10/12/22

Δεκεμβριανά 8η ημέρα. Η μεγάλη επίθεση των Ελασιτών της 10ης Δεκεμβρίου 1944 στου Μακρυγιάννη που κράτησε 9 ώρες

 

Το ξημέρωμα της 10ης Δεκεμβρίου 1944, οι κομμουνιστές άρχισαν τον βομβαρδισμό των θέσεων των πολιορκημένων στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη του οποίου η σφοδρότητα κορυφώθηκε μετά τις 07.30 πμ. 
Τα κτίρια του Συντάγματος είχαν καλυφθεί από καπνούς και φλόγες. Η ταράτσα του διοικητηρίου κατάρρευσε και καταπλάκωσε 4 χωροφυλακές, ενώ οι ευρισκόμενοι στον δεύτερο όροφο σκοτώθηκαν σχεδόν όλοι από τους όλμους . 
 Μέσα στην κόλαση του σφοδρού βομβαρδισμού πολλοί χωροφύλακες ζήτησαν από τον διοικητή τους συνταγματάρχη Γεώργιο Σαμουήλ να γίνει έξοδος. 
 Ο Σαμουήλ και ο «επιτελάρχης» του Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Κ. Κωστόπουλος, απεφάσισαν την παραμονή στο στρατόπεδο διότι έτσι υπήρχαν περισσότερες ελπίδες επιβίωσης.
Στις 09.00 εκδηλώθηκε γενική επίθεση των ΕΛΑΣιτών με κύρια δύναμη το 6ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ Κορίνθου και τους «επίλεκτους» «μαυροσκούφηδες».
Τα κύματα των επιθέσεων στον νότιο μαντρότοιχο συνεχίστηκαν για δυο ώρες. 
Οι ελασίτες προσπαθούσαν να διεισδύσουν από τα ρήγματα που είχαν ανοιχθεί τις προηγούμενες νύχτες . 
Η ορμή των κομμουνιστών αναχαιτίστηκε και η επίθεση ξεθύμανε, ενώ δεκάδες πτώματα, σκέπαζαν την νότια πρόσβαση του στρατοπέδου. 
Μετά από δύο ώρες , στις 13.00, ξανάρχισε το μπαράζ πυροβολικού και μισή ώρα μετά εκδηλώθηκε νέα γενική επίθεση των κομμουνιστών, η οποία αναχαιτίστηκε όπως και η πρώτη
 Στις 15.30 οι Ελασίτες κατόρθωσαν να πλησιάσουν τον μαντρότοιχο και να ανατινάξουν ένα πολύ μεγάλο τμήμα του. 
Το εσωτερικό του στρατοπέδου βρισκόταν πλέον εκτεθειμένο στα πυρά των ΕΛΑΣιτών. 
 Στις 16.00. εμφανίστηκαν τρία αγγλικά άρματα μάχης που άφησαν στους αμυνόμενους 3 οπλοπολυβόλα, 3 αντιαρματικούς εκτοξευτές ΡΙΑΤ και πυρομαχικά. 
 Μετά τα άρματα απομακρύνθηκαν και οι ΕΛΑΣίτες περιέσφιξαν και πάλι το Σύνταγμα και εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις. 
 Τότε ο επιτελάρχης Κωστόπουλος, απεφάσισε την τοποθέτηση 2 πυροβόλων των 37 χλστ., απέναντι από το ρήγμα ώστε με άμεσες βολές να αναχαιτίζουν τις προσπάθειες διείσδυσης . 
Το εγχείρημα ανέλαβαν τέσσερεις εθελοντές, ο Υπολοχαγός Σβαρνιάς, ο Ενωμοτάρχης Κωλέτσης και οι χωροφύλακες Σβέρκος και Κανελλόπουλος. 
 Οι οβίδες των πυροβόλων κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις των ΕΛΑΣιτών οι οποίοι στις 18.00 σταμάτησαν εντελώς την επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...