4/11/23

Η Παναγία του Καζάν εμφανίστηκε και ευλόγησε τα ρωσικά όπλα. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι θαυματουργός εικόνα της Παναγίας του Καζάν δεν καταστράφηκε και υπάρχει. Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλος ανακοίνωσε ότι μετά από χρόνια μελέτης οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι αυτό που νόμιζαν (καλό) αντίγραφο ήταν το πρωτότυπο. και είχε αγιογραφηθεί πριν το 1300. μΧ


 Η χαμένη «Θεοτόκος του Καζάν», παρουσιάστηκε στις 8 Ιουλίου 1579 στο  Καζάν λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση  της πόλης από τον Ιβάν Δ’ τον Τρομερό (1552).

Η παράδοση αναφέρει πως η εικόνα ήταν δώρο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Β΄ προς τους κατοίκους της πόλεως του Καζάν το 13ο αιώνα, για να έχουν την παρηγοριά της Θεομήτορος, από τις συχνές επιδρομές των αλλοφύλων και των αλλοθρήσκων. 
Όταν η πόλη καταλήφθηκε από τους Τατάρους το 1438, η εικόνα της Παναγίας εξαφανίστηκε. 
Το 1579 το Κρεμλίνο του Καζάν καταστράφηκε από πυρκαγιά, και οι Μωαμεθανοί απέδωσαν την καταστροφή στην οργή του προφήτου Μωάμεθ . 

Τότε εμφανίστηκε η Παναγία σε μια μικρή κοπέλα, την Ματρόνα, και της υπέδειξε το μέρος που ήταν θαμμένη η εικόνα της. Η μικρή Ματρόνα εξήγησε τα όσα της συνέβησαν στη μητέρα της και στη συνέχεια ενημέρωσαν τον Επίσκοπο της πόλεως Άγιο Γουρία. 
Ο  Επίσκοπος Γουρίας άκουσε με προσοχή την μικρή Ματρόνα και φωτισμένος από το Πανάγιο Πνεύμα υπάκουσε στη Θεομητορική εντολή και σε βάθος τριών ποδών βρέθηκε η Ιερή Εικόνα της Παναγίας, στο σημείο όπου υπέδειξε η μικρή, στις 8 Ιουλίου του 1579. 
Ο Άγιος Γουρίας μετέφερε την Ιερή Εικόνα με όλες τις τιμές που αρμόζουν στο πρόσωπο της Παναγίας, με την συμμετοχή όλων των Χριστιανών κατοίκων της πόλεως στον Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου εφημέρευε ο μετέπειτα Πατριάρχης πασών των Ρωσιών Άγιος Ερμογένης. 
Έκτοτε τα θαύματα της Παναγίας ήταν τόσα πολλά με πρώτο αυτό της ιάσεως του τυφλού Ιωσήφ. 
Ο πρώτος Τσάρος της δυναστείας των Ρομανώφ, Μιχαήλ Θεοδώροβιτς (1613-1645), θέσπισε δύο εορτές προς τιμήν της Παναγίας. Μιας θρησκευτικής, με αφορμή της ευρέσεως της Ιεράς Εικόνας την 8η Ιουλίου και μιας εθνικής με αφορμή την απελευθέρωση των Ρώσων από τους Πολωνούς την 22α Οκτωβρίου. Η εικόνα φυλασσόταν στο Μοναστήρι της Θεοτόκου του Καζάν, που χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε, μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 1904, οπότε και εκλάπη. 
Οι κλέφτες προφανώς ήθελαν τη χρυσοποίκιλτη κορνίζα, η οποία ήταν στολισμένη με πολύτιμα πετράδια. Χρόνια αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες και ανακάλυψε την αμύθητου αξίας κορνίζα, όχι όμως και την εικόνα, η οποία πρέπει να θεωρείται οριστικά χαμένη, αφού στην απολογία τους οι κλέφτες υποστήριξαν ότι την τεμάχισαν και την έκαψαν. .
 
Ο  θρησκευόμενος ρωσικός  λαός συσχέτισε την καταστροφή της Εικόνας με την Επανάσταση του 1905, την ήττα της Ρωσίας στον Ρωσο-Ιαπωνικό Πόλεμο (1904-1905) και την Οκτωβριανή Επανάσταση (1917). Υπήρξε φήμη ότι  οι Μπολσεβίκοι την πούλησαν στο εξωτερικό. 

Τη μεσιτεία της Παναγίας του Καζάν επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, οι Ρώσοι στρατηγοί Ντμίτρι Ποζάρσκι  για την εκδίωξη το 1612 των Πολωνών εισβολέων και ο Μιχαήλ Κουτούζοφ, για να βοηθήσει τη χώρα κατά των Γάλλων του Ναπολέοντα το 1812.

Στη Ρωσική Μονή Αγίου Παντελεήμονα του Αγίου Όρους φυλάσσεται αντίγραφο της Παναγίας του Καζάν, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. 

Στον ελλαδικό χώρο αντίγραφα της Παναγίας του Καζάν υπάρχουν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής της Παναγίας (Κερατέα), στο παρεκκλήσιο της Οσίας Ξένης της Ρωσίδος (Μάνδρα) και στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλλιθέα .

Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος παρρέδωσε στον Καθεδρικό Ναό του Καζάν το πρωτότυπο της θαυματουργής εικόνας


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατέθεσε σήμερα λουλούδια στο μνημείο των Κούζμα Μίνιν και Ντμίτρι Ποζάρσκι  στην Κόκκινη Πλατεία , Ημέρα για την Ημέρα της  Εθνικής Ενότητας και μίλησε επίσης με εκπροσώπους θρησκευτικών δογμάτων, δημόσιων οργανώσεων και οργανώσεων νεολαίας. 
 Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη του κινήματος του Λαϊκού Μετώπου για τη Ρωσία, του προγράμματος МыВместе, του κινήματος Yunarmiya, του Κέντρου Vimpel, του κινήματος Εθελοντών Νίκης, του Κινήματος Αναζήτησης της Ρωσίας, του Ιδρύματος Υπερασπιστών της Πατρίδας και του Κινήματος της Πρώτης Κοινότητας. Ο Πρόεδρος φωτογραφήθηκε επίσης με εθελοντές και παιδιά, και άκουσε τα αιτήματα δημόσιων προσώπων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: