30/6/22

Η 30η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 30η Ιουνίου είναι η 181η ημέρα του έτους Απομένουν 184 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

763. Διεξήχθη η πολύνεκρη μάχη της Αγχιάλου κατά την οποία οι Βυζαντινοί που διοικούσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε' νίκησαν τους Βούλγαρους. Και οι δυο είχαν μεγάλες απώλειες .

1397. Η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία υπέγραψαν την Ένωση του Καλμάρ, υπό τη Βασίλισσα Μαργαρίτα.


1409. Η μάχη του Κάλιαρι, μεταξύ των οπαδών της Δημοκρατίας της Σαρδηνίας και των δυνάμεων του Βασλείου Καταλονίας –Αραγώνος που έληξε με νίκη των Καταλανών που κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να κατακτήσουν το νησί μετά από σχεδόν εκατό χρόνια προσπαθειών.

1422. Ο στρατός του Δούκα του Μιλάνου νίκησε τη δύναμη της Παλαιάς Ελβετικής Ομοσπονδίας, στη μάχη του Αρμπέντο εδραιώνοντας την κυριαρχία του Μιλάνου στις νότιες περιοχές των Άλπεων Μπελλιντσόνα και Λεβεντίνα.


1520. Κατά τη θλιβερή νύχτα («νότσε τρίτσε»), οι Αζτέκοι αιφνιδίασαν στην Τενοτστιτλάν τις δυνάμεις τον Κονκισταδόρες και τους κατέσφαξαν αλλά ο Κορτές και αρκετοί άντρες του καταφέρνουν να διαφύγουν.

1544. Άλωση των Αιολίδων Νήσων στη νότια Τυρρηνική Θάλασσα, από το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Ο οθωμανικός στόλος από 180 πλοία επιτέθηκε στα νησιά και αιχμαλώτισε όλους τους επιζώντες, (περίπου 9.000 άτομα μόνο στο Λίπαρι) και τους πούλησε ως σκλάβους, με αποτέλεσμα τα νησιά να ερημώσουν. Αργότερα οι Αραγονέζοι της Σικελίας έστειλαν στις Αιολίδες για μόνιμη εγκατάσταση οικογένειες από τη Σικελία, την Καλαβρία και την Ισπανία.


1559. Ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας τραυματίστηκε θανάσιμα σε κονταρομαχία εναντίον του Γκαμπριέλ, κόμη του Μοντγκόμερι και πέθανε 10 ημέρες μετά. Ο θάνατος του προκάλεσε την απαγόρευση του σπορ των Κονταρομαχιών.


1570. Κατά τον 4ο Τουρκο-βενετικό πόλεμο αγήματα του βενετικού στόλου από 25 γαλέρες υπό τον ναύαρχο Μάρκο Κονερίνι, με την βοήθεια των Μανιατών άρχισαν την πολιορκία του φρουρίου στο Πόρτο Κάγιο που είχε ανεγερθεί από τους Τούρκους το καλοκαίρι του 1568.

1651. Έληξε η μάχη του Μπερεστέτσκο, κατά την οποία οι Τάταροι πρόδωσαν τον Χμελνίτσκι και οι Κοζάκοι υπέστησαν συντριπτική ήττα από τους Πολωνούς που αιχμαλώτισαν τον Μπογκντάν Χμελνίτσκι.
1736. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμος του 1735-1739 στις 19/30 Ιουνίου παραδόθηκε στους Ρώσους το φρούριο του Αζώφ.

1758Kατά τη διάρκεια του τρίτου πολέμου Σιλεσίας που έγινε στο πλαίσιο του επταετούς πολέμου 12000 άνδρες των Αψβούργων επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κοντά στο χωριό Ντομασόβ της Τσεχίας, σε ένα σώμα 30000 Πρώσων που μετέφερε εφόδια και ενισχύσεις στο Βασιλιά Φρειδερίκο τον Μέγα που πολιορκούσε το Όλομουτς. Οι Αυστριακοί κατέστρεψαν τη φάλαγγα των Πρώσων που είχαν 2,000 νεκρούς και 1,500 αιχμαλώτους. Η αυστριακή νίκη έσωσε το Όλομουτς και ο Πρωσικός στρατός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Μοραβία.


1764. Εμφανίστηκε το τέρας της Ζεβοντάν που επιτέθηκε σε μια βοσκοπούλα στην που κατάφερε να επιβιώσει επειδή την υπερασπίστηκαν τα σκυλιά της, δίνοντάς της χρόνο να καταφύγει ανάμεσα στα βόδια της, που κράτησαν μακριά το τέρας με τα κέρατά τους. Η κοπέλα έφτασε τελικά στο χωριό σώα και διηγήθηκε στους έκπληκτους χωρικούς το συμβάν. Σύμφωνα με την περιγραφή της, της επιτέθηκε ένα ζώο που έμοιαζε με λύκο αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερο. Στους επόμενους μήνες, το Τέρας που τρομοκράτησε τη Γαλλία σκότωσε περίπου 100 ανθρώπους κυρίως γυναίκες και παιδιά.

1793. Ο Ροβεσπιέρος απομάκρυνε από τους ορεινούς τους «λυσσασμένους» Ζακ Ρου, και Τεοφίλ Λεκλέρκ.

1800. Ο Αλή πασάς, επικεφαλής 10-15 χιλιάδων Τουρκαλβανών στρατιωτών εμφανίστηκε στις περιοχές των σουλιωτικών χωριών.

1810. Η Γαλλία αγόρασε το Πριγκιπάτο της Βηρυττού στην τιμή των 15 εκατομμυρίων φράγκων από το Βασίλειο της Βαυαρίας.

1848 . Υπό την πίεση των «μαζών» στο Βουκουρέστι παραιτήθηκε η «αντιδραστική» κυβέρνηση υπό τον Μητροπολίτη Νεόφυτο και οι στρατηγοί Οντομπέσκου και Σόλομον υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν από το στρατό και να εγκαταλείψουν την Βλαχία. Σχηματίστηκε η προσωρινή κυβέρνηση της Βλαχίας που αποφάσισε να οργανώσει ένα σώμα εθελοντών που αργότερα θα αποτελούσαν τη βάση του στρατού.

1876. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο, σε συμμαχία με τη Ρωσία, κήρυξαν τον πόλεμο στην Τουρκία.

1879. Στην Αίγυπτο καθαιρέθηκε από τον Σουλτάνο ο κεδίβης Ισμαήλ πασάς.1884 . Στην Αθήνα εγκαινιάστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ.


1907 O λοχαγός Κοσμάς Δουμπιώτης, ( Καπετάν Αμύντας) και οι άνδρες του εξόντωσαν τη συμμορία του διαβόητου αρχικομιτατζί Κασάπτσε ή Χαψάσκι ,
ο οποίος είχε παγιδεύσει τον Τέλλο Άγρα και τον οποίο κρέμασε στις 7 Ιουνίου, αφού τον βασάνισε απάνθρωπα και τον έσερνε ημιθανή στα γύρω χωριά για να κατατρομοκρατηθεί ο ντόπιος ελληνικός πληθυσμός!

1908. Στην ανατολική Σιβηρία, από την πτώση κομήτη ή αστεροειδούς που προκάλεσε σεισμό που έγινε αισθητός και στην Κεντρική Ευρώπη κάηκε η περιοχή του ποταμού Τουγκούνσκα. (Περισσότερα από 2.000 τετρ. χλμ. δάσους)


1913. Το πρωί της 30ης Ιουνίου/13ης Ιουλίου μία ίλη ιππικού της 10ης Μεραρχίας του βουλγαρικού στρατού, με επικεφαλής τους ταγματάρχες Μπίρνεφ και Σιμεόνοφ, συνεπικουρούμενη από ένα τάγμα πεζικού και ομάδες κομιτατζήδων, κύκλωσε το Δοξάτο 9 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Δράμας. Οι επιδρομείς έσφαξαν αδιακρίτως όσους είχαν απομείνει στο χωριό. Στη συνέχεια περιέλουσαν με πετρέλαιο τα σπίτια και τα παρέδωσαν στις φλόγες. Ο τραγικός απολογισμός των βουλγαρικών ωμοτήτων στο Δοξάτο ήταν 650 νεκροί , ενώ 240 σπίτια και 80 καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Οι βουλγαρικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους Σέρβους στη Μπρεγκάλνιτσα. Έτσι ξεκίνησε ο Β 'Βαλκανικός Πόλεμος, που διήρκεσε ένα μήνα. Η Βουλγαρία επηρεαζόμενη από την Αυστρο-Ουγγαρία ήθελε να απαγάγει καταλάβει τη «Μακεδονία του Βαρδάρη».
Τουρκική εισβολή από τα ΝΑ στη Βουλγαρία. Ανακλήθηκε από τη Σόφια, ο πρέσβης της Ρουμανίας. Το γερμανικό Ράιχσταγκ ψήφισε το νομοσχέδιο της άμυνας, που προέβλεπε σταδιακή αύξηση του στρατού.1916. 30 Ιουνίου/13 Ιουλίου. Μεγάλη Πυρκαγιά στο Τατόι.

1925. Η κυβέρνηση του Θ. Πάγκαλου εμφανίστηκε στην Εθνοσυνέλευση, ανέγνωσε τις «προγραμματικές δηλώσεις» της, και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο Πάγκαλος διακηρυξε: «Δι' ημάς δεν υπάρχει βενιζελισμός ή κωνσταντινισμός, διότι δεν υπάρχουν πλέον τα εκπροσωπούντα τα δυο ταύτα κόμματα πρόσωπα.
Ο μεν Βενιζέλος απέθανε πολιτικώς, ο δε Κωνσταντίνος φυσιολογικώς».
Η κυβέρνηση έλαβε 185 ψήφους και καταψηφίστηκε μόνο από 14 βουλευτές. Ακόμη και «ο πατέρας της Δημοκρατίας» πίστεψε τις διαβεβαιώσεις του Πάγκαλου ότι... δε θα κηρύξει δικτατορία και τον υπερψήφισε! Από την ψηφοφορία απέσχαν τα Κόμματα των Προοδευτικών και Συντηρητικών Φιλελευθέρων (Καφαντάρης - Μιχαλακόπουλος). Στη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση ο Θ. Σοφούλης όρθωσε το ανάστημά του και την καταδίκασε.
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα επιτέθηκε στο Θ. Πάγκαλο ο δημοκρατικός πληρεξούσιος Π. Καρασεβδάς. Στη συνέχεια η Εθνοσυνέλευση συγκρότησε 30μελή Επιτροπή την οποία «εξουσιοδότησε» να ψηφίσει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο. Η Εθνοσυνέλευση θα κυρώσει τελικά το νέο Σύνταγμα και από 1ης Νοεμβρίου θα μετατρεπόταν σε απλή Βουλή και η θητεία της θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου.

1930. Υπογράφηκε η 3η Αγγλο-ιρακινή συνθήκη που άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία του Ιράκ. Συνεχίστηκε όμως η Βρετανική στρατιωτική παρουσία και η πρόσβαση των Ρότσιλντ στο πετρέλαιο της χώρας. Αποχώρησαν από τη Ρηνανία τα Γαλλικά στρατεύματα. Ιδρύθηκε η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

1934. Ο Αδόλφος Χίτλερ με τη συμπαράσταση των Χέιντριχ , Χίμλερ, Γκέρινγκ, διέταξε τα ΕΣ-ΕΣ και την Γκεστάπο να συλλάβουν τα ηγετικά στελέχη των «Φαιοχιτώνων». Συνελήφθησαν ο Ερνστ Ρεμ, ο Γκρέγκορ Στράσσερ, ο Στάϊνχουμπερ, ο Βόλφ και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι των Ταγμάτων Εφόδου. Που εκτελέστηκαν στις 2 Ιουλίου.

1936. Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ απεύθυνε στην Κοινωνία των Εθνών έκκληση για βοήθεια ενάντια στην εισβολή της Ιταλίας στη χώρα του. Η Κοινωνία των Εθνών διέταξε κυρώσεις κατά της Ιταλίας, που δεν εφαρμόστηκαν.

1937. Η Τράπεζα της Γαλλίας εγκατέλειψε τον κανόνα του Χρυσού.

1940. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τα νησιά της Μάγχης.

1944. Η μάχη των Αγίων Θεοδώρων στην Παραμυθιά ανάμεσα στο ΙΙ/16 Τάγμα του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και τους Τσάμηδες.
Η επίθεση των ενόπλων Τσάμηδων εκδηλώθηκε την 0530 ώρα της 30ης Ιουνίου επί της κατευθύνσεως από Μενίνα προς Αγίους Θεοδώρους. Προηγούντο δύο Γερμανικά αυτοκίνητα έλκοντα ένα Πυροβόλο των 47 και Δέκα περίπου αυτοκίνητα πλήρη στρατιωτών. Η μάχη των Αγίων Θεοδώρων ήταν η πρώτη μάχη εκ παρατάξεως σε πεδινή περιοχή που έδωκαν οι ανταρτικές ομάδες.
Ο άφθαστος ηρωισμός των εμπειροπολέμων ανδρών του ΙΙ/16 Τάγματος έγραψε σελίδες δόξας και ηρωισμού. Το Τάγμα είχε ένα νεκρό, τον αντάρτη του 5ου Λόχου Κοντό Σωτήριο, και 5 τραυματίες, τους αντάρτες Σιώχο Παναγιώτη, Παπαδόπουλο Νικόλαο, Δημητρίου Φώτιο, Τάχια Βασίλειο και Σακαντέμη Ιωάννη. Στο Κεφαλόβρυσο, κάτωθεν του πλατάνου, ανευρέθηκαν μετά την λήξη της μάχης 30 Γερμανοί νεκροί. Άλλοι 6 νεκροί Γερμανοί περισυλλέγησαν εκ του πεδίου της μάχης. Οι Γερμανοί είχαν και 42 τραυματίες. Επί του πεδίου της μάχης περισυλλέγησαν υπό των ανταρτών σαν λάφυρα 2 αυτοκίνητα, 1 αντιαρματικό πυροβόλο, 2 ασύρματοι, 5 οπλοπολυβόλα, 10 κτήνη, 35 τυφέκια μάουζερ. 1946. Προκηρύχθηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, (ΦΕΚ Α΄ 205), το Δημοψήφισμα με το ερώτημα της επανόδου του Βασιλιά Γεωργίου Β΄ στην Ελλάδα ή όχι καθώς και μια μια τρίτη επιλογή υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

1948. Μετά τον σεισμό της 22ας Απριλίου των 6,3 Ρίχτερ,σεισμός 6,4 Ρίχτερ επληξε τη Λευκάδα με επίκεντρο στα βόρεια του νησιού. 7 νεκροί και 100 τραυματίες. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στα χωριά ,Τσουκαλάδες, Άγιος Νικήτας, Δρυμώνας, Καλαμίτσι και Εξάνθεια. Στην πρωτεύουσα κατεστράφησαν τελείως ή κατέστησαν ακατοίκητοι περί τας 280 οικίες και 880 περίπου υπέστησαν κατά το μάλλον ή ήττον σοβαράς ζημίας. Συνολικά στο νησί έπεσαν 1209 σπίτια και 1869 υπέστησαν σημαντικές ζημίες.


1949.
 Σχηματίστηκε η κυβέρνηση Αλέξανδρου Διομήδη. σύνθεση της κυβέρνησης ήταν: Αλέξανδρος Διομήδης πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Α΄ Αντιπροέδρος Κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών Σοφοκλής Βενιζέλος Β΄ Αντιπροέδρος Κυβερνήσεως και υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπουργός Στρατιωτικών Γεώργιος Μελάς υπουργός Δικαιοσύνης Φωκίων Ζαΐμης υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ρέντης υπουργός Δημοσίας Τάξεως Κωνσταντίνος Τσάτσος υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας Στέφανος Στεφανόπουλος υπουργός Συντονισμού Δημήτριος Χέλμης υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαύρος υπουργός Εθνικής Οικονομίας εις ον ανατίθεται προσωρινά η άσκησις καθηκόντων υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σταύρος Νικολαΐδης υπουργός Δημοσίων Έργων Πάνος Χατζηπάνος υπουργός Μεταφορών Εμμανουήλ Παπαδογιάννης υπουργός Ανοικοδομήσεως Δημήτριος Βουρδουμπάς υπουργός Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων, και Τηλεφώνων Χρήστος Γουλόπουλος υπουργός Γεωργίας Κωνσταντίνος Ροδόπουλος υπουργός Υγιεινής Κωνσταντίνος Καραμανλής υπουργός Κοινωνικής Προνοίας Ευάγγελος Αβέρωφ υπουργός Εφοδιασμού και Διανομών Εμμανουήλ Μαρινάκης υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Εμμανουήλ Λουλακάκης υπουργός Εργασίας Γεράσιμος Βασιλειάδης υπουργός Ναυτικών Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης υπουργός Αεροπορίας Μιχαήλ Αιλιανός υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου.Υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών Βασίλειος Στεφανόπουλος.Κωνσταντίνος Κορόζος υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος.1950. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν έδωσε την εντολή αμερικανικά στρατεύματα που στάθμευαν στην Ιαπωνία να βοηθήσουν τη Δημοκρατία της Κορέας.


1955.
 Ανακοινώθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Άγγλο πρωθυπουργό Άντονι Ίντεν η πρόσκληση προς την Ελλάδα και τη Τουρκία σε τριμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Στην Λευκωσία καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση ο Ευριπίδης Χαραλάμπους 20 ετών γιατί κατά την έρευνα βρέθηκε πάνω του μια χειροβομβίδα. Εισαγγελέας ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς, Τοιχοκολλήθηκε προκήρυξη της ΕΟΚΑ   κατά των αστυνομικών.


1958.
 Εφονεύθησαν υπό τουρκοκυπρίων παρά την Παλλουριώτισσα ο Ανδρέας Αναστασίου 42 ετών εκ Λευκωσίας. Νέα Προκήρυξη Διγενή.

1960. Η Δημοκρατία του Κονγκό ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από το Βέλγιο.

1964.Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών έδωσε εντολή στον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη να διακόψει το ανακριτικό του έργο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη μέχρις ότου αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επί της αίτησης εξαιρέσεώς του. 1965. Αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη χρηματοδότηση της Κοινης Αγροτικής Πολιτικής ,Εναρξη της πρώτης μεγάλης κρίσης της ΕΟΚ με τηναποχή των Γάλλων Υπουργών από τα Συμβούλια..

1967. Έληξε στο Βουκουρέστι η 11η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.

1968.Στη Γαλλία, η προεδρική πλειοψηφία κατέλαβε 354 από τις 456 έδρες της Εθνοσυνέλευσης στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. 1970. Στο Λουξεμβούργο , το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία άρχισαν διαπραγματεύσεις για προσχώρηση, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

1971.Τρεις Σοβιετικοί αστροναύτες ο Αντισυνταγματάρχης Γκεόργκι Ντομπροβόλσκι,ο Μηχανικός Πτήσης Βλάντισλαβ Βολκόφ και ο Μηχανικός Ερευνών Βίκτορ Πατσάεφ, έχασαν τη ζωή τους λόγω της αποσυμπίεσης του διαστημοπλοίου . Ο σχεδιασμός του πλοίου δεν περιελάμβανε διαστημικές στολές για το πλήρωμα. Το Σογιούζ ΙΙ, βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη για 570 ώρες και 22 λεπτά.


1972. Αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της 21ης Απριλίου, το αυτόματο διαζύγιο.

1990. Ενοποιήθηκαν οικονομικά η Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία.

1992. Η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων με τον τίτλο του βαρόνη του Κέστεβεν.

1993. Στο Αζερμπαϊτζάν, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, ο Σουράτ Χουσεϊνοφ έγινε πρωθυπουργός και ο Χαιντάρ Αλίεφ Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στην Αθήνα στη Μεγάλη Βρετανία έγινε η Ιδρυτική συγκέντρωση της Πολιτικής Άνοιξης.

1995 . Η μουσουλμανική κυβέρνηση στο Σεράγεβο διέκοψε όλες τις επαφές με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ κατηγορώντας τον για επιεική στάση έναντι των Σέρβων της Βοσνίας.

1996 . Κάτω από ισχυρή πίεση από τη διεθνή κοινότητα και τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Πρόεδρος της Σέρβικης Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάραζιτς παραιτήθηκε και μετέφερε τις αρμοδιότητες του στην Αντιπρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς.
Μετά την παραίτηση του Νετσμεντίν Ερμπακάν, ο Μεσιούτ Γιλμάζ ανέλαβε ξανά πρωθυπουργός της Τουρκίας . Εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε από το 4ο συνέδριο του Κινήματος ο Κώστας Σημίτης με 53,7% έναντι 45,7% του Άκη Τσοχατζόπουλου.

1997. Κίνα πήρε επίσημα τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ μετά από 156 χρόνια της βρετανικής αποικιοκρατίας.
1998.Αρχισε επίσημα τη λειτουργία της στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
1999. Η Σκωτία μετά από σχεδόν 300 χρόνια ανέκτησε το δικό της κολοβό «κοινοβούλιο».

2003. Ο Σερβοβόσνιος Ζέλικο Μέκιτς, που κατηγορούνταν από το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στο στρατόπεδο Ομάρσκα κοντά στο Πρίεντορ, παραδόθηκε στις αρχές της Σερβικης Δημοκρατίας και εκδόθηκε στην Χάγη.

2004. Ο Άγγλος Ύπατος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πάτι Άσνταουν, απομάκρυνε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκαν Κάλινιτς από τη θέση του και του απαγόρευσε κάθε δημόσια και πολιτική δραστηριότητα. Μαζί με τον Κάλινιτς απαγόρευσε σε 60 στελέχη του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, να ασχολούνται με την πολιτική.

2010. Η Ιρλανδία βγήκε και επίσημα από την ύφεση. Ορκίστηκε η νέα πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο. 

2014. Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas τιμωρήθηκε από τις αμερικανικές Αρχές με πρόστιμο 8,97 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο κατά του Ιράν, του Σουδάν και της Κούβας.

2019 .
Συνάντηση στα σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορεας ,στο χωριό Πανμουντζόμ,μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν. Για πρώτη φορά, ένας Αμερικανός πρόεδρος πάτησε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: