5/12/10

Ο μυστηριώδης γίγαντας της «πράσινης ενέργειας» στην Ελλάδα

Η Jasper Wind με έδρα τα... διακριτικά νησιά Cayman και το fund της γαλήνιας ελβετικής πόλης Zug της οικογενείας Brennikmeijer
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=82107151

της Mανταλένας Πίου


Στο «ελ ντοράντο» της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα σπεύδουν να επενδύσουν όχι μόνον οι αγρότες αλλά και ενεργειακά χαρτοφυλάκια με έδρα το φορολογικό παράδεισο των νησιών Cayman και απ' ευθείας διασυνδέσεις με διεθνή fund του Zug , της γαλήνιας ελβετικής πόλης που φιλοξενεί τη αφρόκρεμα των τραπεζιτών, του διεθνούς κεφαλαίου και τον Αλ Γκορ.

Από τις πιο δραστήριες στην κατάθεση αιτήσεων για αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, η Jasper Wind κρατά χαμηλούς τόνους και αποφεύγει τη δημοσιότητα. Ομως, έχει ένα χαρτοφυλάκιο σε αιτήσεις, άδειες κ.λπ., που θα το ζήλευαν πολλοί επενδυτές, αφού ξεπερνά τα 1.000 MW στην αιολική ενέργεια, τα 200 MW σε φωτοβολταϊκά, ενώ γύρω στα 500 MW υπολογίζονται προς το παρόν τα σχέδιά της για θαλάσσια αιολικά πάρκα και υποστηρίζει πως έχει γύρω αιολική ισχύ σε λειτουργία στην Ελλάδα γύρω στα 200 MW.
Τα ονόματα των ιδιοκτητών της Jasper όμως, πίσω από τους εκπροσώπους των τοπικών εταιριών, παραμένουν άγνωστα, παρότι η εταιρεία δίνει ανελλιπώς το «παρών» στη χώρα μας από τις αρχές του 2000.
Οι φήμες ήθελαν τη Jasper να ανήκει σε κάποιους Ελληνο-αμερικανούς. Η αναζήτησή μας βρίσκει τη μητρική Jasper να εμφανίζεται σαν μία οffshore στα νησιά Cayman, γνωστά για τη διακριτικότητα και τη μυστικότητα με την οποία περιβάλλουν τους «κατοίκους» τους. Οι ρίζες της, στις αρχές της δεκαετίας, φαίνεται να μπλέκονται κάπου με αυτές της Υοrk Aeolan Research Hellas, τη York Greek Holdings, τη York Aelean Construaction και άλλα Υork funds όλα στα νησιά Cayman, και εκπρόσωποι των εταιρειών, αυτών όχι Ελληνο-αμερικανοί όπως θα περίμεναν πολλοί αλλά τρεις Ιταλο-αμερικανοί... όπως προκύπτει από τα ονόματά τους τουλάχιστον. Βέβαια υπάρχουν και οι αφανείς εταίροι.... και ενδεχομένως να είναι αυτοί που έφεραν τη York στην Εύβοια, τα πρώτα χρόνια του 2000. Λίγο μετά τα ίχνη της εταιρείας χάνονται και κάπου στην πορεία επανεμφανίζεται σαν Jasper, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές..

H Jasper, όμως, δεν είναι πια μόνο μία off shore στα τροπικά νησιά κάποιων Ιταλο-αμερικανών, που θέλουν να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα. Eχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο ενός μεγάλου ενεργειακού fund με έδρα το Zug της Ελβετίας. Πρόκειται για το «Good Energies», που προβάλλεται στην ιστοσελίδα του σαν διαχειριστής 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ποια είναι, όμως, η «Good Energies»; H ίδια δηλώνει ότι διαχειρίζεται κεφάλαια της Cofra Holdings AG, εταιρεία με έδρα το Zug, δραστήρια στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και βέβαια, στις ΑΠΕ. Aπό το οργανόγραμμα των εταιρειών προκύπτει ότι η Good Energies είναι στην πραγματικότητα τμήμα της Cofra Holdings, μίας εταιρείας που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου και σήμερα μοιάζει να την τρέχει η οικογένεια Brennin­kmeijer.

O κ. Marcel Brennikmeijer, μάλιστα είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Good Energies, η οποία φέρεται να ελέγχει το 50% της Jasper και για κάποιο λόγο ενδιαφέρεται τόσο πολύ για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα. Εκτός και αν το ενδιαφέρον προέρχεται από τους ιδιοκτήτες του υπόλοιπου 50% των μετοχών, τα ονόματα των οποίων, όμως, παραμένουν καλά κρυμμένα... κάπου στην Καραϊβική.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο αν αναζητήσει κανείς την Cofra, η οποία μέσω των γνωστών καταστημάτων C&A φαίνεται ασχολείται με... το εμπόριο ενδυμάτων. Το μυστικό της εταιρείας προσπαθεί να αποκαλύψει και ο διεθνής Τύπος: «H C&A είναι ένα παράδοξο. Λειτουργεί περίπου 450 επώνυμα καταστήματα ενδυμάτων λιανικής σε όλη την Ευρώπη αλλά η ίδια, που ελέγχεται απο την οικογένεια Brennikmeijer, ειναι μία ιδιωτική εταιρεία, η οποία περιβάλλεται εδώ και χρόνια με μεγάλη μυστικότητα. Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιόσητας γαι την εταιρική της δραστηριότητα, πέραν από ότι αφορά στη μόδα. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 η εταιρεία έκανε ένα μικρό άνοιγμα, τοποθετώντας στο συμβούλιο διεύθυνσης άτομα που δεν ήταν μέλη της οικογένειας.» γράφει γνωστό διεθνές οικονομικό σάιτ.

Ο κ. Marcel Brennikmeijer, με οικογενειακή περιουσία της τάξης των 19 δισεκατομμυρίων στερλινών, είναι γνωστός στο Zug και από άλλες δραστηριότητες. Φέρεται σαν ενεργό μέλος και μάλλον ιδρυτικό του Private Wealth Council, στο οποίο συμμετέχει ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και σήμερα ίσως ο πιο επιφανής υποστηρικτής της πράσινης ενέργειας στον πλανήτη Αλ Γκορ. Στο ίδιο Council συμμετέχουν επίσης ακαδημαϊκοί, καθηγητές, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και ερευνητές και έχουν τον διακηρυγμένο τουλάχιστον στόχο να προωθήσουν τις «καλές» πρακτικές για την απόκτηση-διαχείριση του πλούτου.

Ο κ. Γκορ μίλησε πρόσφατα σε συνέδριο στην Ελλάδα για την ανανεώσιμη ενέργεια. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη χώρα για το ίδιο θέμα. Πόση σχέση έχουν άραγε η Jasper και οι μέτοχοί της, εμφανείς και αφανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...