11/1/20

Το «ίδρυμα» προετοιμάζει το έδαφος για τη Μεγάλη Αλβανία

Το Ίδρυμα της Ανοικτής Κοινωνίας στο Κοσσυφοπέδιο (KFOS) και το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας στην Αλβανία (OSFA) πραγματοποίησαν δημοσκοπήσεις στην Αλβανία και το Κόσσοβο διερευνώντας τις διαθεσεις της Κοινης Γνώμης απέναντι στην «Ένωση». 
Η δημοσκόπηση αποδεικνύει το «δημοκρατικό» έρεισμα της Ένωσης, που ανοίγει το δρόμο και για τη διχοτόμηση του Κοσσόβου και τη δημιουργία πιθανώς της Μεγάλης Σερβίας με την Ένωση της Ρεπούμπλικα Σερπσκα με τη Σερβία. 
Υπέρ της Ένωσης Αλβανίας-Κοσσόβου τάχθηκε το 74,8% των Αλβανών της Αλβανίας και το 63.9% των Αλβανών του Κοσσόβου.
 Ωστόσο, η νομενκλατούρα της Πρίστινα δεν είναι πρόθυμοι να χάσουν το Κράτος τους . 
Οι ερωτηθέντες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, σχετικά με την ενοποίηση με την Αλβανία, ήταν κατά πλειοψηφία αντίθετοι υποστηρίζοντας ότι τα δύο κράτη, το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία, λειτουργούν καλύτερα ξεχωριστά. Σκεπτικισμός υπάρχει και στα Τίρανα. 
Ένα σημαντικό μέρος εκείνων που αντιτίθενται στην ενοποίηση σε ένα κράτος πιστεύει ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές στον πολιτισμό και την παράδοση. Έτσι, σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την «Ένωση» στα Τίρανα θα ψήφιζε υπέρ το 59%, ενώ στην Πρίστινα μόνο το 47%. 
Ωστόσο, οι Αλβανοί και στις δύο πλευρές συμφωνούν ότι ο διεθνής παράγοντας είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο για την ένωση, τόσο στην Αλβανία όσο και στο Κοσσυφοπέδιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: