25/10/24

Οι BRICS θα καταστρέψουν την ηγεμονία των εμπόρων σιτηρών

Οι BRICS μειώνουν την οικονομική εξάρτηση από τη Δύση. Το δολάριο και οι Εμποροι των Εθνων δεν θα ακριναίνουν το ψωμί, του Κινέζου, του Ρώσου, του Ινδού, του Αιγύπτιου, του Βραζιλιάνου . Η Αγορά σιτηρών BRICS θα κανει το παγκόσμιο εμπόριο δικαιότερο


 Στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν, αποφασίστηκε με πρόταση του Ρώσου πρόεδρου  Βλάντιμιρ Πούτιν  η δημιουργία μιας  Αγοράς  σιτηρών, των BRICS, η οποία με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια πλήρες χρηματηστηριο  εμπορευμάτων.

 Σήμερα όλοι οι μοχλοί ελέγχου των τιμών των σιτηρών βρίσκονται στα χέρια των εμπόρων  που έχουν έδρα στο Σικάγο Ηνωμένων Πολιτειών και στο Παρίσι της Γαλλίας. Ιστορικά, οι τιμές αγοράς για τα σιτηρά διαμορφώνονται στο Chicago Mercantile Exchange (CME) σε δολάρια.Στη δεκαετία του 1980, το σιτάρι διαπραγματευόταν επίσης στο γαλλικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων MATIF, καθώς το γαλλικό  στάρι έγινε το πρώτο στην Ευρώπη.

Τώρα , οι χώρες BRICS,  αποτελούν σχεδόν το ήμισυ της αγοράς σιτηρών.Σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγέων Σιτηρών, λαμβάνοντας υπόψη την επέκταση, η ετήσια συγκομιδή των  BRICS  το 2024, ειναι  1,24 δισεκατομμύρια τόνοι σιτηρών , που είναι το 44% της παγκόσμιας παραγωγής. Η κατανάλωσή των BRICS  είναι περίπου ο ί 1, 23 δισεκατομμύρια τόνοι.

 Ήρθε επομένως  η ώρα να απαλλαγούν οι χώρες BRICS και οι Εταίροι τους από την εντελώς περιττή εξάρτηση από τις δυτικές Αγορές που διαμορφώνουν και τις τιμές και την προσφορά.

Το άνοιγμα του Κρατικού χρηματιστηρίου σιτηρών BRICS, θα συμβάλει στη διαμόρφωση δίκαιων δεικτών του κόστους των σιτηρών στη διεθνή σκηνή, «θα προστατεύσει τις εθνικές αγορές από αρνητικές εξωτερικές παρεμβάσεις, κερδοσκοπία και προσπάθειες πρόκλησης τεχνητών ελλείψεων τροφίμων».

«Η ιδέα της δημιουργίας Αγοράς σιτηρών για τις χώρες BRICS ανοιγει εναν δρόμο διακανονιμσού των τιμών χωρίς την επιρροή των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, και χωρίς το κέρδος των διεθνών κερδοσκόπων οπότε δημιουργείται χωρος και περιθωρειο   για τον καθορισμό  τιμών  που θα ωφελήσουν τους αγρότες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παράγουν ετησίως 450 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και βρίσκονται στη δεύτερη θέση πίσω από την Κίνα .Η Ινδία  είναι τρίτη, η Ρωσία τέταρτη και η Βραζιλία  πέμπτη, και μαζί ξεπερνούν αριθμητικά τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τρεις φορές. 

Η Γαλλία βρίσκεται γενικά στην τελευταία θέση του top 10.

"Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι στο πλαίσιο της Αγοράς σιτηρών και εμπορευμάτων BRICS, θα δημιουργηθεί ένα κοινό σύστημα διακανονισμού, το οποίο θα απομακρυνθεί από το δολάριο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: