14/1/20

Επί τροχάδην

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο αμερικανός «φίλος» Γουίλιαμ Γουόκερ , που ήταν ο επικεφαλής της επιτροπής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κόσσοβο το1999, και του οποίου η έκθεση για την υποτιθέμενη σφαγή στο Ράτσακ προκάλεσε τον «ανθρωπιστικό βομβαρδισμό» της Σερβίας από το ΝΑΤΟ, επισκέφθηκε τον αρχηγό της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσόβου Ίσα Μουστάφα. Τα ΜΜΕ της Πρίστινα έγραψαν ότι ο Γουίλιαμ Γουόκερ «σχηματίζει» τη νέα κυβέρνηση για την επέτειο του Ράτσακ. (ΣΣ.Στις 15 Ιανουαρίου). Πλην του αμερικανού φίλου , ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο Φίλιπ Κοσνέτ επισκέφθηκε την ηγεσία της LDK, και «προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου να σχηματίσουν κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν». Ο αρχηγός της LDK Ίσα Μουσταφά δήλωσε εν συνεχεία ότι η λύση ήταν η επίτευξη συμφωνίας για συνασπισμό με το Κίνημα Αυτοδιάθεσης (VV). Εκ μέρους της «Αυτοδιάθεσης» ο Έλβις Χότζα δήλωσε ότι ο ηγέτης της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου Ίσα Μουσταφά, «θέλει πάση θυσία να συμμαχήσει με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου του Κάντρι Βέσελι». Ο αρχηγός του «κινήματος για Αυτοδιάθεση» Αλμπίν Κούρτι, με επσιτολή του στον Πρόεδρο Θάτσι τον κάλεσε να μην τον πιέζει να καταθέσει την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των «ΝΑΤΟπαρτιζάνων» του Μαυροβουνίου Ζόραν Πάζιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει διάλογο χωρίς καθυστέρηση, με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για την ελευθερία της θρησκείας, και πρόσθεσε ότι θα συνομιλήσει και με και με τον Μητροπολίτη του Μαυροβουνίου για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να συναφθεί μια βασική συμφωνία, μόλις η Μητρόπολη δηλώσει ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτό το είδος του διαλόγου». Δηλαδή η κυβέρνηση βάζει τον όρο στην Εκκλησία να αποδεχτεί τον «ΝΑΤΟπαρτιζάνικο» νόμο και να συζητήσει μόνο για «εξαιρέσεις» κατά την εφαρμογή του. Ο πρύτανης του Ιερατικής Σχολής της Τσετίνιε, Γκόικο Πέρκοβιτς δήλωσε ότι οι αρχές του Μαυροβουνίου, δεν στέλνουν κανένα μήνυμα ότι κατευθύνονται προς μια λύση για το πρόβλημα που προκάλεσε ο αντισυνταγματικός νόμος που ψήφισαν. Η αστυνομία της Ποντγκόριτσα συνέλαβε τους αρχισυντάκτες των ενημερωτικών Πυλών του Μαυροβουνίου «Borba» " και «IN4S», με την κατηγορία ότι έθεσαν σε κυκλοφορία ψευδείς ειδήσεις για έκρηξη στην «βίλα Γκορίτσα» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό και ταραχές. Η Ένωση Δημοσιογράφων του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι «η σύλληψη των δημοσιογράφων, αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των δημοσιογράφων στο Μαυροβούνιο και ότι «η αυτορρύθμιση των μέσων ενημέρωσης» «περιλαμβάνει και χειροπέδες». Οι δημοσιογραφικές ενώσεις στο Βελιγράδι καιτ ην Μπάνια Λούκα κατήγγειλαν ότι στο Μαυροβούνιο δεν υπάρχει ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ότι «η κυβέρνηση, προφανώς υπό την καθοδήγηση του ΝΑΤΟ, κάνει ό,τι μπορεί για να εκφοβίσει , ειδικά όσους έχουν Σερβική καταγωγή». 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το μέλος της τρισυπόστατης προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε στη Χριστουγεννιάτικη δεξίωση της 6ης Ταξιαρχίας Πεζικού ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ιδρύθηκε στις 9 Ιανουαρίου, 1992 με σκοπό να γίνει ανεξάρτητο κράτος. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο επικεφαλής της Σερβικής Κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή των αντιπροσώπων Νενάντ Στέβαντιτς δήλωσε ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα θα καταγγείλει τον Ύπατο Βαλεντίν Ίνζκο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διότι κάνει τα στραβά μάτια για την δράση των Βαχαμπιτών και των εξτρεμιστικών κινημάτων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο υπουργός οικονομικών στο Συμβούλιο Υπουργών, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα, ανακοίνωσε την πιθανότητα αύξησης των βασικών μισθών σε κοινούς φορείς της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά 4,5% . Μέλη της συνοριακής αστυνομίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης συνέλαβαν πέντε μετανάστες , συμπεριλαμβανομένου ενός πολίτη του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος καταζητείται από την Ιντερπόλ του Μπακού για απάτη. Στο Δήμο Ίλιτζα της Ομοσπονδίας άγνωστοι βεβήλωσαν χθες το βράδυ την εκκλησία του Αγίου Σάββα, όπως δήλωσε ο ιερέας της ενορίας Ντάρκο Ντιντίβιτς.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Μπόσκο Ομπράντοβιτς ,δήλωσε ότι η Σερβική αντιπολίτευση απαιτεί τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές κατά το πρότυπο της «Βόρειας», αλλιώς θα κάνει μποϊκοτάζ των εκλογών, και ζήτησε επίσης να μειωθεί το όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο από το 5% στο 3%. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέστειλε επιστολή στον Κινέζο Πρόεδρο στην οποία τονίζει ότι για τη Σερβία, η Ταϊβάν είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί συστατικό μέρος της Κίνας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αγώνας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της Σερβίας και την αποτροπή της εισόδου του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς θα είναι η κύρια προσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών και το 2020 δήλωσε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

 ΤΙΡΑΝΑ . Στην τελετή των εγκαινίων της νέας μονάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας «RENEA», που συνέπεσε με τα 107 χρόνια της ίδρυσης της κρατικής αστυνομίας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι η χώρα «αντιμετωπίζει μια νέα πηγή προκλήσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το 2020 είναι ένα έτος κλειδί για την έναρξη της μεγαλύτερης εξόρμησης κατά του οργανωμένου εγκλήματος». «Με την πρόοδο της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη, πραγματοποιείται μια μεγάλη και ριζοσπαστική κάθαρση στη Δικαιοσύνη», είπε. Ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, Λουίτζι Σορέκα , ο οποίος παρευρέθηκε στην εορτή για την 107η επέτειο του σχηματισμού Αλβανικής αστυνομίας δήλωσε ότι «μια ασφαλέστερη Αλβανία σημαίνει ασφαλέστερη Ευρώπη» και ότι «η ΕΕ θα δώσει 19εκ ευρώ στην Αλβανική αστυνομία συνέλαβε 10,000 μετανάστες, οι οποίοι εισήλθαν στην Αλβανική επικράτεια μέσω των ελληνικών συνόρων και σχεδόν οι μισοί ή περίπου 5,000 έκαναν αίτηση ασύλου στην Αλβανία. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ και ο Σπασόφσκι συναντήθηκαν στην Πόλη με τον Βαρθολομαίο, για την αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής «ΟΥΤΜΠΑ». Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση ανακοίνωσε ότι ο Ζάεφ έλαβε προσωπική πρόσκληση από τον Πατριάρχη και ότι τα έξοδα τα πλήρωσε ο ίδιος. Η Κινηματογραφία τη Βόρειας πανηγυρίζει για το γεγονός ότι ένα ντοκιμαντέρ για την μελισσοτροφία στα βουνά της Βόρειας είναι υποψήφιο για Οσκαρ. Ο υπηρεσιακός υπουργός εσωτερικών Νάκε Σούλεφ και η Αναπληρωτής Υπουργός Πέτροβσκα συμφώνησαν σε έναν εσωτερικό έλεγχο για να διερευνήσουν κατά πόσον υπάρχει κατάχρηση των κρατικών αυτοκινήτων. Ο Κριστιάν, (Μιτσκόσκι) έκανε προεκλογική περιοδεία στο Κίτσεβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Απριλίου στην Ιστορία

Η 19η Απριλίου είναι η 110η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατα το Γρηγοριανό ημερολόγιο . Απομένουν 256 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.   531....