7/1/22

Βρέθηκε ο αρχηγός των Δημοκρατικών στο Καζαχστάν

 

Ο διεφθαρμένος αλλά δημοκρατικός πρώην τραπεζίτης Μουχτάρ Αμπλιάζοφ που ζει στο Παρίσι, εμφανίστηκε ως ο ηγέτης του κινήματος των «Τερματοφυλάκων» στο Καζαχστάν. Σύμφωνα με το Reuters ο φυγάς τραπεζίτης είπε ότι « εάν η Δύση δεν εισέλθει στη μάχη, η Ρωσική Ομοσπονδία θα αναγκάσει τη δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας να υποταχθεί σε μια νέου τύπου της Σοβιετική Ένωση».
Ο Αμπλιάζοφ το 1998, μαζί με μια «κοινοπραξία επενδυτών» του Καζακστάν, αγόρασε σε δημοπρασία ιδιωτικοποίησης με δάνειο 72 εκατομμυρίων δολαρίων .Η ιδιωτική Τράπεζα τράπεζα έγινε γνωστή ως BTA Bank. 
Ο Αμπλιάζοφ διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της BTA Bank από το 2005 έως το 2009. Η BTA Bank αύξησε το βιβλίο δανείων της κατά 1.100% μεταξύ 2003 και 2007 και διατηούσε δείκτη δανείων προς καταθέσεις 3,6 προς 1 το 2007.
Το 2008, η BTA Bank ήταν το μεγαλύτερο εμπορικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο Καζακστάν, με εσωτερικά αποθέματα που επέτρεπαν τη συνεργασία με ξένους. Ταυτόχρονα, η BTA Bank ήταν ο μεγαλύτερος πιστωτής της οικονομίας του Καζακστάν και κατείχε περίπου το 30% του συνόλου των δανείων που χορηγήθηκαν σε νομικές οντότητες. Λίγο αργότερα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Καζακστάν, Samruk-Kazyna, εισέφερε σημαντικά κεφάλαια στην BTA αποτελώντας ουσιαστικά τον πλειοψηφικό της μέτοχο. Υποστηρίχθηκε ότι η BTA Bank «απείλησε να κυριαρχήσει στις άλλες τράπεζες του Καζακστάν» που έλεγχε ο Ναζαρμπάγιεφ» για αυτό και η αναγκαστική εθνικοποίηση της τράπεζας το 2009 .     Ο Αμπλιάζοφ έχει κατηγορηθεί για υπεξαίρεση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την BTA Bank ενώ υπηρετούσε ως πρόεδρος. 
Το 2015, ένα γαλλικό δικαστήριο στη Λυών αποφάσισε την έκδοσή του αλλά τον Δεκέμβριο του 2016, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, το Conseil d'Etat, ακύρωσε την εντολή έκδοσης, με το αιτιολογικό ότι η Ρωσία είχε πολιτικό κίνητρο να υποβάλει το αίτημα έκδοσης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκδώσει δύο φορές εντάλματα σύλληψης για τον Αμπλιάζοφ .Πιο πρόσφατα στις 25 Ιουλίου 2019.Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο δημοκρατικός τραπεζίτης απέκτησε το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα στη Γαλλία.

 

ΥΓ. Πέστε στον κυρ Σταύρο  Σουλτσμέργκερ,  (με τρόπο όμως),  ότι ο λαός που «βγήκε στους δρόμους» της Αλμάτι , είχε σπόνσορα τον Μουχτάρ τον Τραπεζίτη που έκλεψε 6 δις δολ. από την Τουράν, Τράπεζά του και κάνει διακοπές στη Γαλλία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

'Οπωσδήποτε με "περιούσιο" γονίδιο Made in babylone!