5/1/22

5 Ιανουαρίου 1945. Η Δεύτερη απελευθέρωση της Αθήνα. Η εγκληματική Συμμορία των Κουκουέδων μετά από 33 ημέρες σφαγών αποσύρθηκε από την Αθήνα και τον Πειραιά παίρνοντας μαζί της 15.000 Ομήρους

Μετά από 33 συνεχείς ημέρες σφαγών από την ΟΠΛΑ υπό την κάλυψη των ΕΛΑΣιτών που σκοτωνόντουσαν στα οδοφράγματα , το ΚΚΕ, αποφάσισε ότι είπε αρκετό αίμα και διέταξε  την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε κλείσει με  τους Άγγλους από την  14η Δεκεμβρίου,  για αποχώρηση των ενόπλων κομμουνιστών από την Αθήνα. 
Οι 22 ημέρες που μεσολάβησαν αξιοποιήθηκαν από την ΟΠΛΑ  για την σφαγή από των ταξικών αντιπάλων όπως η Ελένη Παπαδάκη.

  Η Κ. Ε. του ΕΛΑΣ έδωσε το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου Διαταγή Συμπτύξεως κατά τη διάρκεια της νυκτός της 4ης προς 5η Ιανουαρίου, προς Μάνδρα – Κάζα – Χασιά – Δεκελεία, Μπογιάτι και ανάπτυξη προφυλακών στο Δαφνί, τα Αν. Λιόσια, το Μενίδι, το Μαρούσι, τα Μελίσσια, την Πεντέλη.
 Την υποχώρηση του ΕΛΑΣ ακολούθησαν τα μέλη των οργανώσεων του ΚΚΕ και του ΕΑΜ .
Την κάλυψη της υποχώρησης του ΕΛΑΣ ανέλαβε το 54ο Σύνταγμα Βόλου.

 Έως το μεσημέρι, η απαγκίστρωση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από την Αθήνα είχε ολοκληρωθεί στη γραμμή Μετόχι-Άη Γιώργης-Βαρυμπόμπη-Λιόπεσι-Τατόι.

 Το επιτελείο του ΕΛΑΣ αποχώρησε από τη Νέα Φιλαδέλφεια στις 4:15 το πρωί  της 5ης Δεκεμβρίου και ο Σταθμός Διοίκησης εγκαταστάθηκε στη Δεκέλεια. 
 Οι αναγνωρίσεις των κυβερνητικών και των Άγγλων, το μεσημέρι της 5ης Ιανουαρίου έφθασαν σε Κηφισσιά – Ερυθραία από όπου δεν προχώρησαν βορειότερα. 
Επίσης στο Μενίδι, τα Άνω Λιόσια το Δαφνί τη Μάνδρα και τη Μαγούλα. 
Αυτή ήταν η ελεύθερη επικράτεια των Μαυρογιαλούρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: