25/10/24

Ημέρες του 46. Η μεθοδική Γενοκτονία του μακεδονικού Ελληνισμού από τους «Μακεντόνσκι Κομμουνιστές για την οποία δεν μίλησαν ποτέ οι Κλεφτολουμπινε΄Εθνικόφρονες και δεν μιλούν ούτε και τώρα.

Πόσοι Έλληνες ζουν τωρα στο Μορίχοβο;


Το Μορίχοβο είναι ορεινή ιστορική περιοχή της αρχαίας Παιονίας Δερρίοπος. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο ονομάζονταν Μερίχοβα. Το μεγαλύτερο μέρος του Μοριχόβου βρίσκεται εντός της Σεβερνοματσεντόνιγια . Μικρό κομμάτι στα νότια, βρίσκεται στην Ελλάδα, στους νομούς Φλώρινας και Πέλλας.
 Η περιοχή είναι παραδοσιακά αγροτική, χωρίς αστικά κέντρα. Η μεγαλύτερη κωμόπολη σήμερα είναι η Βιτόλιστα. Αποτελούσε την «ακρόπολη των "Γρεκομάνων". Του σλαβόφωνου Ελληνισμού».
Απελευθερώθηκε και ανακηρύχθηκε «Ελεύθερη Ελλάδα» κατά τη Μακεδονική επανάσταση του 1867. Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα οι Βούλγαροι κομιτατζήδες πυρπόλησαν αρκετά χωριά της περιοχής με σκοπό να κάμψουν το φρόνημα των Ελλήνων κατοίκων. Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, τον Οκτώβριο του 1912, το εθελοντικό σώμα του Αντώνιου Ζώη απελευθέρωσε το Μορίχοβο από τους Τούρκους και ύψωσε την Ελληνική σημαία δηλώνοντας ότι το απελευθερώνει εν ονόματι του Βασιλέως Γεωργίου. Μετά τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, ο Βενιζέλος παρέδωσε την περιοχή στο Βασίλειο της Σερβίας

Η συνέχεια της είδησης

Ο Αγώνας για την Ένωση στην Κύπρο



Στο Β" και Γ' Κακουργοδικείο Αθηνών καταδικάστηκαν σε θάνατο οι ΟΠΛΑΤΖΗΔΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια: