2/2/17

Εδώ ειναι Μπαλκάνια

Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Το τέλος του Σχεδίου Χολμπρουκ

Η συμφωνία του Ντέιτον κατέστη δυνατή όταν ο μακαρίτης Χολμπρουκ επέβαλε στους Κροάτες την «Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία». Τώρα, οι Κροάτες επανέρχονται στον αρχικό λόγο που μπήκαν στον πόλεμο το 1992. Το Εθνικό Κροατικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση του Συμβουλίου στο Μόσταρ αποφάσισε ότι «η θέληση της Κροατικής Κοινότητας είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, 2017 η τακτοποίηση το θέματος της θεσμικής θέσης του Κροατικού λαού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, χωρίς άλλες καθυστερήσεις».
Ο Ντράγκαν Τσόβιτς, ηγέτης του κύριου Κροατικού κόμματος, της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης, (HDZ), καθώς και κροατικό μέλος της τρισυπόστατης προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, είπε σημερινή εδαφική δομή της Βοσνίας παρεμποδίζει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρότεινε την αναδιοργάνωση της Βοσνίας ως ομοσπονδίας τριών οντοτήτων ή και περισσότερων».
Ο κ. Ιζετμπέκοβιτς σύμφωνα με την «Avaz» του Σαράγιεβο, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από μια συνάντηση του Προεδρείου του κόμματος του (SDA), ότι σε συνάντηση με εκπροσώπους της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης, συζήτησαν την εφαρμογή της απόφασης «Σεΐντιτς-Φίντσι», για το Μόσταρ, τον Εκλογικό Νόμο, καθώς και για την ομοσπονδοποίηση της Ομοσπονδίας της Β-Ε, και είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις απόψεις των Κροατών.
Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε πως «όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 22 χρόνια δεν συμβάλουν στη σταθερότητα της Β-Ε» και ότι είναι πολύ σαφές ότι «η Β-Ε θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ε μια κοινότητα κρατών ή μιας Ένωσης». «Όπως το αντιλαμβάνομαι», είπε, «τόσο οι Σέρβοι και οι Κροάτες συμφωνούν σε αυτές τις θέσεις. Οι Βόσνιοι με τον κυνισμό τους προσπαθούν να επιβάλλουν στους άλλους την επικυριαρχία τους , αλλά είναι ένα σαφές ότι είναι ιστορικά και πολιτικά χαμένοι ». Ο κ. Ντόντικ τόνισε ότι « ο Ιζετμπέκοβιτς, έχασε τους φίλους του στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκείνους που ήταν έτοιμοι να δεχτούν τα ψέματά του ως επίσημη πολιτική».

Ρουμανία: Ο λαός στα πεζοδρόμια

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις συνεχίζονται και μαζικοποιούνται και στο Βουκουρέστι και πολλές άλλες πόλεις καθώς έγινε σαφές ότι το διάταγμα που πέρασε κατεπειγόντως από το υπουργικό συμβούλιο για αποποινικοποίηση της κατάχρησης εξουσίας και της «εμπορίας επιρροής», εφόσον το ποσό είναι κάτω από 200.000 λέι, (περίπου 45.000 ευρώ), αφορά προσωπικά στον αρχηγό των σοσιαλδημοκρατών Λίβιου Ντραγκνέα που πρόκειται να δικαστεί την ερχόμενη εβδομάδα για «κατάχρηση εξουσίας», σς υπόθεση που αφορά σε 24.000 ευρώ. Περίπου 200.000 άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους του Βουκουρεστίου και σε άλλες πόλεις για να διαμαρτυρηθούν κατά της έγκρισης του διατάγματος που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ εντός 10 ημερών.
Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις είπε ότι η κίνηση αυτή ήταν «ένα απαράδεκτο σκάνδαλο», και ζήτησε από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών, να παρέμβει. Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει καταγγελία στο Συνταγματικό Δικαστήριο. «Η τροποποίηση του Ποινικού Κωδίκων με κυβερνητικό διάταγμα είναι επικίνδυνη και αντιδημοκρατική και δείχνει ελάχιστο σεβασμό προς τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων», δήλωσε ο πρόεδρος των Δικαστών.
Επίσης η επικεφαλής της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας, Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνοεί τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων.
Οι Βρυξέλλες, και ο αμερικανός πρέσβης εξέφρασαν «ανησυχία».

Κοσσυφοπέδιο :Η σημασία του διαλόγου

Η Ύπατος Εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε μετά τη συνάντηση υψηλού επίπεδου ότι την «ενθάρρυνε η εποικοδομητική δέσμευση που έδειξαν το Βελιγράδι και την Πρίστινα στο ένα νέο γύρο διαλόγου» και πρόσθεσε «ότι η διαδικασία αυτή είναι σημαντική για την περιοχή και την ΕΕ», ότι «θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εντάσεων» και ότι «η προσπάθεια θα συνεχιστεί στο ίδιο πνεύμα»

- Η γαλλική δικαιοσύνη θα αποφανθεί για το αίτημα έκδοσης στη Σερβία του Χαραντινάι στις 9 Φεβρουαρίου . Η χθεσινή ακροαματική διαδικασία κράτησε μόνο μισή ώρα και το δικαστήριο διέκοψε για τις 9 Φεβρουαρίου. Ο Χαραντινάι συνελήφθη στη Γαλλία στις 4 Ιανουαρίου βασει εντάλματος της Interpol.

Σερβία: Στο προσκήνιο οι προεδρικές εκλογές

Δημοσκόπηση της Faktor Plus , που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24 - 31 Ιανουάριου, με δείγμα 1.200 ατόμων έδειξε ότι αν οι εκλογές γινόντουσαν την περασμένη Κυριακή και εφόσον ήταν υποψήφιος ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα κέρδιζε από τον πρώτο γύρο με 55,2%. Σε περίπτωση που οι «Προοδευτικοί», (SNS), επιλέξουν ως υποψήφιο τον νυν Πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς θα υπάρξει και δεύτερος γύρος αφού ο κ. Νίκολιτς υποστηρίχτηκε από το 36,2%. Από τους άλλους υποψηφίους, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς με 13% και ο αρχηγός του Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι με 12,5% είναι οι επικρατέστεροι, ενώ αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS ) Ίβιτσα Ντάτσιτς θα μπορούσε να συγκεντρώσει 10,8%. Ο συνήγορος του πολίτη Σάσα Γιάνκοβιτς βρίσκεται στο 8%. Ο Πρόεδρος Νίκολιτς σε συνέντευξη του στη εφημερίδα «Kurir» είπε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο το κυβερνών κόμμα, «που εκείνος ίδρυσε», «να μην τον υποστηρίξει ως υποψήφιο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές», είπε ότι, «ποτέ δεν επέκρινε την πολιτική του κόμματος», και δήλωσε, «100% βέβαιος ότι θα κερδίσει την επανεκλογή του».

Το πρωτογενές πλεόνασμα Η Σερβία είχε τον Ιανουάριο πλεόνασμα 19 δις δηνάρια, που είναι 11,3 φορές καλύτερο από το 1,7 δις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, της Σερβίας δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς και πρόσθεσε πως αν « τα αποτελέσματα το Φεβρουάριο και το Μάρτιο είναι καλά, θα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου».

Αλβανία : Η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία και ετοιμάζει αγώνα πεζοδρομίου

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος , Λουλζίμ Μπάσα είπε ότι το θέμα των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στην Αλβανία συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα της αποποινικοποίησης της πολιτικής, με το οργανωμένο εγκλήματος και τα ναρκωτικά. Ο κ.Μπάσα είπε ότι η προστασία των καλλιεργητών και των εμπόρων ναρκωτικών θα έχει αντίκτυπο στις εκλογές και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του τέως υπουργού Δικαιοσύνης, Ιλί Μανιάνι, και του υπουργού Περιβάλλοντος, Λεφτέρ Κόκα για πιθανή εκλογική νοθεία διαδικασίας με τη συμμετοχή της αστυνομίας και οι ανθρώπων που συνδέοντα με την εμπορία των ναρκωτικών. Με βάση αυτές τις δηλώσεις, ο κ Μπάσα είπε ότι «εγκληματικές συμμορίες χρησιμοποιούνται από τον Έντι Ράμα, προκειμένου να επηρεάσουν τις επικείμενες γενικές εκλογές» και ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ράμα δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία».
Ο κ. Μπάσα είπε ότι η αντιπολίτευση θα ζητήσει από τους Αλβανούς για να ξεκινήσουν ένα κύμα διαμαρτυριών, με στόχο την «εξασφάλιση της ελευθερίας της ψηφοφορίας, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του ατόμου που έρχεται μέσα από την ελευθερία της ψήφου». «Είναι στο χέρι των πολιτών να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους και η αντιπολίτευση θα οδηγήσει αυτή τη μάχη», είπε.

-Η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος συνεδρίασε με θέμα τις εκλογές και ο πρωθυπουργός Εντυ Ράμα μίλησε για πρώτη φορά για το συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κίνημα του Ιλίρ Μέτα στο Top Channel. « Δεν θα μετατρέψουμε μια εταιρική στρατηγική σχέση σε τακτικό ζήτημα . Το SMI μπορεί να πάει μόνο του στις κάλπες , αλλά αυτό δεν πρέπει να μας αποσπά την προσοχή από τον στόχο μας», δήλωσε ο Ράμα, που τόνισε: «Ο ελάχιστος αριθμός των κοινοβουλευτικών εδρών που απαιτούνται για το κόμμα ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση και να έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο είναι οι 71 έδρες».

-Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πέρασε το ψήφισμα του Σλοβάκου ευρωβουλευτή Έντουαρντ Κουκάν που ζητά από τις αλβανικές αρχές να τιμωρήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση τους υπεύθυνους για τις δολοφονίες 21ης Ιανουαρίου 2011. (Στις 21 Ιανουαρίου 2011, σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης μπροστά από το γραφείο του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Σκοτώθηκαν τρείς διαδηλωτές μετά από την επέμβαση της αστυνομίας και ενα τέταρτο άτομο πέθανε μερικές μέρες αργότερα σε νοσοκομείο στην Άγκυρας όπου είχε μεταφερθεί. Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την τροπολογία των Ελλήνων και Βούλγαρων συναδέλφων τους σχετικά με την ιδιοκτησία και τις εκκλησίες των μειονοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...