβανο. Οι επόμενες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις θα γίνουν στην Χόμς και στην περιφέρεια της Δαμασκού, πριν μεταφερθεί το κύριο μέτωπο στον βορρά, στην Ιτλίμπ και το Χαλέπι, όπου και θα κριθεί ο πόλεμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: