10/5/24

Η 10η Μαΐου στην Ιστορία

Η 10η Μαΐου είναι η 131η ημέρα του  δίσεκτου 2024. Απομένουν 235 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

  1166.Στέψη του βασιλιά της Σικελίας Γουλιέλμου Β του «Καλού», στον καθεδρικό ναό του Παλέρμο.
 
1310.  Η Σύνοδος των Γάλλων επισκόπων,  υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Φιλίπ ντε Μαρτινιέ, αδελφού του βασιλικού υπουργού Ενγκεράνδου,  κήρυξε τους Ναΐτες που απέσυραν την προηγούμενη ομολογία τους και επέμειναν στην αθωότητά τους ως αιρετικούς που υποτροπίασαν στην αίρεση και διέταξε την επιτροπή του Αρχιεπισκόπου της Ναρμπόν να τους παραδώσει στις φλόγες χωρίς καθυστέρηση. 

1329. Η μάχη του Πελεκάνου στην ασιατική ακτή της Προποντίδος κατά την οποία ο Ανδρόνικος Γ' νικήθηκε από τους Τούρκους του Ορχάν.

1503 . Ο Χριστόφορος Κολόμβος βρήκε τα νησιά Κέϊμαν. και τα ονόμασε  "Λας Τορτούγκας" λόγω των πολλών θαλάσσιων χελωνών που υπήρχαν.

1525 . Υπογράφηκε η Συνθήκη του Ταμασίου (στο σημερινό χωριό Ανάβρα), μεταξύ του πασά της Λάρισας Βεγλέρ Βέη και των προυχόντων των χωριών των Αγράφων.
Με τη Συνθήκη, τα χωριά των Αγράφων κηρύσσονταν αυτόνομα και θα διοικούνταν από τοπικό συμβούλιο με έδρα το Νεοχώρι.
Καμία τουρκική οικογένεια δεν θα κατοικούσε μόνιμα στα χωριά με εξαίρεση το Φανάρι. Η επικοινωνία των κατοίκων των Αγράφων με την πεδιάδα της Θεσσαλίας ήταν ελεύθερη. Οι κάτοικοι των Αγράφων υποχρεόντουσαν να πληρώνουν ετήσιο φόρο 50.000 γρόσια. Η ασφάλεια της περιοχής ανατέθηκε από τους Τούρκου σε τοπικούς οπλαρχηγούς που συγκρότησαν τα σώματα των αρματολών. Το αρματολίκι των Αγράφων ηταν το σημαντικότερο.

1559. Οι Σκωτσέζοι Προτεστάντες υπό τον Τζον Νοξ επαναστάτησαν κατά της Βασίλισσας Μαρίας Στούαρτ.

1594. Οι Τούρκοι έκαψαν το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σάββα

1706 .Καθελκύστηκε το πρώτο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε στο Ναύσταθμο της Αγίας Πετρούπολης. 

1768. Ο δημοσιογράφος Τζων Ουίλκς φυλακίστηκε για εν άρθρο του στην εφημερίδα «North Briton», που ασκούσε κριτική εναντίον του βασιλιά Γεωργίου Γ'. και που χαρακτηρίστηκε λιβελλογράφημα.

1770. Στις 10/21 Μάϊου άρχισε η αποβίβαση από τον τουρκικό στόλο στο Ναύπλιο των Ενισχύσεων για την καταστολή του Κινήματος των Ορλώφ. Το τουρκαλβανικό Σώμα που είχε ξεκινήσει από την Τρίπολη έφθασε στην Μεγαλόπολη.

1773 .Το κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας ψήφισε νόμο, με τον οποίο δόθηκε μονοπώλιο εμπορίου τσαγιού στη Βόρεια Αμερική στην Αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών.

1774. Πέθανε ο Λουδοβίκος ΙΕ', της Γαλλίας, γνωστός με το προσωνύμιο «Ο Πολυαγαπημένος».Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' και η Μαρία Αντουανέτα στέφθηκαν βασιλιάς και βασίλισσα της Γαλλίας.


1775. Πέθανε εξόριστος στη Χάλκη σε ηλικεία 75 ετών ο Σαμουήλ Χαντζερής, που ήταν Πατριάρχης από το 1763 ως το 1768 και κατάργησε το 1766- το Αυτοκέφαλο των Αρχιεπισκοπών Ιπεκίου και Αχρίδος. Υποχρεώθηκες σε παραίτηση στις 5 Νοεμβρίου 1768. Εξορίστηκε στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Μετά την παραίτηση του Πατριάρχη Θεοδοσίου Β΄, στις 17 Νοεμβρίου 1773 η Σύνοδος, με άμεση προσωπική παρέμβαση του Σουλτάνου Μουσταφά Γ΄, εξέλεξε και πάλι τον Σαμουήλ Πατριάρχη Με τον θάνατο του Σουλτάνου Μουσταφά Γ΄ (Ιανουάριος 1774) και την ανάρρηση στον Θρόνο του αδελφού του, Αμπντούλ Χαμίτ Α΄. έχασε τα ερείσματά του και η Ιερά Σύνοδος,τον καθαίρεσε στις 24 Δεκεμβρίου 1774 και τον εξόρισε στη Χάλκη.

1794. Η νεότερη αδελφή του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ Ελισσάβετ Ελένη Μαρία των Βουρβόνων, 7 ημέρες μετά τα 30α της γενέθλια , καταδικάστηκε σε θάνατο από το επαναστατικό δικαστήριο στο Παρίσι και εκτελέστηκε την ίδια ημέρα.


1796. Κατά την πρώτη ιταλική εκστρατεία ο Ναπολέων με 17000 άνδρες καταδίωκε τους Αυστριακούς που υποχωρούσαν. Οι Αυστριακοί για να καλύψουν την υποχώρηση έστησαν τα πυροβόλα τους και 3 τάγματα σε μία γέφυρα πάνω από τον ποταμό Άντα στο χωριό Λόντι της Λομβαρδίας. O Nαπολέων διέταξε χωρίς δισταγμό μία κατά μέτωπο επίθεση δοκιμάζοντας την αποφασιστικότητα των ανδρών του. Ύστερα από λυσσαλέες κατά κύματα επιθέσεις, οι Γάλλοι, που είχαν 1000 νεκρούς κατέλαβαν τη γέφυρα από τους Αυστριακούς που έχασαν 2000.

1801 .Οι Βερβερίνοι πειρατές της Τρίπολης της Λιβύης κήρυξαν τον πόλεμο στις Η.Π.Α.

1821. Ο Θεόφιλος Καΐρης , προερχόμενος από τα Ψαρά, ύψωσε στην Άνδρο το λάβαρο της Επαναστάσεως. στις 10/22 Μαΐου 1821, σε πανηγυρική δοξολογία στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Την ίδια ημέρα, ο βοεβόδας της Θεσσαλίας Κώστας Στεργιόπουλος, (Βελής) υπέγραψε στο Κεράσοβο της Ευρυτανίας προκήρυξη για την Επανάσταση στην οποία ανέφερε:
«Αδελφοί, Ήλθε η ώρα με το θέλημα του Θεού να ελευθερώσουμε την πατρίδα από την τυραννία την τουρκική• λοιπόν άμα λάβετε το παρόν μου, να πάρετε τα άρματα σας και να ερθήτε όπου σας περιμένω εδώ, εντός τριών ημερών διότι ο καιρός δεν μας περιμένει περισσότερο• να είμαστε έτοιμοι να κάμουμε το χρέος μας στην πατρίδα». Κεράσοβον 10 Μαίου 1821 - Ο αδερφός σας Κώστας Βελής»

1825. στις 10/22 Μαΐου 1825, η Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας, δημοσίευσε το Νόμο «Περί Απογραφικής Στρατολογίας», και διόρισε ως επικεφαλής των τακτικών στρατευμάτων τον πράκτορα των Ρότσιλντ Φαβιέρο.
Ο Στόλος των δανειοληπτών επιχείρησε ανεφοδιασμό των πολιορκουμένωνστο Μεσολόγγι. 3.000 άνδρες, υπό τους Κίτσο Τζαβέλλα και Γεώργιο Καραϊσκάκη, δημιούργησαν στρατόπεδο για να ενισχύσουν το Μεσολόγγι.


1837
.Η Οικονομική κρίση του 1837 στις ΗΠΑ. Στις 10 Μαΐου 1837, οι τράπεζες στην πόλη της Νέας Υόρκης κατέρρευσαν και ανέστειλαν την πληρωμή σε χρυσό των τραπεζογραμματίων και ανακοίνωσαν ότι στο εξής δεν θα τα πλήρωναν στην ονομαστική τους αξία. Προκλήθηκε Πανικός.

Η ύφεση κράτησε μέχρι το 1844 και η ανεργία ξεπέρασε το 25%.

1844 . Ο υπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση της Σερβίας Γιόβαν Στέργιος Πόποβιτς υπέγραψε την εντολή προς όλα τα Επαρχιακά Γραφεία για να αποστέλουν κάθε είδους αρχαιότητες στο Εθνικό Μουσείο. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται η ημέρα της ίδρυσης του Εθνικού Μουσείου Βελιγραδίου.

1854. Οι Τούρκοι εγκατέλειψαν την Καλαμπάκα καταδιωκόμενοι μέχρι τον Πηνρείο. Οι επαναστάτες της Θεσσαλίας με αρχηγό τον Χριστόδουλο Χατζηπέτρο συνεβαν 200 αιχμαλώτους και 14 κανόνα. Πανηγυρική είσοδος στη Καλαμπάκα κατέλαβαν την Καλαμπάκα. Ο επίσκοπος των Σταγών Κύριλλος τέλεσε δοξολογία για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη. Μετά το γλέντι, το ελληνικό στράτευμα κατευθύνθηκε προς την Τρίκκη. όπου όμως βρέθηκαν μπροστά σε μια απρόσμενη συνάντηση. Στο Καρπερό Γρεβενών, οι επαναστάτες υπό τον Τιάκα συγκρούονται με τους τούρκους και τους αναγκάζουν να υποχωρήσουν στα Γρεβενά με βαριές απώλειες που ανήλθαν σε 250 νεκρούς.

1859. Τα Σκιαδικά. Συγκρούσεις στην Αθήνα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας για τα «Σκιάδια». Ο Κλέων Ραγκαβής υιός του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή και οι φίλοι του έκαναν προμόσιον στο Πεδίο του Άρεως στις 10/22 Μαΐου σε ψάθινα καπέλα από τη Σίφνο, που ονομάζονταν σκιάδια. Ό εισαγωγέας καπέλων από το εξωτερικό που πλήττονταν από την πρωτοβουλία, έστειλε μπράβους στο Πεδίο του Άρεως που επιτέθηκαν στην παρέα του νεαρού Ραγκαβή .Κλήθηκε η αστυνομία η οποία στράφηκε κατά των φοιτητών και των μαθητών και συνέλαβε ορισμένους εξ αυτών. Την επόμενη ημέρα 11/23 Μαΐου φοιτητές και πλήθος «λαού» συγκεντρώθηκαν μπροστά στα προπύλαια του Πανεπιστημίου, και Ακολούθησε διαδήλωση η οποία κατέληξε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί οι διαδηλωτές απαίτησαν από τον υπουργό να παύσει του διευθυντή της αστυνομίας Δημητριάδη. Ο κόσμος επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο και ο φρούραρχος της Αθήνας, Μιχαήλ Σούτσος έδιωξε τους συγκεντρωμένους με στρατιωτική δύναμη. Την ίδια μέρα παύθηκε ο Δημητριάδης και αποφυλακίσθηκαν οι συλληφθέντες

1866 .Είσοδος του πρίγκιπα Κάρολου Α' του Χοενζολέν-Σίγμαρινγκεν στο Βουκουρέστι και ορκωμοσία του ενώπιον του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, ως ηγεμόνας των ενωμένων Ηγεμονιών.

1871. Μετά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών της 26ης Φεβρουαρίου υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης της Φρανκφούρτης με την οποία έληξε ο Γάλλο-Πρωσικός πόλεμος και η Γαλλία παραχώρησε στη γερμανική αυτοκρατορία την Αλσατία και μέρη της Λωρραίνης.

1877 .Η Ρουμανική Γερουσία ψήφισε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ρουμανίας.

1881.Ο Κάρολος Α' του Χοενζολέν-Σίγμαρινγκεν στέφτηκε Βασιλιάς της Ρουμανίας


1883.
 O Τσάρος Αλέξανδρος Γ ' κήρυξε ως εθνικά χρώματα της Ρωσίας το λευκό, το μπλε και το κόκκινο.

1902. Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα. Ο χειρουργός Σπυρίδων Μαγγίνας αφαίρεσε με επιτυχία από ασθενή ολόκληρο το δεξιό νεφρό του

1906.
 Στις 27 Απριλίου/10 Μαίου στο ανάκτορο της Ταυρίδας άρχισαν με την ομιλία του θρόνου που εκφώνησε ο τσάρος Νικόλαος Β οι συνεδριάσεις της πρώτης εκλεγμένης κρατικής Δούμας της ρωσικής αυτοκρατορίας.

1907.Ο Υπολοχαγός Σάρρας, αρχηγός των Ελληνικών όπλων του δυτικού τμήματος της λίμνης των Γιαννιτσών, διέλυσε το ορμητήριο των βουλγαρών κομιτατζήδων στην λίμνη.

1923. Το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων και η Ελλάδα συνήψαν τη σύμβαση για την ίδρυση της Ελεύθερης Ζώνης Θεσσαλονίκης, η οποία είχε διάρκεια 50 ετών.

1925. Η Κύπρος ανακηρύχθηκε από την Αγγλία αποικία του Βρετανικού
Στέμματος.

1929.Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια από καταθετες εναντίον της διοίκησης της Αγγλο-Αμερικανικής Τράπεζας, η οποία κήρυξε πτώχευση . Η Αγγλοαμερικανική Τράπεζα, διέκοψε τις εργασίες της το 1929 κατά τη διάρκεια της πιστωτικής και της οικονομικής κρίσης. Η Διοίκησή της κατηγορήθηκε για ατασθαλίες, ενώ από την πτώχευσή της οι καταθέτες της ζημιώθηκαν περίπου 32 εκατομμύρια δραχμές.

1932. Στο Λένινγκραντ, το εργοστάσιο της Κομιντέρν παρήγαγε τις πρώτες 20 σοβιετικές τηλεοράσεις. 

1933. Ο Αυστριακός καγκελάριος Ένγκελμπερτ Ντόλφους ανέστελλε την λειτουργία της Βουλής και την ισχύ του Συντάγματος εγκαθιδρύοντας δικτατορία.
Στη Γερμανία οι φοιτητές σε περισσότερες από 20 πόλεις άρχισαν να καίνε τα βιβλία των διεφθαρμένων των εβραίων και των κομμουνιστών.
Παράλληλα ιδρύθηκε το Γερμανικό Μέτωπο Εργασίας, (DAF) στο οποίο παραχωρήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία των συνδικάτων που απαγορεύτηκαν.
Η Παραγουάη κήρυξε τον πόλεμο κατά της Βολιβίας.

1936 . O Μανουέλ Αζάνα εξελέγη Πρόεδρος της Ισπανίας.

1939. Στο Βελιγράδι ο Πατριάρχης Γκαβρίλο ευλόγησε τα θεμέλια του Ι.Ν του Αγίου Σάββα.

1940 . Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί εισβάλλαν στο Βέλγιο, την Ολλανδία το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Στο Λονδίνο παραιτήθηκε ο Νέβιλ Τσάμπερλεν. και ο βασιλιάς διόρισε τον Ουίνστον Τσώρτσιλ ως πρωθυπουργό, ο οποίος σχημάτισε «οικουμενική κυβέρνηση». Αεροσκάφη της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν λανθασμένα το Φράιμπουργκ . Σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι . Το Ηνωμένο Βασίλειο είσεβαλλε και κατέλαβε την ουδέτερη Ισλανδία για να αποτρέψει μια πιθανή Γερμανική εισβολή.

1941. Οι αρχές Κατοχής απαγόρευσαν την προβολή αμερικανικών και αγγλικών ταινιών στις αθηναϊκές αίθουσες, και ζήτησαν την παράδοση των ραδιοφωνικών πομπών. Οι Γερμανοί αποβιβάστηκαν στην Κέα .                      Ο Ρούντολφ Ες, το «δεξί χέρι» του Χίτλερ, εξαπατημένος από τις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες έκλεψε ένα αεροπλάνο, και έπεσε με αλεξίπτωτο στη Σκωτία, σε μια προσπάθεια να υπογραφεί συνθήκη ειρήνευσης μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας. Στην Ανατολική Αφρική άτακτες αιθιοπικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία του Βρετανού ταγματάρχη  Ρινγκρόουζ, άρχισε την πολιορκία των 4000 Ιταλών που υπερασπίζονταν τις ορεινές διαβάσεις  προς το Γκοντάρ. Το μαχητικό αεροσκάφος Messerschmitt Me.163 ξεπέρασε το φράγμα των 1000 χλμ/ώρα, με ακριβή ταχύτητα 1003,9 χλμ/ώρα

1942. Ο Άξονας ανέστειλε τις επιθέσεις κατά της Μάλτας.

1944. Εκτέλεση 92 Κομμουνιστών στη Καισαριανή. Μεταξύ τους ο Νίκος Γλέζος , ο αδερφός του Μανώλη Γλέζου

1945. H ραδιοφωνική ομιλία της Νίκης του Στάλιν. Ο Γερμανός στρατηγός Ρέντακ υπέγραψε στην βίλα Αριάδνη του Ηρακλείου την παράδοση των στρατευμάτων της περιοχής Χανίων στον Ανώτατο Συμμαχικό Αρχηγό Μεσογείου Ταξίαρχο Κίρκμαν και στον Έλληνα Στρατιωτικό Διοικητή Κρήτης Υποστράτηγο Φουντουλάκη. Παραδόθηκαν και οι Γερμανοί στην Μήλο. Το ΚΚΕ έκανε πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο.  Τα σοβιετικά στρατεύματα εισήρθαν την Πράγα  . Οι Σύμμαχοι κατέλαβαν τη Ρανγκούν από τους Ιάπωνες.



1953.
 Η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκέφαλης Βουλγάρικης Εκκλησίας εξέλεξε τον Μητροπολίτη Κύριλλο της Φιλιππούπολης ως τον πρώτο σύγχρονο Βούλγαρο πατριάρχη αποκαθιστώντας το Βουλγαρικό Πατριαρχείο, του οποίου η ύπαρξη τερματίστηκε στα τέλη του 14ου αιώνα.


1955. Θεσπίστηκε το «πάγιο» στους λογαριασμούς του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της ΟΥΛΕΝ

1956. απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τους Άγγλους ο Μιχαήλ Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου.

1959. Έληξε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, που επήλθε μεταξύ μετά την υπογραφή των προδοτικών συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου για το Κυπριακό.

1961.Μέλη της εθνικιστικής φοιτητικής παρατάξεως «Ε.Κ.Ο.Φ.», «Εθνική Κοινωνική Οργάνωσις Φοιτητών», χτύπησαν μέσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου τον βουλευτή της Ε.Δ.Α. Νικόλαο Ζορμπά.

1964.Απολύθηκαν από τις φυλακές 420 κομουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι.

1966 .Εγκαινιάστηκε το διυλιστήριο πετρελαίων της Έσσο-Πάπας .

1967. Με ομόφωνη γνώμη του ανακριτή Σωκράτη Σωκρατείδη και του εισαγγελέα Θ. Χατζίκου κρίθηκε προφυλακιστέος για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και μεταφέρθηκε στις φυλακές Αβέρωφ ο Ανδρέας Παπανδρέου.

1968. Στο Παρίσι, φοιτητές και αστυνομία πέρασαν την πρώτη νύχτα στα οδοφράγματα του Μαΐου 68. Στην Αθήνα καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους ο Λεωνίδας Κύρκος για τον ρόλο του στην εξέγερση των σταφιδοπαραγωγών του Ηρακλείου τον Ιούλιο του 1962.

1969. Ο στρατός των ΗΠΑ ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στον λόφο 937 κοντά στα καμποτζιανά σύνορα.

1972. Στην Ελλάδα διαλύθηκαν από την εισαγγελία η Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων και η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων.

1973. Ιδρύθηκε το Πολισάριο με στόχο την ανεξαρτησία της ισπανικής Σαχάρα.
1981. Ο Γεώργιος Ράλλης ορκίστηκε Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο Φρανσουά Μιτεράν εκλέχτηκε Πρόεδρος της Γαλλίας με 51,75% των ψήφων έναντι των 48,24% του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.

1988. Ο Μισέλ Ροκάρ ανέλαβε την πρωθυπουργία της Γαλλίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκαζε το Ισραήλ για εισβολή στο νότιο Λίβανο.


1992.Στον πόλεμο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης οι Σερβοι απέκρουσαν μεγάλη επίθεση των μουσουλμάνων στην Μαγιεβίτσα. 

1993. Στην Αθήνα, έγινε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή που συμφώνησε ότι η πολιτική της Ελλάδας είναι αντίθεση σε οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής εμπλοκής στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

1994. Στην Νότια Αφρική , ο Νέλσον Μαντέλα ορκίστηκε ως Πρόεδρος. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορκίστηκε για πρώτη φορά Πρωθυπουργός της Ιταλίας.

1995. Το ρούβλι του Τατζικιστάν έγινε το εθνικό νόμισμα του Τατζικιστάν. 

1996. Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να απαγορευθούν τα ρατσιστικά κόμματα και να απομονωθούν οι πολιτικοί τους ηγέτες.

1997 . Σεισμός  στο βορειοδυτικό Ιράν. Τουλάχιστον 2.400 θύματα.

1999. Κατά την 48η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας βομβαρδίστηκαν, η Νις , το Τσάτσακ, το Ουρόσεβατς, το Πετς και η Σούμποτιστα. Στη Νις καταστραφήκαν 20 σπίτια και 100 έμειναν ακατάλληλα για κατοίκιση. Κατά τον βομβαρδισμό της βιομηχανικής ζώνης το Τσατσακ ισοπεδώθηκαν πολλά σπίτια και σκοτώθηκαν δύο κάτοικοι. Στο Μπάριτς χτύπησαν το εργοστάσιο «Prva Iskra». Στη Σούμποτίτσα κατέστρεψαν τους πομπούς της τηλεόραση και του ραδιόφωνου. Στο Κόσσοβο και το Μετόχι επιτεθήκαν κοντά στο Ουρόσεβατς. Τέσσερεις πύραυλοι έπεσαν στο χωριό Βρέλο του δήμου Ιστοκ.
Στη συνέχεια έπληξαν με αρκετους πυραύλους την περιοχή του χωριού Στίμλιε, ενώ τρεις επιθέσεις έγιναν κοντά στο Ντέτσανι. Βομβαρδίστηκε και η ευρύτερη περιοχή του Πετς. Στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου-Μοράβα, στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ ήταν το χωριό Πασιάν που δέχτηκε πολλούς πυραύλους.

Την ίδια ημέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Κλίντον ζήτησε συγγνώμη για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας από το ΝΑΤΟ, ενώ οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας Τζιάνγκ Ζεμίν και Μπόρις Γιέλτσιν ζήτησαν τον τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη λεγόμενη. κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Γιέλτσιν τηλεφώνησε στον Τζιάνγκ και εξέφρασε «τη οργή του για την βάρβαρη επίθεση του ΝΑΤΟ της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι».
Ο Πρόεδρος Τζιάνγκ τόνισε ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ, στην κινεζική πρεσβεία «αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας, και δημιουργεί ένα προηγούμενο στην ιστορία της διπλωματίας».
Η Κίνα ανέστειλε τη στρατιωτική συνεργασία και τις συνομιλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.

Ο ηγέτης του UCK, Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι « Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου» δεν έχει απορρίψει την ειρηνευτική πρωτοβουλία του G-8, αλλά επιμένει στην ανεξαρτησία της επαρχίας και δήλωσε στο BBC «ότι η πραγματικότητα εξακολουθεί να ξεπερνάει ορισμένες από τις προτεινόμενες θέσεις» και ότι «μετά από όσα συνέβησαν, το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να οικοδομηθεί εντός της τη Γιουγκοσλαβίας».

2001. Το γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία για τις ειδικές, παράλληλες σχέσεις με τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα που υπογράφηκε στις 5 Μαρτίου στη Μπάνια Λούκα από τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα και τον πρόεδρο της  Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  Μίρκο Σάροβιτς.

2002. Έφτασαν στην Κύπρο οι 13 Παλαιστίνιοι που ελευθερώθηκαν από το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ τους οποίους το Ισραήλ κατηγορούσε για τρομοκρατία. Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Χάνσεν, γιατί πούλησε κρατικά μυστικά στη Μόσχα αντί του ποσού του 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

2005. Στην Ελλάδα αναστάλθηκε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η εφαρμογή του νόμου για τον «βασικό μέτοχο».

2006. Ο κομμουνιστής Τζώρτζιο Ναπολιτάνο εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

2007. Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλαίρ ανακοίνωσε την παραίτησή του.

2008 . Έκρηξη της Αίτνας 

2010. Τα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να δημιουργήσει ένα Ταμείο 750 δις, ευρώ. για τη διάσωση των Τραπεζών.

2011. Στην Αθήνα δολοφονήθηκε από αλλοδαπούς λίγο μετά τις πέντε τα ξημερώματα, στην συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, ελάχιστα μέτρα από την εξώπορτα της οικίας του, ο Μανώλης Καντάρης, ενω πήγαινε να πάρει το αυτοκίνητο του για να μεταφερει την ετοιμόγεννη γυναίκα του στο μαιευτήριο.

2022. Στην Ελλάδα βενζίνη στα 2,35 ευρώ και πληθωρισμός στο 10,2% «για το ΝΑΤΟ , τους Ζελένσκιδες και τους Εμπόρους των Εθνών»!
 Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε σήμερα ότι οι προϋποθέσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα διατυπώνονται στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τόνισε ότι      « εκεί πρέπει να αναζητήσουν οι ανησυχούντες την απάντηση στο ερώτημα εάν η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει προληπτικό τακτικό χτύπημα στο έδαφος της Ουκρανίας»

2023. Η Ρωσία κατήγγειλε  τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη που υπογράφηκε   το 1990 στο Παρίσι, από τα 16  μέλη του ΝΑΤΟ και  τα έξι μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Το 1999 στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Κωνσταντινούπολη συνθήκη έγινε αορίστου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: