8/1/22

Η 8η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 8η Ιανουαρίου είναι η 8η ημέρα του έτους  με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 357 ημέρες ως  το τέλος του έτους 

1297.  Ο Γενουάτης Φραντσέσκο (Φρανσουά) Γκριμάλντι «ο απατεώνας» , ως Γουέλφος,  κατέλαβε  το φρούριο του Μονακό, το οποίο ανήκε στους Γιβελλίνους. Σύμφωνα με το μύθο, στις 8 Ιανουαρίου ο Γκριμάλντι και μια ομάδα υποστηρικτών, μεταμφιεσμένοι σε μοναχούς, χτύπησαν τις πύλες του φρουρίου. Αφού τους επετράπη η είσοδος, οι «μοναχοί» έβγαλαν  τα σπαθιά και αιχμαλώτισαν τους φρουρούς.

1324. Πέθανε στη Βενετία σε ηλικία 69 ετών ο εξερευνητής και έμπορος Μάρκο Πόλο. 

1745. Κατά τον δεύτερο πόλεμο Σιλεσίας, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δημοκρατία των επτά Ηνωμένων επαρχιών και η Σαξονίας υπέγραψαν στη Βαρσοβία συμμαχία εναντίον της επέκτασης της Πρωσίας. 

1784 . Στις 28 Δεκεμβρίου 1783/8 Ιανουαρίου 1784, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης . Η «Πράξη για το παγκόσμιο εμπόριο και τα σύνορα των δύο χωρών», ακύρωνε το άρθρο 3 της συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή για την ανεξαρτησία του Χανάτου της Κριμαίας, και η Οθωμανική Αυτοκρατορία, συμφωνούσε στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Με τη συνθήκη , η Ρωσία επιβεβαίωσε την επιστροφή των τουρκικων φρουρίων Οτσακώφ και Σουτζούκ. Όταν η Ρωσία ενημέρωσε επίσημα τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, για την προσάρτηση της Κριμαίας διαμαρτυρήθηκε η Γαλλία στην οποία η Αικατερίνη υπενθύμισε την κατάληψη της Κορσικής από τη Γαλλία, η οποία έλαβε χώρα το 1768.

1807 . Κατά την πρώτη σερβική Επανάσταση οι Τούρκοι παρέδωσαν στους Σέρβους το φρούριο του Βελιγραδίου στο οποίο είχαν καταφύγει από τις 12 Δεκεμβρίου.

1814. Η «προδοσία του Μυρά». Υπογράφηκε η συνθήκη συμμαχίας μεταξύ Αυστρίας και του Βασιλείου της Νεαπόλεως. 

1844. Οι βουλευτές της Λακωνίας ζήτησαν την εξαίρεση της από τη φορολογία, επειδή ήταν  «πτωχή και άπορος».

1854. Το εκστρατευτικό σώμα υπό τον Αλβανό Ζεϊνέλ που έστειλαν οι Τούρκοι της Άρτας στο Ραδοβύζι, διαλύθηκε στη μάχη  της Άνω Πέτρας. Ο Τσιγαρίδας ξεσήκωσε τους κατοίκους των Τζουμέρκων. Έτσι ξεκίνησε η  Ηπειροθεσσαλική επανάσταση.

1881.Ιδρύθηκε στο Βελιγράδι το πρώτο πολιτικό κόμμα στη Σερβία το Λαϊκό Ριζοσπαστικό Κόμμα.

1892. Στο συνέδριο του εθνικού κόμματος της Ρουμανίας στο Σίμπιου, αποφασίστηκε η υποβολή μνημόνιου στον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ με τις απαιτήσεις των Ρουμάνων στην Τρανσυλβανία.

1895. Στην Αθήνα διοργανώθηκε στο Πεδίο του Άρεως συλλαλητήριο κατά της βαριάς φορολογίας των ακινήτων, που επέβαλε η κυβέρνηση Τρικούπη.

1916. Μετά την αποτυχία διάσπασης της αντίστασης του οθωμανικού στρατού στο Τσανάκαλε οι συμμαχικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από τη Χερσόνησο της Καλλίπολης. Λόγω της αποτυχίας ο Ουίνστον Τσόρτσιλ παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του.

1918 . Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Γούντροου Ουίλσον, ανακοίνωσε στο Κογκρέσο τα «Δεκατέσσερα σημεία» του, που αποτελούσαν  τη βάση της Συνθήκης των Βερσαλλιών

1923. Είσοδος των γαλλικών στρατευμάτων και κατάληψη του Ρουρ.

1926. Ο Αμπντούλ-Αζίζ Ιμπν Σαούντ αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς της Χετζάζης και τη μετονόμασε σε Σαουδική Αραβία .

1940 .Στη Μεγάλη Βρετανία επεβλήθη το δελτίο τροφίμων. Στον χειμερινό πόλεμο έληξε η μάχη του Σουομουσσάλμι με νίκη για τα Φινλανδικά στρατεύματα.

1941. Στη Μάχη της Κλεισούρας , το 5ο ΣΠ  με τα τάγματα 1/5 και 3 κατέλαβε το ύψωμα Μάλι Τοπογιανίτ ενώ  3/33 Τάγμα (του ταγματάρχη Σιαπέρα), κατέλαβε τη Σούκα και απέκοψε την οδό Κλεισούρας -Βερατίου, και συνέλαβε περίπου 600 Ιταλούς  αιχμαλώτους. 
Το Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε στις 8 Ιανουαρίου 1941: «Στο ελληνικό μέτωπο, ενέργειες τοπικού χαρακτήρα, κατά τις οποίες προκαλέσαμε απώλειες στον εχθρό και απωθήσαμε τις προσπάθειές του να επιτεθεί στις προηγμένες θέσεις μας. Βρετανικά αεροπλάνα έχουν βομβαρδίσει επανειλημμένα, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, την εκπαίδευση μας για την υγεία. Τρία εχθρικά αεροπλάνα τυλίχτηκαν στις φλόγες. Οι ναυτικές μας μονάδες βομβάρδισαν, με ορατά αποτελέσματα, τοποθεσίες και τροχαίο υλικό των εχθρικών ακτών».
Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του ανέφερε:

1942. Ο Σοβιετικός Στρατός εξαπέλυσε την επίθεση στο μέτωπο Ρζεφ-Βιάσμα που κράτησε ως τον Απρίλιο. Στους τέσσερεις μήνες μαχών, οι απώλειες του Κόκκινου Στρατού ανήλθαν σε περίπου 770000 νεκρούς τραυματίες και αγνοούμενους και οι  απώλειες των Γερμανών ήταν  περίπου 330000.

1943. Στην Τουρκία εκδόθηκε το διάταγμα για τη χορήγηση φθηνού ψωμιού στους φτωχούς.

1944. Άρχισε στη Βερόνα η δίκη κατά των έξι από τα δεκαεννέα μέλη του μεγάλου Φασιστικού Συμβουλίου που στη συνεδρίασή της 25 Ιουλίου 1943 είχαν ανατρέψει τον Μουσουλίνι. Ήταν οι Τσιανέτι, Τσιάνο, Εμίλιο ντε Μπόνο,  
ο Λουτσιάνο Γκοτάρντι, Τζιοβάνι Μαρινέλι και Κάρλο Παρέτσι.

1945. Στις 8 Ιανουαρίου  παρουσιάστηκε στο Βρετανικό Στρατηγείο στην Αθήνα εκπρόσωπος του ΕΛΑΣ και παρέδωσε σημείωμα του Γιάννη Ζεύγου στο οποίο αναφερόταν ότι η ΚΕ του ΕΛΑΣ πρότεινε κατάπαυση των εχθροπραξιών και συνάντηση με τους βρετανούς για να καθορισθούν οι λεπτομέρειες της ανακωχής.

1946 
. Στην Τουρκία ο Τζελάλ Μπαγιάρ, εξελέγει πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος. 

1948. Η Βουλή επικύρωσε τον Αναγκαστικό Νόμο 509 «περί μέτρων ασφαλείας του κράτους» που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της  27ης  Δεκεμβρίου 1947.

1949. Ιδρύθηκε στη Μόσχα το Συμβούλιο αμοιβαίας οικονομικής βοήθειας των σοσιαλιστικών χωρών. Η ΚΟΜΕΚΟΝ .

1953. Ο Ρενέ Μαγέρ, έγινε  πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1959. Ο Σαρλ ντε Γκωλ έγινε ο πρώτος πρόεδρος της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Φιντέλ Κάστρο εισήλθε θριαμβευτικά Αβάνα.
1961. Στη Γαλλία, έγινε το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Αλγερία. Το 75% είπε «Ναι» στην πολιτική ντε Γκωλ.
1963 . Η Άγκυρα πρότεινε στην Αθήνα την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας για την προστασία των Τουρκοκυπρίων.

1964. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Μπ. Τζόνσον κήρυξε πόλεμο κατά της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
1968 . Βυθίστηκε αύτανδρο, στη βόρεια Αδριατική θάλασσα, το ελληνικό φορτηγό πλοίο «Πελταστής» με πλήρωμα οκτώ ανδρών.

1969 . Ο αρχηγός ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Οδυσσέας Αγγελής, ανέλαβε υπουργός Άμυνας, στη θέση του Γεώργιου Παπαδόπουλου. 

1971. Το πρώτο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βελιγράδι (FEST).

1973 .Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ Χένρυ Κίσινγκερ και του Βιετνάμ Λε Ντουκ Θο άρχισαν στο Παρίσι νέες συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου του Βιετνάμ.

1977. Στην Τουρκία ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μπουλέντ Ετσεβίτ, ανακοίνωσε ότι δεν θα αποδεχθεί αύξηση των μισθών.  Σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

1980. Στην Ιταλία οι ερυθρές ταξιαρχίες σκότωσαν τους  αστυνομικούς Αντόνιο Τσέσταρι, Ρόκο Σαντόρο, και Μικέλε Τατούλλι.

1990. Στο Βουκουρέστι, τα Δικαστήρια ενέκριναν τη λειτουργία του πρώτου πολιτικού κόμματος στη μετα-κομμουνιστική Ρουμανία.

1991. Στην Ιταλία ιδρύθηκε η Λέγκα του Βορρά. Στα Σκόπια στην πρώτη πολυκομματική Συνέλευση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εξελέγη πρόεδρος ο Στόγιαν Άντοφ, της Ένωσης των Μεταρρυθμιστικών Δυνάμεων. Στην Πάτρα σε συγκρούσεις απεργών και γονέων σκοτώθηκε ο αριστερός εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας.

1993 . Στο δρόμο για το αεροδρόμιο του Σεράγεβο σε ένα κομβόι υπό την προστασία των δυνάμεων UNPROFOR, σκοτώθηκε από πυροβολισμός των Σέρβων ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης των μουσουλμάνων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Χάκια Τουραλικι.

1996. Στη Βουλγαρία ξεκίνησαν  μαζικές ιδιωτικοποίησεις.

2003.Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μίλο Τζουκάνοβιτς.

2007. Η Ρωσία διέκοψε προσωρινά τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Γερμανία μέσω του αγωγού «Βόρειο Ρεύμα» μέσω της Λευκορωσίας.

2020. 22 πύραυλοι του Ιράν έπληξαν αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. Το Ρώυτερς μετέδωσε ότι υπήρχαν 80 νεκροί. Το αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε ότι 17 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Άιν αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ και πέντε πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον του αρχηγείου του διεθνούς συνασπισμού, στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν Ερμπίλ. Στο Ιράν, ένα Boeing 737 της «Ukraine International Airlines» που εκτελούσε την  πτήση 752 συνετρίβη αμέσως μετά την απογείωσή του από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης, σκοτώνοντας και τους 176 επιβάτες και  μέλη του πληρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: