8/5/24

Η 8η Μαΐου στην Ιστορία

8η Μαΐου είναι η 129η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 237 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.


589 . 
Ο Βησιγότθος Βασιλιάς της Ισπανίας Ρεκαρέντ ο Α συγκάλεσε την «τρίτη σύνοδο» του Τολέδο, που επικύρωσε τον προσηλυτισμό στον καθολικισμό του ιδίου  και όλου του λαού του. 


1087. Μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου των Μύρων στο Μπάρι και τοποθέτηση τους στο Ναό του Αγίου Στεφάνου.

1157 .Διαλύθηκε το Κράτος των Σελτζούκων με το θάνατο του τελευταίου ηγεμόνα της δυναστείας, Αχμέτ Σαντζάρ.

1360. Κατά τον εκατονταετή Πόλεμο υπογράφηκε μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας η ειρήνη του Μπρετινύ με την οποία ο Γάλλος βασιλιάς Ιωάννης Β πήρε από τον Εδουάρδο Γ το Καλαί.


1429. 
Η Ιωάννα της Λωραίνης κατέλαβε την Ορλεάνη, την οποία οι Άγγλοι, εξουθενωμένοι από τις ασθένειες και την έλλειψη τροφίμων, εγκατέλειψαν.

1450. Στο Λονδίνο, εκδηλώθηκε η λαϊκή εξέγερση του Τζακ Κέιντ κατά του Ερρίκου του 6ου και των ευγενών. Ο Κέιντ κατόρθωσε για μερικές μέρες να καταλάβει το Λονδίνο.

1524.  Ο Μέγας Πρίγκιπας της Μόσχας Βασίλι Γ΄ Ιβάνοβιτς πού ήταν  γιος του Ιβάν Γ΄ της Ρωσίας και της Σοφίας Παλαιολογίνας επιτέθηκε στους Τάταρους του Καζάν

1606. O Tσάρος ψευδο-Δημήτριος, που εμφανίστηκε ως ο Ντμίτρι Ιβάνοβιτς, ο γιος του τσάρου Ιβάν του Τρομερού και που στην πραγματικότητα ήταν ο Γιούρι Μπογκντάνοβιτς Οτρέπιεφ, και νόθος γιος του Ιβάν, παντρεύτηκε την καθολική πολωνέζα Μαρίνα Μνίζεκ , χωρίς να γίνει προηγουμένως ορθόδοξη και οι ιερείς προκάλεσαν λαϊκή εξέγερση στη Μόσχα, που την εκμεταλλεύτηκε ο βογιάρος Βασίλι Σουγιούτσκι που έκανε πραξικόπημα συνέλαβε τον ψευδο-Δημήτριο και τον εκτέλεσε.

1624 .Τριακονταετής Πόλεμος.Υπογράφηκε  η Ειρήνη της Βιέννης μεταξύ του Ούγγρου ευγενή Γαβριήλ Βηθλέν και του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φερδινάνδου Β ́ των Αψβούργων.


1654. Έληξε ο πρώτος αγγλο-ολλανδικός πόλεμος και υπογράφηκε η Συνθήκη του Ουέστμινστερ.

1657. Ο Όλιβερ Κρόμγουελ, αποποιήθηκε το βασιλικό στέμμα, που του προσέφερε το Κοινοβούλιο.

1701.Τα Κορτές της Καστίλης, συγκεντρωμένα στην εκκλησία του Σαν Χερόνιμο ελ Ρεάλ στη Μαδρίτη, ανακηρύσσουν τον Φίλιππο, εγγονό του Λουδοβίκου ΙΔ ́ της Γαλλίας, βασιλιά της Ισπανίας ως Φίλιππο Ε ́, ξεκινώντας τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής.

1702. Ο Μέγας Πέτρος διέταξε την είσοδο ξένων στη στρατιωτική θητεία, έτσι ώστε «οι Ρώσοι να μάθουν από αυτούς την τέχνη του πολέμου και της διπλωματίας».

1713. Η πρωτεύουσα της Ρωσίας μεταφέρθηκε από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη.

1769. Η μάχη στο γενοβέζικο γεφύρι της « Πόντε Νόβου» στην Κορσική πάνω από τον ποταμό Γκόλο ανάμεσα στο γαλλικό στρατό υπό τον Κόμη του Βω και των Κορσικανών που τους διοικούσε ο υπαρχηγός του Πασκουάλε Παολί , ο Κάρλο Σαλιτσέτι. Στη μάχη που πήρε μέρος και ένας λόχος γυναικών ήταν η τελευταία αντίσταση της Δημοκρατίας της Κορσικής, που κατακτήθηκε από τη Γαλλία.

1790. Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας υιοθέτησε το δεκαδικό μετρικό σύστημα.

1794. Κατά τη διάρκεια της τρομοκρατίας συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας και της διαφθοράς ο φοροεισπράκτορας Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ, που ήταν επίσης και χημικός. Δικάστηκε, καταδικάστηκε και αποκεφαλίστηκε αυθημερόν.


1796 . 
Πόλεμος του Πρώτου Συνασπισμού: Τα γαλλικά στρατεύματα υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη νίκησαν τα αυστριακά στρατεύματα στη μάχη του Φόμπιο  στην Λομβαρδία.

1801. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του Παύλου Α' , ο Αλέξανδρος αρνήθηκε τον τίτλο του Μαγίστρου του Τάγματος της Μάλτας, και διέταξε να αφαιρεθεί ο Σταυρός της Μάλτας από το έμβλημα του κράτους και να διαγραφεί το Τάγμα του Αγίου. Ιωάννου της Ιερουσαλήμ από τον κατάλογο των Ταγμάτων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

1808. Η μάχη στο Καστράκι της Καλαμπάκας, ο Θεοδωράκης Βλαχάβας και Δημήτρης Βλαχάβας αντιμετώπισαν με 1500 Αλβανούς ώσπου τους εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά 150 άνδρες Τότε θέλησαν να ανοίξουν δρόμο διαφυγής με τα σπαθιά και σκοτώθηκαν οι περισσότεροι. Μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν ήταν και οι Θεοδωράκης και Δημήτρης Βλαχάβας.


1815 . Kατά τη δεύτερη σερβική επανάσταση, 1500 Σέρβοι πεζοί και 200 Ιππείς, με επικεφαλής τον Γιόβαν Ντιμιτρίεβιτς, νίκησαν στη μάχη του λόφου Λιούμπιτς, κοντά στο Τσάτσακ , 5000 Τούρκους.

1821. Η έξοδος από το Χάνι της Γραβιάς. Στις 2.00 π.μ., της 8ης/20 Μαΐου μετά από ολοήμερο αγώνα με 8000 αλβανούς του Ομέρ Βρυώνη, ο Οδυσσέας έδωσε την εντολή της εξόδου στους 111 άνδρες του. πτοηγουμενως ειχαν θάψει μεσα στο Χάνι τους 6 νεκρούς τους. Οι μαχητές του Ανδρούτσου , περνώντας μέσα απ' τους Τούρκους που αιφνιδιάστηκαν έφθασαν τρέχοντας στο Χλωμό όπου συναντήθηκαν με τον Απόστολο Γουβέλη, τον Παπακώστα και τους άντρες τους. Η μάχη στο χάνι της Γραβιάς είχε τελειώσει. Απολογισμός: 6 Έλληνες νεκροί, και 300 Τούρκοι νεκροί και 600 τραυματίες. Την ίδια ημέρα, 8/20 Μαΐου 1821, ο Λυκούργος Λογοθέτης κήρυξε την Επανάσταση στο Μεσαίο Καρλόβασι παρουσία χιλιάδων λαού. 

1826. Ο Τσάρος  Νικόλαος  Α διέταξε τον επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών, να ζητηθούν από όλους τους αξιωματούχους και τους υπαλλήλους της Αυτοκρατορίας δηλώσεις σχετικά με τη μη συμμετοχή τους σε μυστικές κοινωνίες, και Στοές.


1831.Κατεστάλη το κίνημα υπό τον Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

1848. Η μάχη της Κορνούντα στο Τρεβίζο μεταξύ Ιταλών εθελοντών και 20.000 Αυστριακών, είναι η πρώτη μάχη που έγινε στο όνομα της Ιταλίας. Εληξε με την υποχώρηση των εθελοντών.

1852. Υπογράφηκε το πρωτόκολλο του Λονδίνου μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Πρωσίας της Αυστρίας της Σουηδίας και της Δανία με την οποία επιβεβαιώθηκε η ακεραιότητα της Δανίας και τα δουκάτα του Σλέσβιχ και του Χολστάιν παρέμειναν αυτόνοα αλλά παραχωρήθηκαν στον Βασιλιά της Δανίας.

1877. Ο αρχαιολόγος Ερνστ Κούρτιους ανακοίνωσε ότι οι ανασκαφές του στην Ολυμπία, έφεραν στο φως ένα μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή, ίσως από τον 4ο αιώνα Π.Χ.

1895. Η Κίνα παρέδωσε την Ταϊβάν στην Ιαπωνία.
1897. Κατά τον "ατυχή" ελληνοτουρκικό Πόλεμο υπογράφηκε η Ανακωχή. 

1902 . Ανήμερα της Αναλήψεως, στις 7:50 εξερράγη εκκωφαντικά, το ηφαίστειο Πελέ της Μαρτινίκας Ένα τεράστιο μαύρο νέφος αποτελούμενο από καυτά αέρια, στάχτη και ογκόλιθους έφτασε στη πόλη Σαιν Πιερ σε λιγότερο από ένα λεπτό.
Από τους 28.000 ανθρώπους που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο Σαιν Πιερ επέζησαν μόνο δύο.

1907. Ο Μακεδονομάχος Ζαχαρίας Παπαδάς (καπετάν Φούφας), σκοτώθηκε κατά την επίθεση κατά των βουλγάρων κομιτατζήδων στο Παλαιοχώρι (Φούφα) Κοζάνης.

1919. Ο ύπατος αρμοστής της Σμύρνης, Αριστείδης Στεργιάδης, έφθασε στη Σμύρνη στις 8/21 Μαΐου.

1921. Η Σουηδία κατάργησε τη θανατική ποινή.



1922
. Ο Πρωτοπαπαδάκης  έλαβε από τον Κωνσταντίνο την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης κατόπιν συμφωνίας των Γούναρη Στράτου. 

 1926. Έφτασε ατμοπλοϊκώς στον Πειραιά από την Τεργέστη, ο Γερμανός διάσημος μαέστρος και συνθέτης Ρίχαρντ Στράους για σειρά συναυλιών



1934. 
Απεργία των λιμενεργατών της Καλαμάτας. Συγκρούσεις με το στρατό και την αστυνομία. 7 εργάτες νεκροί.


1936. Το πρωί της 8ης Μαΐου, η Χωροφυλακή της Θεσσαλονίκης εμπόδισε τους διαδηλωτές της «Πανελληνίου Καπνεργατικής Ομοσπονδίας» και της «Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος» του ΚΚΕ, και τους αλληλέγγυους να κατευθυνθούν προς το Διοικητήριο, για να προβάλλουν το αίτημα για αύξηση του ημερομισθίου από τις 75 στις 135 δραχμές. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν τραυματίσθηκαν πολλοί απεργοί. Το ίδιο βράδυ το ΚΚΕ κήρυξε 24ωρη απεργία των σιδηροδρομικών, των αυτοκινητιστών, των τροχιοδρομικών και των εργαζόμενων στον ηλεκτρισμό. Η κυβέρνηση Μεταξά έθεσε το Γ' Σώμα Στρατού σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

1940. Εγκαινιάστηκε η γέφυρα στον Νέστο ποταμό.

1941. Οι Γερμανοί αποβιβάστηκαν στην Μήλο και οι Ιταλοί την Σάμο. Η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε το Νότινγχαμ και το Ντέρμπι στην Αγγλία


1945.
Στις 8 Μαΐου 1945 στη Σύμη, υπεγράφη και η παράδοση των γερμανικών φρουρών των νήσων της Δωδεκανήσου, που δεν είχαν απελευθερωθεί ακόμη από τον Ιερό Λόχο . Οι γερμανικές φρουρές Ρόδου, Κω, Καλύμνου, Λέρου, και Μήλου, παραδόθηκαν άνευ όρων. Από την Ρόδο προσήλθε ο Γερμανός Διοικητής της 999 Μεραρχίας Στρατηγός Βάγκνερ που υπέγραψε την παράδοση. Στις 22.30 της ίδιας ημέρας στην Κρήτη, υπεγράφη στην βίλα Αριάδνη της Κνωσσού και η τελευταία πράξη παράδοση των Γερμανών του Β΄Π.Π. Οι 20.000 άνδρες της Μεραρχίας της Κρήτης επιβιβάσθηκαν, οπλιταγωγά και μεταφερθηκαν σε στρατόπεδα στην Βόρειο Αφρική. Οι Άγγλοι βρήκαν τον Παπάγο και τους Παπαγικούς.  Έληξε και τυπικά ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος στην Ευρώπη με την υπογραφή στο Βερολίνο της τρίτης πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Βέρμαχτ από τον στρατάρχη Κάϊτλ. Η υπογραφή έγινε το αρχηγείο των Σοβιετικών. 

1946. Εικοσιπενταμελής ένοπλος συμμορία αριστερών υπό τον Κωνσταντίνο Ξυδέα επέδραμε κατά του χωρίου Καστανέα Καλαμών και εφόνευσε τον αφυπηρετήσαντα εσχάτως Εθνοφύλακα Γεώργιο Περουστερέα και προέβη εις συλλήψεις εθνικοφρόνων. Ακαθόριστος αριθμός ένοπλων προσέβαλε το Φυλάκιο Χωροφυλακής Πικρολίμνης Φλωρίνης. Η μικρά δύναμη του Φυλακίου αντιμετώπισε την επίθεση άνευ απωλειών.
Εκδόθηκε το ψήφισμα 5 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα του Ιράν.

1947. Πρί ώραν 03,00 πολυμελής συμμορία προσέβαλε την Μελίτη Φλωρίνης. Μετά τρίωρο σκληρό αγώνα οι συμμορίτες απωθήθησαν άνευ ήμετέρων άπωλειών. Περί ωρα 04.00 ίσχυραί δυνάμεις συμμοριτών προσέβαλαν •διά βαρέως οπλισμού το Φυλάκιο Χωροφυλακής Μικρολίμνης Πρεσπών. Η δύναμη του Φυλακίου περί την 06,30' ώρα ήναγκάσθη νά ένεργήσει εξοδο και να συμπτυχθεί είς Λευκώνα πλήν πέντε άνδρών, ών ή τύχη άγνοεΐται, δύο τραυματιών έγκαταλειφθέντων και ένός φονευθέντος. Η διμοιρία Ανταρκτικού κινηθείσα προς ένίσχυσιν εβλήθη υπό συμμοριτών και καθηλώθη.
Έτεραι δυνάμεις Στρατού και Χωροφυλακής εκ Φλωρίνης ενεπλάκησαν είς αγώνα μετά πολυαρίθμων συμμοριτών μεταξύ 15 και 18 χιλιομέτρου οδού Φλωρίνης Πρεσπών και καθηλώθηκαν .Τούτων κατεστράφησαν άπαντα τά μεταφορικά μέσα και δύο άρματα. Μέρος των δυνάμεων αύτών απαγγιστρωθέν, κατηυθύνθη μαχόμενον προς Λευκώνα. Σφοδρές μάχες συνήφθησαν από Πισοδερίου μέχρι Λευκώνος. Μεγάλαι δυνάμεις συμμοριτών εισέβαλαν είς Πρέσπα προς έξουδετέρωσιν των εθνικών δυνάμεων. Έχθρικόν άεροπλάνο υπερυπτατο κατά τήν .ώραν της μάχης άπό Αγίου Γερμανού μέχρι Πισοδερίου έξαφανισθέν είτα βορειοδυτικώς.

1948To εσπέρας της 8ης Μαίου εξαφανίστηκε από το ξενοδοχείο «Αστόρια» της Θεσσαλονίκης όπου διέμενε αφού προηγουμένως «ήλθεν εις επαφήν μετά διαφόρων κομμουνιστών ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζώρτζ Πολκ, και πιθανότατα δολοφονήθηκε το ίδιο βράδυ».Πολυμελής Κ/συμμορία επιτέθηκε κατά του Αγίου Γεωργίου Γρεβενών. Η φρουρά του χωρίου αμύνθηκε στις θέσεις μάχης έξω από το χωριό αλλά οι συμμορίτες μπήκαν στο χωριό για λεηλασία. Έτερα τμήματα συμμοριτών εισήλθον εις χωρία της περιφερείας Γρεβενών διά λεηλασία και συνεπλάκησαν μετά ανδρών ΜΑΥ.

1951. Εκδόθηκε το ψήφισμα 92 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα της Παλαιστίνης.


1952
. Συλλαλητήριο στην Αθήνα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν τη Σουάν της Βόρειας Κορέας.


1953. Οι Μάο Μάο επιτέθηκαν εναντίον της αστυνομίας στο Ναϊρόμπι.


1960. 
Η Κούβα και η Σοβιετική Ένωση αντάλλαξαν πρεσβευτές.

1963. Στο Βιετνάμ στην πόλη Χουέ στρατιώτες πυροβόλησαν κατά διαδήλωσης βουδιστών μοναχών σκοτώνοντας 9.


1967.
Ο Στυλιανός Παττακός ανακοίνωσε την «δωρεάν Παιδεία». Δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, και βιβλίων  και κατάργηση των διδάκτρων και των εξετάστρων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.


1972. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Νίξον, έδωσε εντολή να ναρκοθετηθούν τα λιμάνια του Β.Βιετνάμ ώστε να εμποδίζει τον εφοδιασμό της χώρας.


1980. Στο Βελιγράδι έγινε η κηδεία του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Παρέστησαν οι ηγέτες από 120 χώρες και εκπρόσωποι 200 κομμάτων και Κινημάτων . Η κηδεία μεταδόθηκε ζωντανά σε περισσότερες από 40 χώρες. Την ίδια ημέρα στην αίθουσα της Γερουσίας η Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με 88 ψήφους έναντι 84 διάλεξε για αρχηγό τον Γεώργιο Ράλλη αντί του Αβέρωφ. Ανακοινώιηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η εξάλειψη της ευλογιάς

1983. Πυρκαγιά στο ξενοδοχείο «Ουάσιγκτον» στην Πόλη, με 19 Έλληνες νεκρούς.

1984. Η ΕΣΣΔ ανακοίνωσε το μποϊκοτάζ  των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λος Άντζελες.

1987. Σε επιχείρηση των βρετανικών ειδικών δυνάμεων (SAS) στο Λάφγκολ της Βόρειας Ιρλανδίας σκοτώθηκαν 8 εθελοντές του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού και ένας πολίτης.

1988. Στον δεύτερο γύρο των Γαλλικών Προεδρικών ο Φρανσουά Μιτεράν έλαβε το 54% των ψήφων, έναντι του Ζακ Σιράκ που πήρε το 46%.

1989. Απόπειρα κατά της ζωής του πρώην υπουργού Γιώργου Πέτσου από τη 17 Νοέμβρη στο Ψυχικό Αττικής.

1991. Η «17 Νοέμβρη» χτύπησε με δύο ρουκέτες, τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας «Siemens», στο Μαρούσι.

1992 . Πόλεμος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Αρμενικά στρατεύματα επιτίθενται στους Αζέρους στο  Σούσι, και τους εκδίωξαν από την πόλη.

1995.Διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση σχετικά με δημοσιεύματα για παράνομες υιοθεσίες και αγοραπωλησίες βρεφών, που έγιναν στο βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» της Θεσσαλονίκης από την περίοδο της Κατοχής

1999. Κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, ο ΟΥΤΣΕΚΑ σκότωσε το στενότερο συνεργάτη του ηγέτη της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Φεχμί Αγκάνι Το σώμα του βρέθηκε κοντά στή Λίπλιαν στο Κόσσοβο. Την 46η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία καταστράφηκαν οι πομποί ραδιοφώνου και τηλεόρασης στο Κοσμάι και τη Ρουντνικ, ενώ χτύπησανκαι μια παλιά πέτρινη γέφυρα στη Νις που έπαθε σοβαρές ζημιές.
Στο Μπογκούτοβατς κατέστρεψαν το κτίριο του ταχυδρομείου και μια γέφυρα.
Το ταχυδρομείο ήταν ο στόχος και στην Ούζιτσε. Εκεί έπαθαν επίσης ζημιές το κέντρο υγείας, το θέατρο και η δημοτική βιβλιοθήκη. Χτύπησαν επίσης τις αποθήκες του γεωργικού Συνεταιρισμού στο Κοβάτσιτσι, ενώ στην Τζάκοβιτσα έριξαν βόμβες διασποράς. Ο Μόνιμος αντιπρόσωπος της Γιουγκοσλαβίας στον ΟΗΕ Βλάντισλάβ Γιοβάνοβιτς, δήλωσε ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι, αποτελούσε «έγκλημα», του οποίου οι δράστες πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.

2001. Η Ο.Δ Γιουγκοσλαβίας έγινε δεκτή ως πλήρες μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Συρία.

2003 . Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα την ένταξη της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ.

2007 . Ο Αντιπρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Τόμισλαβ Νίκολιτς εξελέγη πρόεδρος της σερβικης Εθνουνέλευσης.

2008. Η ρωσική Δούμα ενέκρινε με 392 ψήφους υπέρ, και 56 κατά, το διορισμό του Πούτιν ως πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

2018 .Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη συμφωνία της Βιέννης για τα πυρηνικά του Ιράν και ανακοίνωσαν κυρώσεις για τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο που συνεχίζουν να εμπορεύονται με την ιρανική κυβέρνηση.Στην Αρμενία ο ηγέτης των "Πορτοκαλί" διαδηλωτών Νικόλ Πασινιάν ανέλαβε  πρωθυπουργός.
.
2020. Το ρωσικό αυτόνομο υποβρύχιο όχημα «Βιτάζ-Δ» κατέβηκε στον πυθμένα της τάφρου των Μαριανών σε βάθος 11.022 μέτρων.

2021. Έφυγε από κοντά μας ο Στρατηγός ε.α Γεώργιος Αϋφαντής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Κόκκινος Δεκέμβρης δεν άρχισε στην Πλατεία Συντάγματος. Είχε αρχίσει από τις 24 Νοεμβρίου με την ένοπλη επίθεση στο Κορωπί για τη ματαίωση της συγκρότησης της Εθνοφυλακής

ΤΟ ΚΚΕ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΠΡΑΚΤΩΡ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΙΑΝΤΟ ΑΜΑΚΟΙΝΩΣΑΝ   ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ  ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΑ ΟΠΛΑ Ο ΕΛΑΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟΥΣ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑ...