18/6/24

18 Ιουνίου του 1943: Η ίδρυση των Αντικομμουνιστικών Ταγμάτων Ασφαλείας που είχαν ως πρότυπο τα Δημοκρατικό Τάγματα

Από τον Μάρτιο του 1942, με την έγκριση των Αρχών Κατοχής , οι Νομαρχίες είχαν αρχίσει να χορηγούν άδειες οπλοφορίας σε επιλεγμένα άτομα, τα οποία, θα ενίσχυαν σε «περίπτωση ανάγκης» τους κατά τόπους Σταθμούς Χωροφυλακής. 

 Αυτά τα άτομα ήσαν οι λεγόμενοι , «άνευ θητείας χωροφύλακες», που συγκρότησαν περίπου 19 τμήματα εθελοντών που με την πάροδο του χρόνου εντάχθηκαν στη δύναμη της Χωροφυλακής. 

 Οι «άνευ θητείας» χωροφύλακες πολέμησαν μέχρι το τέλος του Συμμοριτοπολέμου. 

Το πολιτικό πρόβλημα, που υπήρχε και έπρεπε να λυθεί, δεν ήταν ο εξοπλισμός,  το να δοθούν δηλαδή όπλα σε αντικομουνιστές, αλλά η επιστροφή των αξιωματικών του διαλυθέντος Στρατού σε μονάδες και ιδίως των απότακτων βενιζελικών αξιωματικών του '35 και στους οποίους στόχευε ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

 Η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας αντικομμουνιστικός στρατός για να αντιμετωπίσει τους Κομμουνιστές μετά την απελευθέρωση ήταν προφανής ,αλλά Γερμανοί και Ιταλοί δεν επέτρεπαν να αναδημιουργηθεί ο Ελληνικός Στρατός

 Το μόνο ένοπλο σώμα που εξαιρέθηκε της διάλυσης τους ελληνικού Στρατού μετά την συνθηκολόγηση, και το οποίο ανήκε στην Ελληνική Κυβέρνηση ήταν η Ευζωνική Φρουρά του Άγνωστου Στρατιώτη. 

 Η οργανωτική ιδέα, να διευρυνθεί η Ευζωνική Φρουρά του Άγνωστου Στρατιώτη που ήταν το μόνο Ελληνικό Στρατιωτικό Σώμα που υφίστατο στην Κατοχή, προήλθε από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, το Στυλιανό Γονατά, και τον Αναστάσιο Ταβουλάρη, οι οποίοι την υπέβαλαν στους Γερμανούς δια του προπολεμικού αντιπροσώπου της Ζήμενς, Ιωάννη Βουλπιώτη. 

 Οι Πάγκαλος, Γονατάς, Ταβουλάρης και ο Βουλπιώτης, έπεισαν τον Ιωάννη Ράλλη ως μόνο πολιτικό κληρονόμο των προδικατατορικών «δεξιών», μετά τους θανάτους των Κονδύλη, Τσαλδάρη, Μεταξά, να αναλάβει πρωθυπουργός, ώστε να προετοιμάσει την μάχη με τους Κομμουνιστές μετά την απελευθέρωση. 

 Ο Ιωάννης Ράλλης έθεσε ως όρο στους Γερμανούς και τους Ιταλούς τη δημιουργία μιας ένοπλης δύναμης που σκοπό της θα είχε τη διατήρηση της έννομης τάξης και την προστασία της ελληνικής επαρχίας από την τρομοκρατία που ασκούσε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. 

 Η Κυβέρνηση Ιωάννη Ράλλη, ορκίστηκε στις 7 Απριλίου 1943 και την ίδια ημέρα ενέκρινε το νόμο για το πρώτο Τάγμα Ασφαλείας, ή το 1ο Τάγμα Ευζώνων, που συγκροτήθηκε τον Μάιο του 1943 με δύναμη 300 οπλιτών και 20 αξιωματικών και διοικητής του ανέλαβε ο Φωκίων Διαλέττης. 

 Με τον νόμο προβλεπόταν η τοποθέτηση ενός Γερμανού αξιωματικού, Συνδέσμου στη Φρουρά του Άγνωστου Στρατιώτη . 

 Το φυτώριο και για τα επόμενα τακτικά «ευζωνικά τμήματα», ήταν η «Φρουρά», καθώς εκεί γινόταν η βασική εκπαίδευση και ο εξοπλισμός τους και στη συνέχεια τα Τάγματα έφευγαν για την ύπαιθρο. Κυρίως την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. 

 Στις 18 Ιουνίου του 1943, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 180 Α', ο Νόμος 260/1943, «Περί συγκροτήσεως τεσσάρων ευζωνικών τμημάτων» , για τα οποία προβλεπόταν δύναμη 600 ανδρών και 50 αξιωματικών. 

Η επάνδρωσή θα γινόταν με κλήτευση αποστράτων αξιωματικών . 

 Τον Ιούνιο του 1943 ,μετά τη δημοσίευση του Νόμου 260, συγκροτήθηκε το 2ο Τάγμα, που μετακινήθηκε στην Πάτρα και απετέλεσε τον πυρήνα του 2ου Συντάγματος Ευζώνων και τα υπόλοιπα τρία νέα τάγματα μαζί με το 1ο συγκρότησαν το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων Αθηνών, διοικητής του οποίου τοποθετήθηκε ο συνταγματάρχης Ιωάννης Πλυτζανόπουλος.

 Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Ανωτάτη Διοίκηση Ευζωνικών Ταγμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και στις 25 Νοεμβρίου Διοικητής της ΑΔΕΤ τοποθετήθηκε ο υποστράτηγος Βασίλειος Ντερτιλής. 

Ήδη τον Οκτώβριο η κυβέρνηση Ράλλη, δια του δήμαρχου Αθηναίων Άγγελου Γεωργάτου διακανόνισε συνάντηση του Νεοζηλανδού «συνδεσμου» με την Αντίσταση Ντον Στοτ. 

 Ο Χίτλερ , μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας είχε εγκρίνει να γίνουν διερευνητικές επαφές με τη SOE στην Αθήνα για την αβλαβή απαγκίστρωση των γερμανικών δυνάμεων από την Ελλάδα, (ώστε να μεταφερθούν στο ανατολικό μέτωπο). Στην τελική συνάντηση του Στοτ με τους Γερμανούς, που έγινε στο σπίτι του Γεωργάτου στην οδό Μασσαλίας, (που το φύλαγαν άνδρες του Έβερτ και της «Εθνικής Δράσης»), προσήλθε ο συνταγματάρχη Λόος, αρχηγός της Μυστικής Αστυνομίας της Βέρμαχτ για τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμφωνήθηκε ότι η αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα έπρεπε να συνδυαστεί με βρετανική απόβαση για να μην πέσει η χώρα στα χέρια των κομμουνιστών. 

 Στις 4 Νοεμβρίου 1943, ο Στοτ, πραγματοποίησε σύσκεψη με τους αρχηγούς των οργανώσεων της Αθήνας για τη σύμπηξη ενός «ενιαίου εθνικού μετώπου» με την ονομασία Π. Α.Σ. (Πανελλήνιος Απελευθερωτικός Σύνδεσμος). Παρευρίσκονταν ο συνταγματάρχης Μιχαήλ Αντωνόπουλος της Εθνικής Δράσης, ο Ηλίας Διαμέσης του ΕΔΕΜ, ο Γεώργιος Γρίβας της Χ, ο Χαράλαμπος Παπαθανασόπουλος του διασπασμένου ΕΔΕΣ Αθηνών, ο αντισυνταγματάρχης Πλευράκης της ΕΚΟ και οι λοχαγοί Αντώνης Σταθάτος της Ρ.Α.Ν. και Μιχάλης Κιουρτσόγλου της Τρίαινας. Ακόμη παρευρίσκονταν και ο ταγματάρχης Δημήτρης Σειραδάκης της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Κατοχικής κυβέρνησης. Οι οκτώ οργανώσεις υπέγραψαν συμφωνία που τις έθετε υπό τις διαταγές του Γενικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής. Ο Στοτ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Γκεστάπο και των Γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το ΚΚΕ που είχε λυσσάξει τον κατηγορούσε για αντι-εαμικές ραδιουργίες. Όταν στη SOE Καίρου πληροφορήθηκαν από το ΚΚΕ και από τον πράκτορα Ιωάννη Πελτέκη τις πρωτοβουλίες του Στοτ και τις επαφές του με τους «δωσίλογους» και τους Γερμανούς που τους χαλούσαν τα σχέδια ,τον διέταξαν να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και να επιστρέψει στην Αίγυπτο. Υπάρχει ένα σήμα από τον «Απόλλωνα», της 22.11.43 προς την S.O.E στο Κάιρο όπου του καταλόγιζε τεράστια αφέλεια και έλεγε: "Ο Ντον ... θυμίζει σε μικρογραφία την υπόθεση Hess" (επαναλαμβάνω Hess).

 Ο πράκτωρ της SoE και άνθρωπο του ΚΚΕ Ιωάννης Πελτέκης διορίστηκε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Σοφούλη. Ορκίστηκε στις 26-11-1945. 

Οι Γερμανοί διευκόλυναν το πέρασμα του Στοτ στην Τουρκία, από όπου επέστρεψε στο Κάιρο για να υποβάλλει τις προτάσεις τους στους Συμμάχους. Στο Κάιρο τον έθεσαν αρχικά σε απομόνωση και αφού πέρασε από τη διαδικασία debriefing τον προήγαγαν σε ταγματάρχη και τον έστειλαν στις ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας. 

 Στην διάρκεια μιας επιχείρησης στη Βόρνεο, τον σκότωσαν στις 20 Μαρτίου 1945 γιατί ήξερε πολλά.

Η επαφή που αποκατέστησε με τους Γερμανούς όμως δεν διακόπηκε. Κατέληξε στη συμφωνία κυρίων για απρόσκοπτη απαγκίστρωση των Γερμανών. 

 Σπυρίδων Χατζάρας

ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. ΗΜΕΡΤΕΣ ΤΟΥ 1949

18 Ιουνίου 1948. Παπάδες , (που τιμούσαν το ράσο και το 'Εθνος), 
στην πρώτη γραμμή της μάχης με τους Άθεους Κομμουνιστές.



Άνδρες του 5ου Τάγματος Εθνοφρουράς Ρούμελης με τον Ιεροκήρυκα Αρχιμανδρίτη Καλαντζή και τον Διάκο του.

Ο πράκτωρ Κοτζιάς τα Ομολόγησε ΟΛΑ. Αποκάλυψε την ΝΑΤΟϊκη «Σύμπραξη» των «Εθνικοφρόνων» -«Μπατριωτών» στήν Προδοσία της Μακεδονίας για την οποία μιλάει το Κίνημα 21 εδώ και Χρόνια.: «Φασίστες και χουνταίοι» βοήθησαν στη λύση των Πρεσπών είπε ο Πράκτωρ Κοτζιάς. Για το πόσο «βοήθησαν» οι εμπρηστές δεν είπε τίποτα.


 Νίκος Κοτζιάς: «Φασίστες και χουνταίοι» βοήθησαν στη λύση των Πρεσπών
Ο πράκτωρ Κοτζιάς τόνισε στην ομιλία του στην
 «1η Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που διοργανώνουν το Ινστιτούτο του Ασκεναζίμ Ιουδαίου Αλιέκσι Τζιπρέφσκι και το Ίδρυμα του Ασκεναζίμ Ιουδαίου Ζέεφ, ότι  «η διαλεκτική της ζωής ήταν τέτοια», 
που «φασίστες και χουνταίοι» βοήθησαν στη λύση των Πρεσπών».

Ο Κοτζιάς είναι Μαρξιστής οπότε βάφτισε «διαλεκτική της ζωής» την έντονη παρέμβαση του «αμερικανικού παράγοντα» όχι μόνο «διπλωματικά» δια της Πρεσβείας  αλλά και δια των «υπηρεσιών» και των συνεργατών τους.

Με αυτή την παρέμβαση «φασίστες και χουνταίοι», δηλαδή η Χρυσή Αυγή  «βοήθησαν στη λύση των Πρεσπών».

 Δηλαδή φώναξαν και Τσίριξαν, αλλά δεν παραιτήθηκε κανείς ώστε να οδηγηθούμε σε αναπληρωματικές εκλογές «δημοψήφισμα», για την Προδοσία  της Μακεδονίας

Ο σύντροφος  Κοτζιάς δεν μίλησε  και για το πόσο "βοήθησε" η Φωτιά στο Μάτι. 

Στις 17 Ιουνίου υπέγραψαν και στις 23 Ιουλίου, 36 ημέρες μετά, έκαψαν σε αντιπερισπασμό 102 Αθώους. 


Το σχέδιο του Εφιαλτάκη- Μητσοτάκη και της ΑδερφοΜάνας για να λύσουν το "Δημογραφικό" είναι πολυ παλιό. Κεμαλικό. Η μεθοδική αντικατάσταση του Ελληνικού Πληθυσμού έχει ξαναγίνει το 1922.

 



18 Iουνίου 1815. Ο Κορσικανός ο έχων τον Ταΰγετο και την Τραπεζούντα Πατρίδα. έχασε την μάχη των Μαχών στις λάσπες του Βατερλώ, 13 χλμ νότιο-ανατολικά των Βρυξελλών.

Ο Πόντιος Ναπολέων Καλομεράς, έχασε στο Βατερλώ και ο Ρότσιλντ κέρδισε την Κυριαρχία επί των Αγορών


 Οι θρυλικές 100 ημέρες της Επιστροφής του Κορσικανού , 
με καταγωγή από την Μάνη και την Τραπεζούντα, τελείωσαν το 
 απόγευμα της 18ης Ιουνίου. 
48.000 άνδρες έχυσαν το αίμα τους εκείνη τη Κυριακή. 
Και ακόμα  ακούς τις κραυγές τους όταν τους επισκεφτείς. 

Βρήκα την ευκαιρία και «προσκύνησα» εκεί δυο φορές. 
Όπως πήγα και στο Μποροντινό των 100. 000 νεκρών, και στο Στάλινγκραντ. 
 
Αν όμως ο Γκουσύ ,(Emmanuel Marquis de Grouchy) , που οδηγούσε  
33.000 άνδρες , είχε γυρίσει για να πολεμήσει και δεν εξακολουθούσε να «ψάχνει» τους υποχωρούντες Πρώσους, η Νίκη θα έγερνε υπέρ των Γάλλων. Τότε, είπε ο Ναπολέων , τη φράση 
 «η ο Γλάφυρος μας σώζει  
ή η νυξ". 

 -Αν! Και εαν δεν υπήρχε ο Εφιάλτης δεν θα πέρναγαν οι Πέρσες στις Θερμοπύλες. Και, αν ο Μάρκο Κράλιεβιτς δεν εγκατέλειπε το πεδίο 
 της μάχης στο Κόσσοβο Πόλιε θα είχαν ηττηθεί οι Τούρκοι.
 Η Ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει αλλά την γράφουν οι νικητές.

Η μάχη διήρκεσε από τις 11 το πρωί έως τις 8 μ.μ. 
Οι Γάλλοι παρέταξαν περίπου 40.000 άνδρες. Οι Υπόλοιποι 33.000  
ήσαν με τον Γκουσύ.
 Οι απώλειες των Γάλλων ήσαν 25.000 νεκροί και τραυματίες και 
 8000 αιχμαλωτίστηκαν. Οι Γάλλοι έχασαν και τα 240 πυροβόλα τους
 Ο Ουέλλινγκτον είχε 3.500 νεκρούς, 10.200 τραυματίες, και 3.300 αγνοούμενους που δεν βρέθηκαν ποτέ

 Ο Ναπολέων δραπέτευσε από την Έλβα στις 26 Φεβρουαρίου 1815 
και εισήλθε στο Παρίσι στις 20 Μαρτίου, οπότε άρχισαν οι θρυλικές 
 100 μέρες τις «δεύτερης Αυτοκρατορίας». 
Σε όλες τις σχολές δημοσιογραφίας διδάσκονται οι τίτλοι των 
γαλλικών εφημερίδων καθώς ο Ναπολέων πλησίαζε στο Παρίσι. 

1.«Το θηρίο δραπέτευσε από την Ελβα».
 2.«Ο Κορσικανός πάτησε στο Λουζινιάν». 
 3.«Το τέρας έφθασε στην Γκρενόμπλ».
 4.«Ο τύραννος στη Λυών».
 5.«Ο σφετεριστής εξήντα ώρες από την πρωτεύουσα». 
6.«Ο Βοναπάρτης προχωρεί σταθερα». 
 7.«Ο Ναπολέων αύριο στα τείχη του Παρισιού». 
 8.«Ο Αυτοκράτωρ στο Φονταινεμπλώ».

 ΥΓ1.Το "Μπουόν Πάρτε" ,(Μποναπάρτε) ,είναι απόδοση του ονόματος Καλομεράς, με το οποίο η Οικογένεια έφυγε από τη Τραπεζούντα ακολουθώντας Δαβίδ Κομνηνό το 1461. Μετά την σφαγή των  
Κομνηνών το 1463, ακολούθησαν τον διασωθέντα Νικηφόρο Κομνηνό 
 και κατέληξαν στην Μάνη.  
Το 1672 υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τον Στέφανο Κομνηνό  
και να φύγουν από την Μάνη επί του Κοσμά Λυμπεράκη. Τότε, οι Καλομεράδες, μετανάστευσαν στην Κορσική.

 ΥΓ2. Στο Βατερλώ, ο Ουέλλιγκτον πριν ενημερώσει το Κράτος για το  αποτέλεσμα της Μάχης ενημέρωσε το Νάθαν Ρότσιλντ, ο οποίος τον Χρηματοδοτούσε κατά την εκστρατεία στην Ιβηρική .
 Το μήνυμα μεταδόθηκε με φωτιά- σινιάλο από το Καλαί στο Ντόβερ 
 τη Νύχτα της 18ης Ιουνίου. 
Το πρωί της 19ης Ιουνίου, ο Νάθαν Ρότσιλντ, άρχισε να ξεπουλάει,  
σε δικούς του ανθρώπους, μετοχές και Ομόλογα .
 Όλοι κατάλαβαν ότι ο Κορσικανός νίκησε , και για να σωθούν, έδιναν
 τις μετοχές και τα ομόλογα τους μπιρ μπαρά, κι όλα αυτά τα 
αγόραζε ο Ρότσιλντ με το δίκτυο των συνεργατών του, στους οποίους  
ανήκαν και οι Ρικάνρτο, που δάνεισαν και την ελληνική επανάσταση.  
Η Βουλή των Λόρδων και το Χρηματιστήριο έμαθαν για την νίκη του Ουέλλιγκτον το βράδυ της 19ης.

18 Ιουνίου 1992. Μνήμη του υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά. Θυσιάστηκε για την Πατρίδα. ΑΘΝΑΝΑΤΟΣ! Ζει και μας Οδηγεί.



Ο Νικόλαος Σιαλμάς έδωσε την ζωή του για την Ελλάδα.
 Ούτε για το ΝΑΤΟ, ούτε για  την ΛΟΑΤΚΙ Ευρώπη.



Η 18η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 18η Ιουνίου είναι η 170η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024. Απομένουν 196 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.


741. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη ο αυτοκράτορας Λέων Γ΄, ο Ίσαυρος και ανήλθε αμέσως ο 23χρονος υιός του Κωνσταντίνος Ε' ,που επονομάστηκε υβριστικά από τους εικονόφιλους «Κοπρώνυμος»

860. Ένας στόλος περίπου 200 σκαφών των Βίκινγκς εισήλθε στο Βόσπορο και αρχίζει να λεηλατεί τα προάστια της Κωνσταντινούπολης. Ο Κουροπαλάτης Βάρδας και ο Μιχαήλ ο Μέθυσος έλειπαν στην Μικρά Ασία και ο Πατριάρχης Φώτιος Α' ανίκανος να κάνει κάτι  για να αποκρούσει τους εισβολείς, κάλεσε το ποίμνιό του να εκλιπαρήσουν  τη  Θεοτόκο  να ξανασώσει  τη βυζαντινή πρωτεύουσα. Έχοντας λεηλατήσει τα προάστια, οι Βίκινγκς  μπήκαν στη Θάλασσα του Μαρμαρά και επιτέθηκαν  στα Πριγκιποννήσια αλλά λόγω θαλασσοταραχής ο στόλος των Ρως έπαθε σοβαρές ζημιές και αναγκάστηκαν  να αποχωρήσουν. 

1053. Έγινε η αποφασιστική μάχη της Τσιβιτάτε στις όχθες του ποταμού Φορτόρε, νοτιοδυτικά της Φότζα, ανάμεσα σε 3000 Νορμανδούς Ιππείς και το στρατό του Πάπα Λέοντα αποτελούμενου από Γερμανούς μισθοφόρους και Ιταλούς .Το βράδυ τις 18ης Ιουνίου 1053 ο πάπας Λέων ήταν αιχμάλωτος των Νορμανδών και πέθανε σε αιχμαλωσία τον Απρίλιο του 1054. (παρεμπιπτόντως, ο θάνατός του καθιστούσε τυπικά άκυρο το περίφημο Σχίσμα των Εκκλησιών. Η παπική βούλα περί αφορισμού του Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριου , την οποία άφησε στην Αγία Σοφία ο καρδινάλιος Ουμβέρτος του Μουαγιανμουτιέ, έφερε το όνομα ενός νεκρού πάπα. Και, φυσικά, οι εξουσίες του Ουμβέρτου ως παπικού λεγάτου μάλλον τερματίζονταν με τον θάνατο του Ποντίφικα που τον διόρισε). 

1097.Η τουρκική φρουρά της Νίκαιας παρέδωσε  την πόλη στον αυτοκράτορα Αλέξιο Α' Κομνηνό και όχι στους Σταυροφόρους που την πολιορκούσαν  

1146 . Ο στόλος του Βασιλείου της Σικελίας, 
με επικεφαλής Ναύαρχο τον έλληνα Γεώργιο Ρώτιο της  Αντιοχείαςμετά από τρεις ημέρες πολιορκίας κατέλαβε την Τρίπολη.


1155 . Ο γεννημένος ως Νίκολας Μπρέικσπιρ Πάπας Αδριανός Δ΄,(ο μόνος Άγγλος που κατέλαβε τον παπικό θρόνο) , έστεψε τον Φρειδερίκο Μπαρμπαρόσα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου ως Ρωμαίο αυτοκράτορα, αφού όμως προηγουμένως ο Φρειδερίκος του παρέδωσε τον ηγέτη της Κομούνας της  Ρώμης.

1156. Υπογραφή της Συνθήκης του Μπενεβέντο με την οποία ο Πάπας Αδριανός Δ΄ αναγνώρισε το Νορμανδικό Βασίλειο της Σικελίας. 


1429. 
Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο στις 18 Ιουνίου 1429, οι Άγγλοι καταδιωκόμενοι από το γαλλικό στράτευμα υπό την Ιωάννα της Λωρέννης περικυκλώθηκαν κοντά στο χωριό Παταί στη βορειοκεντρική Γαλλία, και απώλεσαν 2.200 άνδρες, ενώ ο διοικητής τους, Τζων Τάλμποτ, 1ος Κόμης του Σριούσμπερι, συνελήφθη αιχμάλωτος .Ο Κάρολος της Γαλλίας εισήλθε στο Ρεμς, στις 17 Ιουλίου 1429, και στέφθηκε βασιλιάς της Γαλλίας.


 1470.Ο Μωάμεθ Β΄ έφτασε στη Χαλκίδα συμμετέχοντας στην πολιορκία της.

1538. Με τη συνθήκη της Νίκαιας τερματίστηκε ο ιταλικός πόλεμος του 1536-1538 μεταξύ του βασιλιά της Ισπανίας και Αγίου Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρόλου Ε΄ με το Φραγκίσκο Α της Γαλλίας για τον έλεγχο της Βόρειας Ιταλίας, και ιδίως του Δουκάτου του Μιλάνου. Η Εκεχειρία της Νίκαιας, που υπεγράφη στις 18 Ιουνίου 1538, τερμάτισε τις εχθροπραξίες, αφήνοντας το Τορίνο στα γαλλικά χέρια, αλλά δεν επηρεάζει καμία σημαντική αλλαγή στο χάρτη της Ιταλίας. Συνολικά, η Ισπανία αύξησε τον έλεγχό της επί της Ιταλίας, σηματοδοτώντας το τέλος της ιταλικής ανεξαρτησίας. Ο πόλεμος ενίσχυσε την εχθρότητα μεταξύ των Ισπανών και των Γάλλων, και ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχε πάρει το μέρος του Φραγκίσκου εναντίον του Καρόλου Ε', λόγω του Ιμπαήμ Πασά Παργαλί που ωστόσο είχε εκτελεστεί το 1536. 

1757. Κατά τον Επταετή Πόλεμο ο Φρειδερίκος της Πρωσίας υπέστη την πρώτη ήττα του από τον Αυστριακό στρατό στη μάχη του Κόλιν και τον αναγκάστηκε να εκκενώσει τη Βοημία. 
Από τις 33000 άνδρες τους Φρειδερίκου σκοτωθηκαν τραυματίστηκαν η αιχμαλωτίστηκαν,13 794 , συμπεριλαμβανομένων 7 στρατηγών, και 389 αξιωματικών. .

1799. Ο ρωσικός στρατός υπό Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβόροφ, πραγματοποιώντας μια απροσδόκητη διέλευση των Άλπεων, αιφνιδίασε τον γαλλικό στρατό στον ποταμό Τρέβια στη Βόρεια Ιταλία. Το Τορίνο και η Μάντοβα παραδόθηκαν.Στο Παρίσι απέτυχε πραξικόπημα των Ιακωβίνων. (30 Πρεριάλ).


1807. 
Μία από τις πιο σημαντικές μάχες του ρωσο-τουρκικού πόλεμου του 1806-1812, που πραγματοποιήθηκε στις 18 (30) Ιουνίου 1807 μεταξύ του τουρκικού και του ρωσικού στρατού στον ποταμό Αρπατσάι στην Τσάλκα. 20.000 Τούρκοι υπό την ηγεσία του Γιουσούφ Πασά προσπάθησαν να διασχίσουν τον Αρπατσάι αλλά αποκρούστηκαν από το ρωσικό πυροβολικό και τους Κοζάκους. 


1812.Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε δήλωση σχετικά με τη κήρυξη του πόλεμου στη Μεγάλη Βρετανία

 1815. Η μάχη του Βατερλώ. 

 1821.Οι Βλάχοι των Καλαρρυτών και του Συρράκου της Ηπείρου κήρυξαν την επανάσταση κατά των Τούρκων.

 1836. Στην Ιταλία   ίδρυση του Σώματος Βερσαλιέρων από τον  Αλεσάντρο Λα Μαρμόρα

 
1839. Με διάταγμα του Μίλος Ομπρένοβιτς ιδρύθηκε το Πρώτο Γυμνάσιο Βελιγραδίου που είχε μόνο δύο τάξεις, και λειτουργούσε στο σπίτι του Νίκολα Σελάκοβιτς.

1849. Ο Γερμανικός Στρατός διέλυσε το Κοινοβούλιο στη Στουτγάρδη .
 -Ο Ρωσικός και ο Αυστριακός Στρατός επιτέθηκαν στους Ούγγρους επαναστάτες.

 1854. Ο Γκεόργκι Σάβα Ρακόβσκι ίδρυσε ανταρτική ομάδα , (Τσέτα) στην Στάρα Πλάνινα. 

1859. Ο  Γκαριμπάλντι και οι εθελοντές του εισήλθαν θριαμβευτικά  στο Σαλό.

1863. Κατά το πραξικόπημα των Αγγλόφιλων «Πεδινών»  εναντίον των Καποδιστριακών «Ορεινών»  στασίασε ο Διοικητής του Πυροβολικού Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπαδιαμαντόπουλος,  και προσχώρησε στις δυνάμεις των Πεδινών.

1876. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο κήρυξαν τον Πόλεμο στην Αυστρία.

1881.Η Ρωσία, η Αυστρία και η Γερμανία δημιούργησαν τη Λίγκα των Τριών Τσάρων που είχε διάρκεια  για τρία χρόνια.

1887. Η Γερμανική αυτοκρατορία και η Ρωσική υπέγραψαν μυστική Συνθήκη, σύμφωνα με την οποία οι δύο πλευρές σε περίπτωση πολέμου με άλλη δύναμη θα παρέμεναν ουδέτερες.

1904 .Ο υπουργός Παιδείας, Σπυρίδων Στάης, σκότωσε σε μονομαχία τον βουλευτή Τρικάλων Κόκο Χατζηπέτρο. 

1913. Στο Παρίσι άρχισε το «πρώτο αραβικό Συνέδριο», όπου άραβες «εθνικιστές» γαλλικής επιρροής μαζεύτηκαν για να συζητήσουν για μεταρρυθμίσεις και για τη χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας στους Άραβες που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Στη Θεσσαλονίκη οι Βούλγαροι, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη και υποχρεώθηκαν να παραδοθούν. 

1914. Οι πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων ανακοίνωσαν στην ελληνική κυβέρνηση την έγκριση εκ μέρους των κυβερνήσεών τους, του Πρωτοκόλλου Κερκύρας με το οποίο αναγνωρίστηκε η ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου. 


1918.
 Τα Σοβιέτ των Ναυτών του στόλου της Μαύρης Θάλασσας , βύθισαν τα πλοία στον κόλπο του Νοβοροσίσκ προκειμένου ν
α μην τα παραδώσουν στους Γερμανούς. 

 1919.18 Ιουνίου/1η Ιουλίου η σφαγή του Αιδινίου. Μετά την αποχώρηση του 4ου Συντάγματος Πεζικού που βρισκόταν στο Αϊδίνι, ορδές ένοπλων ατάκτων Τούρκων (τσέτηδων) εισέβαλλαν στην πόλη και επιδόθηκαν σε πρωτοφανείς βανδαλισμούς! Καταμετρήθηκαν 125 άνδρες νεκροί, 92 γυναίκες και 54 παιδιά, εκ των οποίων οι 31 πρόσκοποι που τους εκτέλεσαν όλους εν ψυχρώ και πέταξαν τα πτώματά τους σε παρακείμενο ξεροπόταμο. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, εξέδωσε διατάγματα για την Ανατόλια και την Ρουμέλια. 

1940 .Ο Σαρλ ντε Γκωλ από το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι είναι ο ηγέτης της Ελεύθερης Γαλλίας και έκανε έκκληση για αντίσταση στη γερμανική κατοχή. 
Οι Γερμανοί κατέλαβαν το λιμάνι του Χερβούργου. 

1941. Υπογράφηκε το Τουρκικο-Γερμανικό σύμφωνο μη επίθεσης. 

1943. Η ίδρυση των (αντικομουνιστικών) Ευζωνικών Τμημάτων  στην Κατεχόμενη Ελλάδα που μετά έγιναν «Τάγματα». Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 180 Α', ο Νόμος 260/1943, «Περί συγκροτήσεως τεσσάρων ευζωνικών τμημάτων» , για τα οποία προβλεπόταν δύναμη 600 ανδρών και 50 αξιωματικών. Η επάνδρωσή θα γινόταν με κλήτευση αποστράτων αξιωματικών . Στα Ευζωνικά Τμήματα της Φρουράς του Άγνωστου Στρατιώτη προβλεπόταν η τοποθέτηση ενός Γερμανού αξιωματικού, ως Συνδέσμου

1944. Στην Γιουγκοσλαβία στην Λίκα σφαγιάστηκαν στο χωριό Ουντμπιν  41 Σέρβοι άνδρες , γυναίκες και παιδιά 

1946. Ανακηρύχτηκε η Ιταλική Δημοκρατία.

1947 . Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας αποκατέστησε  διπλωματικές σχέσεις της με την Ουγγαρία.


1948. Σφοδρές μάχες του Εθνικού Στρατού με τους Συμμορίτες στο Νεστόριο. Αποκρούστηκε η επίθεση των Κομμουνιστών στους Ασπραγγέλους. Στην Πελοπόννησο οι Συμμορίτες  ανατίναξαν  σιδηροδρομική Γέφυρα στην Ανδρίτσα και διέκοψαν την σιδηροδρομική επικοινωνία Άργους Τριπόλεως,   
 
1953. Ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία της Αιγύπτου από τους πραξικοπηματίες που ανέτρεψαν το βασιλιά Φαρούκ . Πρόεδρος ανέλαβε ο στρατηγός Μοχάμεντ Ναγκίμπ . Ο Παπάγος συνέχιζε την επίσκεψη του στην Τουρκία. Στον Πόλεμο της Κορέας ένας λόχος του ελληνικού τάγματος από 95 άνδρες απέκρουσε ισχυρή επίθεση 3000 Κινέζων στο ύψωμα Χάρρυ (440). Έχοντας 5 νεκρούς και 15 τραυματίες. Το βράδυ παρά την διαφωνία των αμερικανών ο Σίγκμαν Ρι απελευθέρωσε 25.000 βορειοκορεάτες αιχμαλώτους. 

1954. Ο Πιέρ Μεντές Φρανς ανέλαβε πρωθυπουργός της Γαλλίας.


1956.
Στην Λευκωσία από βόμβα της ΕΟΚΑ σε μπαρ σκοτώθηκε ο Αμερικανός υποπρόξενος Ουίλιαμ Μπότελερ. Η Εθναρχία και η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασαν την λύπη τους. Καταδικάστηκαν σε θάνατο, κατηγορούμενοι για φόνο Βρετανού, ο 22χρονος Μιχαήλ Κουτσόφτας και ο 23χρονος Ανδρέας Παναγίδης.Οι Άγγλοι ανακοίνωσαν οτι συνέλαβαν φωτογραφία του Γρίβα.
-Ο «διαλεκτικός υλισμός» και η «ιστορία του ΚΚΣΕ» εισήχθησαν ως υποχρεωτικά μαθήματα  στα σοβιετικά πανεπιστήμια.


1958. Σύσκεψη στην Αθήνα των Δημάρχων Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου, Αμμοχώστου, Λάρνακος και Κυρήνειας, με τον Μακάριο και τον Εθναρχεύοντα Μητροπολίτη Κυτίου.  

1975. Στη Σαουδική Αραβία εκτελέστηκε δημοσίως ο πρίγκιπας Φαϊζάλ για τη δολοφονία του βασιλιά Φαϊζάλ το Μάρτιο του 1975. 

1979. Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ υπέγραψαν στη Βιέννη τη συμφωνία για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων. (ΣΑΛΤ 2). 

1982. Στις 7:30 π.μ. της Παρασκευή,18 Ιουνίου του 1982, ένας ταχυδρομικός υπάλληλος που διέσχιζε τη γέφυρα Μπλακφράϊαρς, στα σύνορα του Σίτυ του Λονδίνου, είδε το πτώμα του  «Τραπεζίτη του Θεού » Ρομπέρτο Κάλβι  να κρέμεται από σκαλωσιές κάτω από τη γέφυρα . Στις τσέπες  του Κάλβι είχαν τοποθετηθεί τούβλα. Πάνω του είχε  χρήματα αξίας 15.000 δολαρίων σε 3 διαφορετικά συναλλάγματα.
Στην Ιταλία οι εισαγγελικές αρχές μετά από 20 χρόνια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Μαφία βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία του.


1984 
.Η μάχη του Όργκρεαβ, στο Νότιο Γιορκσάϊρ. Η πιο δραματική σελίδα της απεργίας των Βρετανών ανθρακωρύχων που αντιτάχθηκαν στο κλείσιμο είκοσι ανθρακωρυχείων, όπως αποφασίστηκε από τη συντηρητική κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ. Περίπου 8.000 απεργοί  αντιμετώπισαν 5.000 αστυνομικούς.  Στην πιο βίαιη σύγκρουση  στην απεργία που διαρκούσε ένα χρόνο.

1985. Στην Ελλάδα, πρόεδρος της Βουλής εκλέχτηκε ο Γιάννης Αλευράς με 161 ψήφους έναντι 121 του υποψηφίου της ΝΔ Αθανάσιου Τσαλδάρη. Έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους αμερικανούς πολίτες από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την αποφυγή αεροπορικών ταξιδιών στην Ελλάδα

1989. Το βρώμικο 89. Έγιναν ταυτόχρονα Εθνικές εκλογές και Ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Ο Εφιάλτης πήρε 2.887.488 ψήφους και ποσοστό 44,28% και έβγαλε 145 βουλευτές. Ο Αντρέας πήρε 2.551.5182.551.518 και ποσοστό 39,13% και έβγαλε 125. 
Ο ΣΥΝ πήρε 13,12% και 28 έδρες, η ΔΗΑΝΑ 1,01% και 1 έδρα και μία έδρα ο Μουσουλμάνος Αχμέτ Σαδίκ. Στις ταυτόχρονες ευρωεκλογές , η ΝΔ πήρε 40,4% και 10 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 35,9% και 9, ο ΣΥΝ 4 έδρες (14,3%) και η ΔΗΑΝΑ 1 έδρα.
-Η Βιρμανία υιοθέτησε επίσημα το νέο της  όνομα. Εγινε Μιανμάρ.


1992. Σοβαρό ελληνοτουρκικό επεισόδιο στο Αιγαίο. Ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς απογειώθηκε το πρωί της 18ης Ιουνίου 1992 από την 114 ΠΜ στην Τανάγρα με ένα Mirage F1CG και πήρε πορεία προς το βόρειο Αιγαίο. Ενώ αναχαίτιζε Τουρκικά F-16 πάνω από τον Αη Στράτη χτύπησε στο νερό Το Κροατικό Συμβούλιο Άμυνας κατέλαβε το Μόσταρ. Στη  βόρεια  Ερζεγοβίνης,  μουσουλμάνοι και κροάτες παραστρατιωτικοί λεηλάτησαν και έκαψαν τα σερβικά χωριά Γκλαβατίτσεβο και Μπλάτσε 

1993. Στη Νέα Υόρκη , το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την αποστολή 7.600  Κυανοκράνων  σε έξι πόλεις της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

1996. Στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Μπερίσα κέρδισε τις 105 από τις 115 άμεσα εκλεγόμενες έδρες της Βουλής. Ο Βενιαμίν  Νετανιάχου ανέλαβε  Πρωθυπουργός στο Ισραήλ.

1997. Στην Τουρκία, ο Ερμπακάν υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, βάσει της συμφωνίας για το μοίρασμα της εξουσίας με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό. 
Στην Καμπότζη  ηγέτης των Ερυθρών Χμερ Πολ Ποτ συνελήφθη  από πρώην οπαδούς του 

1998. Στο Ζάγκρεμπ, έφτασε από την Αργεντινή  ο πρώην διοικητής  στρατοπέδου συγκέντρωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, Ντίνκο Σάκιτς. Δικάστηκε, τον Οκτώβριο του 1998 και κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας  και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών. Χαρακτήρισε τις κατηγορίες πολιτικά υποκινούμενες και περιέγραψε τον εαυτό του ως Κροάτη πατριώτη ο οποίος ήθελε μόνο να υπερασπιστεί τη χώρα του. Πέθανε από καρδιακά προβλήματα σε νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ στις 20 Ιουλίου 2008. 

1999. Στη  σύνοδο της G7 στην Κολονία, οι ηγέτες των 7 πιο αναπτυγμένων κρατών αποφάσισαν να μειώσουν τα χρέη σε 41 χώρες του Τρίτου Κόσμου κατά 40% ( 70 δισ. δολ.).

2000. Η Ερυθραία και η Αιθιοπία υπέγραψαν στην Αλγερία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τερμάτισε τον διετή πόλεμο των δύο χωρών.

2001Περίπου 30.000 μέλη του συριακού στρατού αποσύρθηκαν από τη Βηρυτό, μετά από 25ετή παρουσία στο Λίβανο. Η Συρία προσκλήθηκε στο Λίβανο το 1976 ως μέρος μιας αραβικής ειρηνευτικής δύναμης επιφορτισμένης με την καταστολή του πολέμου Χριστιανών και Μουσουλμάνων.                                            -Στη Βουλγαρία δήμαρχος της Σόφιας, Στέφαν Σοφιγιάνσκι, υποστηριζόμενος από τον Εβγκένι Μπακαρτζίεφ, απαίτησε την παραίτηση του Ιβάν Κοστόφ, από την ηγεσία της UDF, λόγω της βαριάς εκλογικής ήττας.

2003.Εκρηξη στο πρωραίο τμήμα του δεξαμενόπλοιου «EFXINOS» του Δ. Μελισσανίδη με σημαία Μάλτας που  έπλεε στον Περσικό Κόλπο.

2004. Ισχυρή καταιγίδα χτύπησε το μεσημέρι την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας προκαλώντας πλημμύρες και στην πόλη της Κατερίνης. Η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 200 κλήσεις, ενώ στην πόλη το ύψος του νερού ξεπέρασε τους 20 πόντους. 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει στην Κροατία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

2007. Έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Πολισάριο.
 
2010. Παραίτηση του Φιλανδού πρωθυπουργού Μάττι Βάνχανεν.

2011. Οι τιμές του πετρελαίου μετά από άνοδο 4 μηνών και αφού έφθασαν στα 110 δολάρια ,σημείωσαν  πτωτικό ρεκόρ  στα 93 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι. 

 2013. Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουαγκαντούγκου μεταξύ της κυβέρνησης του Μάλι και των ανταρτών, με σκοπό τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. 

2015. Γενικές εκλογές στη Δανία. Πρώτο Κόμμα οι Σοσιαλδημοκράτες με 26,3% και 47 έδρες και δεύτερο το Δανικό Λαϊκό Κόμμα με 21,1% και 37 έδρες.

2017. Στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, το νεοσύστατο Κόμμα του Πουστρόν που έλαβε το 28% των ψήφων εξέλεξε το 60.66% των βουλευτών με 308 έδρες από τις 577. Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο ήταν 42,64%


2021
. Διασωληνώθηκε ο «Λεγεών» του Περιστερίου Κλήμης.  

Πήγε για αρχιθερμαστής  στα Καζάνια στις 14 Αυγούστου.

-Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ διόρισε τον Αντόνιο Γκουτέρες ως Γενικό Γραμματέα του παγκόσμιου οργανισμού για δεύτερη θητεία.

17/6/24

Ο Μπερίσα αποκάλυψε τους δεσμούς του Ράμα με τα Καρτέλ Ναρκωτικών

 

ΤΊΡΑΝΑ / ΒΟΥΚΟΥΡΈΣΤΙ, 17.06.2024 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, δημοσίευσε έγγραφο μισθοδοσίας με 7.000 ευρώ το μήνα, από τον Ράμα του πρώην πρώτου αναπληρωτή διευθυντής της ρουμανικής υπηρεσίας πληροφοριών,  (SRI), Φλόριαν Κολντέα που  ήταν εξωτερικός σύμβουλος του  Έντι Ράμα το 2023. Το έγγραφο έχει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας Engel Agaci.
 Ο Μπερίσα, ισχυρίζεται ότι ο Φλόριαν Κολντέα και άνθρωποι στο περιβάλλον του έχουν δεσμούς με το μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα. Επικεφαλής του καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα είναι ο διαβόητος Μεξικανός έμπορος ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από αμερικανικά δικαστήρια το 2019 και βρίσκεται επί του παρόντος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.
 Ο Μπερίσα κατηγόρησε τον Ράμα για «ύποπτους δεσμούς» με τον Κόλντια, και συνέδεσε την υπόθεση  με τους δεσμούς του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα με τον πρώην υψηλόβαθμο πράκτορα αντικατασκοπείας του FBI Τσαρλς ΜακΓκόνιγκλ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο McGonigle κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από την κυβέρνηση του Edi Rama για να ασκήσει πιέσεις κατά της αντιπολίτευσης στην Αλβανία. 
 Τον Μάρτιο του 2023, ο Ράμα αρνήθηκε τη δωροδοκία ή την ειδική μεταχείριση του ΜακΓκόνιγκλ και είπε ότι η αντιπολίτευση ήθελε να «χρησιμοποιήσει μια πολιτική δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν έχει καμία σχέση με την Αλβανία, την κυβέρνηση» ή προσωπικά μαζί του. 
 Ο Μπερίσα επανέλαβε επίσης τις κατηγορίες των ρουμανικών μέσων ενημέρωσης ότι ο Κολντέα έχει δεσμούς με μεξικανικές μαφιόζικες φατρίες. «Σήμερα ο Τύπος στη Ρουμανία αναφέρεται στον Έντι Ράμα και τη Σιναλόα. Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε αυτόν τον πρωθυπουργό;», ρώτησε ο Μπερίσα από το παράθυρο του σπιτιού του σε μια ομάδα υποστηρικτών του. 
 Ο Florian Coldea και ένας άλλος πρώην επικεφαλής της ρουμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Dumitru Dumbrava, ερευνώνται για διαφθορά σε σχέση με δωροδοκία από τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους. 
 Σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο Agerpres, το οποίο επικαλούνται τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου  είπε ότι ο Coldea, αφού εργάστηκε στη ρουμανική υπηρεσία πληροφοριών, εργάστηκε ως σύμβουλος για τρίτο μέρος. 
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας έχει υποσχεθεί νομικές αλλαγές για την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων. 

Στο gay pride της Αθήνας έδωσε το παρόν κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της ΝΔ


 

ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 67 . ΓΥΑΡΟΣ


ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 1967, (57 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ), ΣΤΗΝ ΓΥΑΡΟ ΠΑΡΕΜΕΝΑΝ 2800 ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ
 
 

102 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Στις 17 Ιουνίου 1922 οι Κλεφτολουμπινέ έκαναν αυτό που ήξεραν καλύτερα. ‘Εκλεβαν. Ο Κεμάλ ήταν ανένδοτος για την Σμύρνη.


 



Για περισσότερες ειδήσεις της 17ης Ιουνίου 2022 εδώ..https://deltio11.blogspot.com/2022/06/100_17.html



17 Ιουνίου 1949. Η ώρα της κρίσεως για 4 δολοφόνους του ΚΚΕ

 Συμμοριτοπόλεμος: Για την απάντηση το Μάρκου, στους Γιουγκοσλάβους, την μεσολάβηση των Γάλλων Σοσιαλιστών στο Ελληνικό και τις μάχες κοιτάξτε εδώ https://deltio11.blogspot.com/2022/06/17-1949.html

17 Ιουνίου 1964. Πριν 60 χρόνια. Η Λεωφόρος έγινε Περού. (Ήμουν και εγώ εκεί)



 Η 17η Ιουνίου 1964, ήταν Τετάρτη. 
Στο κατάμεστο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έπαιζαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αντιμέτωποι στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. 
Ήμουν και εγώ εκεί μαζί με  τον πατέρα μου. 
Καθόμασταν στο Πέταλο. 

Ο Παναθηναϊκός είχε στόχο το νταμπλ, μετά την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος - μοναδικό ρεκόρ στην Α' Εθνική και ο Ολυμπιακός επιζητούσε τη νίκη για να «σώσει τη χρονιά» με τη διεκδίκηση του Κυπέλλου. 
 Ο νικητής θα αντιμετώπιζε στον μεγάλο τελικό την ΑΕΚ. 
 Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 16ο λεπτό με τον Νεοφώτιστο και ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στο 36ο με τον Δομάζο.
Η ζέστη είχε επιδράσει στους 22 ποδοσφαιριστές, που παρέπαιαν στο δεύτερο ημίχρονο μέσα στο γήπεδο. 
 Στην ημίωρη παράταση οι ευκαιρίες που χάθηκαν έπεισαν όσους «μουρμούριζαν» σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, ότι το ματς είχε συμφωνηθεί να λήξει για να επαναληφθεί προς όφελος των ταμείων της ΕΠΟ, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και άρχισαν οι φωνές , 
«Που-λη-μένοι», «Θα μπούμε μέσα», «Θα γίνει Περού». 
Το Περού ήταν το «καλό παράδειγμα» με την εισβολή των φιλάθλων κατά τη διάρκεια του αγώνα Περού - Αργεντινής , όταν ο διαιτητής ακύρωσε γκολ των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 318 φίλαθλοι. 
 Το σύνθημα «Θα μπούμε μέσα» ξανακούστηκε πριν από τη λήξη της παράτασης και στο 115ο λεπτό έγινε η «μπούκα».
 Οι θεατές, γάβροι και βάζελοι , «αδελφωμένοι», μπουκάρισαν στον αγωνιστικό χώρο και έσπασαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. 
Παίκτες, διαιτητές και παράγοντες εξαφανίσθηκαν και ο αγώνας διακόπηκε.
 Οι 1500 αστυφύλακες που ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης άρχισαν να χειροκροτούν το οργισμένο πλήθος, με διαταγή του αστυνομικού διευθυντή Γεωργίου Κανελλάκη, προκειμένου να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης. 
Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο γήπεδο ξεπέρασαν το 1.000.000 δραχμές, ποσό πολύ μεγάλο για την εποχή εκείνη. 
 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παναθηναϊκού συνεδρίασε εκτάκτως μετά τα θλιβερά γεγονότα και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμιζόταν:
 «Ο Παναθηναϊκός αποκρούει με αγανάκτησιν τη µοµφή ότι το ματς ήτο προσυνεννοηµένο. Διαμαρτύρεται για τους βανδαλισµούς και ζητά την παραδειγµατικήν τιµωρίαν των ενόχων». Και η αντίστοιχη ανακοίνωση του Ολυμπιακού: «Ουδείς έχει το δικαίωμα να κατασπιλώνει την ιστορία του Ολυμπιακού, τους αθλητάς του και τη διοίκησή του. Αποδοκιμάζουμε τους βανδαλισμούς και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον Παναθηναϊκόv». 
Η ΕΠΟ, που επελήφθη της υποθέσεως μηδένισε και τους δύο αντιπάλους και δεν όρισε επαναληπτικό ημιτελικό. 
Δεν ανακήρυξε, όμως, κυπελλούχο την ΑΕΚ, που είχε προκριθεί στον τελικό, όπως ζητούσαν οι εφημερίδες και η φίλαθλη γνώμη.
 Απλώς τη δήλωσε ως εκπρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης της προσεχούς περιόδου. Αργότερα, η αδικία άρθηκε και η ΕΠΟ αναγνώρισε την ΑΕΚ ως Κυπελλούχο Ελλάδας για το 1964 άνευ αγώνος.
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΣΠΟΡΙΔΗ ΣΤΙ ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ 


18 Ιουνίου του 1943: Η ίδρυση των Αντικομμουνιστικών Ταγμάτων Ασφαλείας που είχαν ως πρότυπο τα Δημοκρατικό Τάγματα

Από τον Μάρτιο του 1942, με την έγκριση των Αρχών Κατοχής , οι Νομαρχίες είχαν αρχίσει να χορηγούν άδειες οπλοφορίας σε επιλεγμένα άτομα, τα...