17/12/22

17η Δεκεμβρίου1940. 50η ημέρα του πολέμου


 Ο μεταξάς στο ημερολόγιο του στις 17 Δεκεμβρίου σημείωνε: "Κρύο χιόνι αέρας"  και
 σημείωνε ότι οι Αγγλοι προσεφεραν στον ελληνικό Σρατό την ιταλική σαβούρα 

Στο Μέτωπο, μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα και πολικό ψύχος, η 4η Μεραρχία συνέχισε την επίθεση στα υψώματα του Τεπελενίου. Τνήματα της  IV Μεραρχίας κατέλαβαν το ύψωμα Μάλι Σπατ και το χωριό Χόρμοβα. Το 12ο Σ.Π. κατέλαβε το ύψωμα 613. (Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας). Εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι στρατιώτες ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ  . Φοβερή χιονοθύελλα στα υψώματα πέριξ της Χειμμάρας .

Το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου 1940, μετά από ισχυρή προπαρασκευή πυροβολικού εξαπολύθηκε επίθεση από το Απόσπασμα Τσακαλώτου (40ό Σύνταγμα Πεζικού και το Ι/42 Τάγμα της ΙΙΙ Μεραρχίας) για κατάληψη του αυχένα Κούτσι – Μάλι Ιτέρας – Παπαθιά. Η μη πραγματοποιηθείσα πλευρική ενέργεια της IV Μεραρχίας από Παπαθιά προς Κούτσι για την υποβοήθηση της ενέργειας του Αποσπάσματος, δημιούργησε για το Απόσπασμα κρίσιμη κατάσταση, γιατί βρέθηκε σε κλοιό.

Στην Αθήνα έγινε κυβερνητική Σύσκεψη υπό τον Μεταξά για την Γεωργική Επιστράτευση.

.Ο Παπάγος στο 52ο Πολεμικό Ανακοινωθέν ανέφερε την προέλαση προς την Κλεισούρα και την σύλληψη αιχμαλώτων. Στο εσωτερικό δεν υπήρξαν ιταλικοί βομβαρδισμοί.

Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων  στις 17 Δεκεμβρίου 1940 στο πολεμικό ανακοινωθέν Νο 193 στην όγδοη ημέρα της μάχης στην έρημο   του κυρηναϊκού μετώπου. Για το «ελληνικό μέτωπο», σημείωνε: «ηρεμία στον τομέα της 9ης Στρατιάς.Σφοδρές μάχες σε αυτόν της 11ης. Στις μάχες των τελευταίων ημερών, το Σύνταγμα Γρεναδιέρων και το Σύνταγμα Lancers του Μιλάνου έχουν διακριθεί ιδιαίτερα».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπαβασιλείου ποιός ήταν Χατζάρα;

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπαβασιλειου ηταν ο Υφυπουργος Ναυτικων

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...