11/5/24

Η 11η Μαΐου στην Ιστορία

Η 11η Μαΐου είναι η 132η ημέρα του δίσεκτου 2024 . Απομένουν 234 ημέρες  μέχρι τη λήξη του έτους.

330.Ο Κωνσταντίνος Α΄ , εγκαινίασε την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τη Νέα Ρώμη που κτίστηκε σε επτά λόφους, πάνω από το Βυζάντιο, την αρχαία αποικία των Μεγαρέων, και η οποία μετά έγινε Κωνσταντινούπολη.


868.
Ο Κινέζος μοναχός Γουάνγκ Ζιε ολοκλήρωσε
 την συγγραφή στα σανσκριτικά του θεμελιώδους βουδιστικού κείμενου της πρώιμης περιόδου του Βουδισμού «Μαχαγιάνα» Είναι το παλαιότερο σωζόμενο έγγραφο με ακριβή χρονολόγηση.

912.Πέθανε ο αυτοκράτορας  Λέοντας ΣΤ' ο Σοφός και τον διαδέχτηκε ο αδελφός  του Αλέξανδρος ο Μακεδών,γιος του αυτοκράτορα Βασιλείου Α' του Μακεδόνα και της Ευδοκίας,  που πέθανε από αποπληξία μετά από  βασιλεία ενός μόλις έτους και 27 ημερών, στις 6 Ιουνίου 913.

925.Πέθανε  ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικόλαος ο Μυστικός.

1258 . Με την υπογραφή της συνθήκης του Κορμπέιγ ο Ιάκωβος Α΄ της Αραγώνας και ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας έθεσαν τέλος στις εκατέρωθεν αξιώσεις σε εδάφη. Ο γαλλικός θρόνος παραιτήθηκε από τα δικαιώματα του στις καταλανικές κομητείες, ενώ ταυτόχρονα οι βασιλείς της Αραγώνας και κόμητες της Βαρκελώνης γύρισαν την πλάτη στις οξιτανικές κομητείες που αφέθηκαν στους Γάλλους. 

1310. Στη Γαλλία, 54 Ναΐτες Ιππότες κάηκαν στην πυρά ως αιρετικοί.

1395. Ο Τζιάν Γκαλεάτσο Βισκόντι έλαβε τον τίτλο του Δούκα του Μιλάνου,από τον  Βενσέσλας του Λουξεμβούργου, κυβερνήτη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1484. Ο αυτοκρατορικός στρατός του Φρειδερίκου Γ΄ ηττήθηκε στη μάχη του Λάιτσερσντορφ από τους Ούγγρους του βασιλιά Ούγγρο Ματθία Κορβίνου.

1529. Συμμαχία του Γιάνος Ζαπόλυα της Ουγγαρίας με τον Πέτρου Ράρες της Μολδαβίας  κατά του Φερδινάνδου των Αψβούργων.
1672. Κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Ολλανδικού Πολέμου, ο  στρατός του βασιλιά Λουδοβίκου 14ου της Γαλλίας εισέβαλε στην Ολλανδία, (με το Ιουλιανό). 

1709. Άρχισε η μαζική μετανάστευση Γερμανών από το Παλατινάτο στη Βόρεια Αμερική.

1745 . Κατά τον Πόλεμο της Αυστριακής διαδοχής, οι γαλλικές δυνάμεις νίκησαν στη μάχη του Φοντενουά, το συμμαχικό το στρατό Άγγλων, Ολλανδών και Αννόβερου

1798. Με αναίμακτο πραξικόπημα κατά τη γαλλική επανάσταση ψηφίστηκε με πρόταση του Λα Ρεβεγιέρ-Λεπώ, ο Νόμος της 22ας του Φλορεάλ του 6ου έτους (11 Μαΐου 1798) , με τον οποίο 106 βουλευτές της «αριστεράς» καθαιρέθηκαν από το Συμβούλιο των πεντακοσίων.

1812. Η δολοφονία στο Γουέστμινστερ του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Σπένσερ Πέρσιβαλ, από τον από χρεοκοπημένο τραπεζίτη, Τζων Μπέλινγκαμ.

1814. Στη συνεδρίαση των εκπροσώπων Ρωσίας, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστρίας και Πρωσίας στο Παρίσι, όπου καθορίστηκαν οι όροι συνθηκολόγησης της ηττημένης Γαλλίας, ελήφθη κατά πλειοψηφία η απόφαση για τη μεταφορά της επαρχίας Μπόκελ στην Αυστρία, αν και τέσσερις μήνες πριν από αυτό, τα κλειδιά του Κότορ παραδόθηκαν στην κυβέρνηση Μαυροβουνίου-Μπόκελ.

1818. Ο Γάλλος στρατηγός του Ναπολέοντα Α', Ζαν-Μπατίστ Μπερναντότ στέφθηκε βασιλιάς της Σουηδίας, ως Κάρολος ΙΔ΄. Η περιοχή της Βεσσαραβίας σχηματίστηκε ως τμήμα της Ρωσίας

1849. Τα Αυστριακά στρατεύματα κατέλαβαν και λεηλάτησαν  την πόλη του Λιβόρνο.

1854. Οι Τούρκοι κατέλαβαν την Σκουληκαριά Άρτας, το τελευταίο προπύργιο των επαναστατών της Ηπείρου. 

1860 .Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι αποβιβάστηκε  με τους Χίλιους στη Μαρσάλα

1867. Υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου και ανεξαρτησία και ουδετερότητα του Λουξεμβούργου.

1878. Ο Μαξ Χόντελ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος προσπάθησε ανεπιτυχώς να δολοφονήσει τον Κάιζερ Γουλιέλμο της Πρωσίας για να εκδικηθεί για τον αντισοσιαλιστικό νόμο του Μπίσμαρκ.


1891. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο διάδοχος του θρόνου της Ρωσίας και  μετέπειτα τσάρος Νικόλαος Β', δέχθηκε επίθεση από Ιάπωνα αστυνομικό. Τον έσωσε ο πρίγκιπας της Ελλάδας, Γεώργιος.

1913 . 6 ημέρες πριν από τη σύναψη συνθήκης ειρήνης για τον τερματισμό του Α ́ Βαλκανικού Πολέμου, στο Κατεχόμενο από τους Βουλγάρους Παρανέστι συγκρούστηκαν δυο στρατιωτικά τραίνα. Σκοτώθηκαν 150 και τραυματίστηκαν 200 Βούλγαροι. Καταστράφηκαν 53 βαγόνια.

1918. Οι Μπολσεβίκοι έκλεισαν όλες τις εφημερίδες τις Μόσχας .Μετά από πρόταση του Φέλιξ Ντζερζίνσκι, το Προεδρείο της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής εξέδωσε διάταγμα  για το κλείσιμο των εφημερίδων της Μόσχας που δημοσίευαν «ψευδείς φήμες... μόνο για να σπείρουν τον πανικό στον πληθυσμό και να στρέψουν τους πολίτες ενάντια στη σοβιετική εξουσία». Ιδρύθηκε η Δημοκρατία του Βορείου Καυκάσου.


1920
. Στη Σαρδηνία στο Ιγκλέσιας η Βασιλική Φρουρά άνοιξε πυρ εναντίον του άοπλου πλήθους των περίπου 2000 ανθρακωρύχων που απεργούσαν. 7 απεργοί σκοτώθηκαν
  και άλλοι 26 τραυματίστηκαν.

1921. Η Γερμανία αποδέχθηκε άνευ όρων τις συμμαχικές απαιτήσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις.

1928 . Στη Νέα Υόρκη άρχισε η πρώτη τακτική μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων

1931. Η πτώχευση της αυστριακής τράπεζας Credit-Anstatt ξεκίνησε τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Κεντρική Ευρώπη.

1938.  Άρχισε η κατασκευή της διώρυγας του Ρήνου-Μάιν-Δούναβη.

1939 . Ξεκίνησαν οι μεθοριακές συγκρούσεις στον  ποταμό Χαλχίν Γκολ, μεταξύ  σοβιετικών και ιαπωνικών συνοριακών φυλακών. Ενεπλάκησαν: Η σχετικά νεοσυσταθείσα 23η μεραρχία του Ιαπωνικού πεζικού της οποίας η μαχητική ικανότητα ήταν κάτω του μέσου,  και το σοβιετικό 57ο Ειδικό Σώμα, που ήταν υπεύθυνο για την υπεράσπιση των συνόρων μεταξύ Σιβηρίας και Μαντζουρίας. 

1940. Άρχισε  η μάχη του Γκρέμπμπεμπεργκ μεταξύ των ολλανδικών και γερμανικών δυνάμεων. 

1944. Οι Σύμμαχοι εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση κατά των δυνάμεων του Άξονα κατά μήκος της Γραμμής Γκούσταβ. Στην ΕΣΣΔ εκδόθηκε το ψήφισμα της Κρατικής Επιτροπής Άμυνας για την απέλαση των Τατάρων από την Κριμαία.

1948. Ο Λουίτζι Εϊναούντι εκλέχτηκε δεύτερος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας με 518 ψήφους επί συνόλου 872 .

1949.Το Ισραήλ έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη. Το Σιάμ άλλαξε το όνομά του σε Ταϊλάνδη.Η Σοβιετική Ένωση ήρε τον αποκλεισμό του Βερολίνου


1950 . Ο πράκτωρ Κόνραντ Αντενάουερ, καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, εξελέγη πρόεδρος της ενοποιημένης Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

1952. Ξεκίνησε η λειτουργία του  Δεύτερου Προγράμματος  του ΕΙΡ.

1955. Άρχισαν οι εργασίες της Διάσκεψης της Βαρσοβίας, στην οποία εγκρίθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Ο Τζιοβάνι Γκρόντσι ορκίστηκε ως ο τρίτος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας

1956.Γενικη Απεργία στην Κύπρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση του Καραολή και του Δημητρίου και για τα εγκλήματα των 'Άγγλων κατά των Ελλήνων.

1958 . Οι βουλευτικές εκλογές του 1958 των οποίων νικητής ήταν η ΕΡΕ του Καραμανλή, που έβγαλε 171 έδρες, με 2η την ΕΔΑ, που πήρε 24,42% και έβγαλε 79 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι έβγαλαν 36, το ΠΑΔΕ 10, και το ΕΛΚ 4.

1959 . Άρχισε  στη Γενεύη η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας για τη Γερμανία και το Ζήτημα του Βερολίνου. Η ΟΔΓ και τη ΛΔΓ συμετείχαν ως παρατηρητές.

1960 . Η Μοσάντ απήγαγε στο Μπουένος Άιρες τον Άντολφ Άιχμαν, ο οποίος ζούσε εκεί με το ψευδώνυμο Ρικάρντο Κλέμεντ.

1962. Η Ένωση Κέντρου κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης της ΕΡΕ.

1963. Τέσσερις χιλιάδες πολίτες επιστρατεύτηκαν ως «έκτακτοι αστυφύλακες», εν όψει της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ στην Αθήνα, λόγω των φόβων για απόπειρα δολοφονίας του. Εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη στο εργοστασίο εκρηκτικών της ΕΛΒΙΕΜΕΚ στο Σχηματάρι Βοιωτίας.

1964. Εκρηκτική κατάσταση στην Κύπρο. Στην Αμμόχωστο, δύο Έλληνες αξιωματικοί και ο γιος του αστυνομικού διευθυντή της Λευκωσίας που εισήλθαν στο Βαρόσι, την τουρκική συνοικία της πόλης. εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από Τουρκοκύπριους. Θεμελιώθηκε στην περιοχή Διαβατών Θεσσαλονίκης το δεύτερο διυλιστήριο της ΕΣΣΟ-Πάπας από τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

1965. Ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Παιδείας κ. Γ. Παπανδρέου αποφάσισε τη κατάργηση του πηλικίου των μαθητών , της «κουκουβάγιας», της «μαύρης ποδιάς» και της «κουράς εν χρω» . Οι ποδιές των μαθητριών στο εξής θα ήταν μπλε. Οι μαθητές και μαθήτριες θα έφεραν μικρή κονκάρδα ενδεικτική της μαθητικής ιδιότητάς τους.

1966. κατά την συνεχιζόμενη επιχείρηση αποστασία δύο ακόμη βουλευτές εγκατέλειψαν   την Ένωση Κέντρου, της οποίας η κοινοβουλευτική δύναμη μειώθηκε στους 121 βουλευτές.Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που διεξήχθη στο στάδιο «Χέϊζελ» στις Βρυξέλλες, η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε την Παρτιζάν με 2-1, κερδίζοντας τον έκτο τίτλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.


1967. Φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η Δανία, η Βρετανία και η Ιρλανδία κατέθεσαν αίτηση για να ενταχθούν στην ΕΟΚ.

1968. Στη Ρουμανία βγήκε από την γραμμή παραγωγής της «Ντάτσια», το πρώτο ρουμανικό αυτοκίνητο. Κατά τα γεγονότα του Μάη, στη Γαλλία, ο Πρωθυπουργός Ζορζ Πομπιντού ανακοίνωσε ότι η γαλλική Κυβέρνηση δέχθηκε τα αιτήματα των φοιτητών της Σορβόννης.

1970 . Ανακοινώθηκε η σύλληψη τριών του κλιμακίου του παράνομου Κ.Κ.Ε από τους Νίκο Καλούδη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, το Ζήνωνα Ζορζοβίλη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και του Γιάννη Γιάνναρη
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να χορηγήσει ανεξαρτησία στα νησιά του Μπαχρέιν, τα οποία αποτελούσαν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του Ιράν και της Βρετανίας για σχεδόν δύο αιώνες.

 1971. 120 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ιδέα της ένταξης της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

1982. Ανακοινώθηκε κατάργηση των επιθεωρητών των Σχολείων. Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αλγερία.

1984 . Η δεύτερη από τις δύο κύριες δονήσεις του σεισμού στην κεντρική-νότια Ιταλία (η πρώτη είχε συμβεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα) με ζημιές και θύματα στο Αμπρούτσο, το Λάτσιο και το Μολίζε

1985. Καταστροφή στο Μπράντφορντ: Πυρκαγιά  στις κερκίδες του γηπέδου  στο Μπράντφορντ του Δυτικού Γιορκσάιρ της Αγγλίας, με αποτέλεσμα 56 θανάτους και 265 τραυματισμούς.

1987. Έναρξη της δίκης στη Λυών του αξιωματικού της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι, του αποκαλούμενου «Χασάπη της Λυών, που είχε διαφύγει για περισσότερα από 30 χρόνια, ζώντας στη Λατινική Αμερική. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι έθεσε το Παντζάμπ υπό ομοσπονδιακό έλεγχο λόγω της εξέγερσης των Σιχ.

1992 .Λόγω της συμμετοχής του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού στη σύγκρουση στη Βοσνία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αποφάσισαν να αποσύρουν τους πρεσβευτές τους από το Βελιγράδι και απαίτησαν την αναστολή της συμμετοχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στον ΟΑΣΕ.

1998 . Στην έρημο Ρατζαστάν, η Ινδία πραγματοποίησε τις πρώτες υπόγειες πυρηνικές δοκιμές της, παραβιάζοντας τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων και προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο με το γειτονικό κράτος του Πακιστάν, το οποίο είχε αποκτήσει (παράνομα)  πυρηνικά όπλα.


1999. Κατά της 49η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν,ανακοίνωσε το «πακέτο» που είχε ετοιμάσει ο «διεθνής παράγων». Είπε ότι στο Κοσσυφοπέδιο μετά την παρούσα κρίση θα συσταθεί «προσωρινή διεθνής διοίκηση», της οποίας χρόνος «θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερος», «μέχρι τη δημιουργία αυτόνομων θεσμών, με βάση τις προτάσεις του Ραμπουγιέ, ή του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ». «Δεν μπορούμε να αναθέσουμε διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου, ούτε στους Σέρβους ούτε στον Ουτσεκα , μετά από όλα όσα συνέβησαν», είπε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα είναι σε θέση να αναλάβει , αλλά σε συντονισμό με τον ΟΑΣΕ». Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε και πάλι τη Νις. Tραυματίστηκε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας Ντούσαν Μάτκοβιτς, και η αντιπρόεδρος της Βουλής Γκόρριτσα Γκάγιεβιτς. Σκοτώθηκε και ο αστυνομικός Γκόραν Αλέξιτς, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Σκοτώθηκαν και 14 άμαχοι. Με τέσσερεις πυραύλους χτυπήθηκε γέφυρα στο κέντρο του Βλαντίτσιν Χαν. Σκοτώθηκαν ο Μιλάν Ιγκνιάτοβιτς 19 ετών και η Γκορντάνα Νίκολιτς 18 ετών. Στο Πάρατσιν, βομβάρδιστηκαν ένας καταυλισμός προσφύγων από τη Βοσνία και την Κροατία καθώς και οι δεξαμενές πόσιμου νερού, προμήθευαν με νερό το Πάρατσιν.. Χτυπήθηκε και η εθνική οδός Νις - Πρίστινα. Στη Σούμποτίτσα κατεδαφίστηκε μια σιδηροδρομική γέφυρα της γραμμής Σούμποτίτσα -Χόργκος. Η Κουρσουμλία βομβαρδίστηκε για όγδοη φορά. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι επλήγησαν το Ποντουγίεβο, το Νόβο Μπρντο, η Κόσοβσκα Καμένιτσα, το Βουτσίτρν, το Οράχοβατς, η Στίμλέ και το Λίπλιαν όπου εριξαν και βόμβες διασποράς. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διάταξε τους διεθνείς ιδιοκτήτες των δορυφόρων να απενεργοποιήσουν τις συνδέσεις της Γιουγκοσλαβίας στο Διαδίκτυο.

2000. Στην Κύπρο αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο του DNA η σωρός του πρώτου Ελλαδίτη αγνοούμενου , του Χρίστου Κουκουλάρη.

2003. Στις προεδρικές εκλογές του Μαυροβουνίου ψήφισε μόνο το 48% των εγγεγραμμένων και ο υποψήφιος του Τζουκάνοβιτς . ο Φιλίπ Βουγιάνοβιτς, ψηφίστηκε από το 63,3 % και εκλέχτηκε. Στο δημοψήφισμα στη Λιθουανία για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 91,1% των ψηφοφοριών τάχθηκε υπέρ.

2008. Στις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, ο ευρωπαικός -συνασπισμός του οποίου ηγείτο ο Μπόρις Τάντιτς συγκέντρωσε το 39% των ψήφων κατέλαβε τις 103 από τις 250 έδρες στη Βουλή. Το Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας έλαβε το 28,8% και 76 έδρες, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ( SDS) 11,6% και 30 εδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) 8% και 21 έδρες, και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) 5,2% και 13 έδρες. Το Σουδάν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Τσαντ λόγω της βοήθειας του Τσαντ προς τους αντάρτες του Νταρφούρ

2010 .Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. Και τον διαδέχτηκε ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ (Λεβί)Κάμερον.

2011 .Στο Γκρόζνι της Τσετσενίας εγκαινιάστηκε το γήπεδο ποδοσφαίρου Αχμάτ Καντίροφ.

2014. Στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έγιναν δημοψηφίσματα για την Ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία. 

2016.Βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη .Τουλάχιστον 94 νεκροί. Στην Ιταλία, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης (372 υπέρ, 51 κατά και 99 αποχές), ο οποίος δημοσιεύτηκε εννέα ημέρες αργότερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως νόμος αριθ. 76 της 20ής Μαΐου 2016

2021Στη Ρωσία πυροβολισμοί σε σχολείο  στο Καζάν. Σκοτώθηκαν 9 άτομα. Ο δράστης , ο 19χρονος Ιλνάζ Γκαλιάβιεφ τέθηκε υπό κράτηση. Τον Απρίλιο του 2023, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: