10/8/18

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα του Τσιπρέσκου και οι «Αγορές»

Το επιτελείο του Τσιπρέσκου, ενόψει της 21η Αυγούστου που υποτίθεται ότι θα βγουν από τα «μνημόνια», (αλλά θα παραμείνουν σε εποπτεία μέχρι το 2060), εστιάζουν σε μια «επικοινωνιακή καταιγίδα», που θα ολοκληρωθεί με την εμφάνιση του Αλέκσυ Μακεντόνσκυ στη ΔΕΘ.

 Οι παρατρεχάμενοι ελπίζουν ότι θα γυρίσουν τα πάνω κάτω, με μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες παροχές. 

Το επιτελείο του Τσιπρέσκου, και το «Κόμμα» σχεδιάζουν μια «σφιχτή μεταρρυθμιστική ατζέντα» , για «αναβάπτιση της έννοιας της Αριστεράς» με «συνολική επανασηματοδότηση της αριστερής διακυβέρνησης», και προβολή των νέων προσώπων που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Εξουσία. 

Το επικοινωνιακό πρόβλημα είναι οι «Αγορές», που δεν ψηφίζουν «αριστερά», και ανησυχούν για την Ιταλία, για τους δασμούς του Τράμπ, για τον Πόλεμο με το Ιράν και για τις εξελίξεις στην Τουρκία. 

Οι δυσμενείς «εξωτερικές» εξελίξεις κάνουν τους «επενδυτές» να επενδύουν τα λεφτά τους στα λεγόμενα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, και για να επενδύσουν σε ομόλογα Τσιπρεσκου , θέλουν να βγάλουν κάτι τις παραπάνω. Για το λόγο αυτό το ελληνικό δεκαετές πήγε στο 4,10%, το πενταετές στο 3,143% και η απόδοση του 25ετούς ανέβηκε στο 5,04% . Έξοδος στις αγορές υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι χαρακίρι . 

Όπως όλα δείχνουν, η καθαρή έξοδος δεν απασχολεί τις αγορές και η άρνηση του Μάριο Ντράγκι να εντάξει τους ελληνικούς τίτλους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επιβαρύνει το «επενδυτικό κλίμα».

 Οι «επενδυτές», δεν πιστεύουν ότι έχει η ελληνική αγορά έχει επιστρέψει στην «κανονικότητα», και δεν ακούν ούτε τον Καρανίκα ούτε τον Τσακαλώτο, διότι βλέπουν ότι η ελληνική οικονομία παράγει μόνο από τον τουρισμό τα εστιατόρια για τους τουρίστες και τα σουπερ μάρκετ . Από αυτά δεν μπορείς να περιμένεις πολλά πράγματα. 

ΥΓ. Οπότε, στην Θεσσαλονίκη, ας φωνάξουμε το προοδευτικό και επαναστατικό σύνθημα: «Αλέκσυ-Αλέκσυ κάνε το σωστό. Ανέβα στο παράθυρο και βούτα στο κενό!»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα πέσει από κανένα παράθυρο γιατί είναι ξετσίπωτος εκτός από πουστρίλος. Αν είχε έστω και ελάχιστη συνείδηση θα είχε ήδη κρεμαστεί όπως ο Ιούδας μόνος του.
Από το παράθυρο θα πέσει μόνο αν κάποιος τον σπρώξει...