ο αυτοκράτορας Ηράκλειος νίκησε τον περσικό του Χοσρόη Β'
1096. (Α 'Σταυροφορία): Οι Σταυροφόροι του Γοδεφρείδου του Μπουϊγιόν λεηλατήσαν τα περίχωρα της Σηλυβρίας στη θάλασσα του Μαρμαρά.
1098. Οι πεινασμένοι Σταυροφόροι κατέλαβαν την πόλη του Μααράτ αν-Νούμαν στην επαρχία Ιτλίμπ της Δυτικής Συρίας και κατέσφαξαν τους άρρενες και πήραν ως δούλους γυναίκες και παιδιά. Λόγω της πείνας μεταξύ των Σταυροφόρων, υπήρξαν και περιπτώσεις κανιβαλισμού.
1388. Η Μαρία ντ΄ Ενγκιέν η Κυρά του Άργους και της Ναυπλίας πούλησε τα τιμάρια Άργους και Ναυπλίας στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.
1443. H μάχη στην Κλεισούρα της Ζλάτιτσα. Εδώ σταμάτησε η Σταυροφορία του Βλάντισλαβ Β της Πολωνίας και του Ιωάννη Ουνιάδη της Ουγγαρίας που τους υποστήριζε και το δεσποτάτο της Σερβίας. Οι Οθωμανοί κράτησαν το πέρασμα και λόγω του χειμώνα ο Ουνιάδης αποφάσισε την επιστροφή στα πάτρια.
1720. Στη Γαλλία, ο Φελίξ ντε Πελετιέ διορίστηκε Γενικός Οικονομικός Επιθεωρητής για να βγάλει πέρα με τη φούσκα της Νοτίου Θαλάσσης.
1793. Ο «Ρεπουμπλικανικός στρατός» των Ιακωβίνων, υπό τις διαταγές του Φρανσουά Σεβερίν Μαρσώ άρχισε τη σφαγή 15000 «αντεπαναστατών» κατοίκων του Λε Μαν. Πρόσφατα βρέθηκε ομαδικός τάφος με σκελετούς που ανήκαν σε 70 άνδρες, 38 γυναίκες και 41 παιδιά το μικρότερο των οποίων ήταν 3 ετών!
1803. Οι Σουλιώτες αναγκάστηκαν να υπογράψουν συνθήκη με τον Αλή Πασά, να εγκαταλείψουν το Σούλι και να καταφεύγουν στα Ιόνια Νησιά. Ο καλόγηρος Σαμουήλ, δεν δέχθηκε την συνθηκολόγηση. Έμεινε στο Kούγκι μαζί με άλλους πέντε Σουλιώτες και επέλεξαν να ταφούν μέσα στα συντρίμμια από την έκρηξη της πυριτιδαποθήκης.
1804. Η Ισπανία κήρυξε τον πόλεμο στην Αγγλία.
1815. Συνένωση των βασιλείων της Νάπολης και της Σικελίας, στο Βασίλειο των Δύο Σικελιών .
1830. Αναγνώστηκε δημόσια στο Βελιγράδι το διάταγμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το οποίο αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Σερβίας.
1865. Ιδρύθηκε η Banca popolare di Milano.
1872. Ένας μετεωρίτης έπεσε κοντά στην πόλη Μπάνμπερι της Αγγλίας.
1894. Τα ιαπωνικά στρατεύματα άρχισαν την εισβολή στην Κορέα.
1909.Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως διαμαρτύρηθηκε προς την Πύλη για τον διορισμό Τούρκων και Εβραίων εφόρων στα ελληνικά σχολεία.
Ο καγκελάριος του Ράιχ , Τέομπαλτ φον Μπέτμαν Χόλβεκ προσέφερε στους συμμάχους ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να λήξει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Η προσφορά της ειρήνης από τις κεντρικές δυνάμεις απορρίφθηκε στις 30 Δεκεμβρίου.
1919 . Αφίχθη στη Σμύρνη ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μηλιώτης Κομνηνός, ο οποίος ανέλαβε τήν διοίκηση της συγκροτειθήσης τότε «Στρατιάς Κατοχής Μικράς Ασίας». Ο Στεργιάδης έφθασε με το «Ασπίς» στην Αθήνα. Τα στρατεύματα του Ντένκιν εκδιώχθηκαν από το Χάρκοβο.
1920 .Άρχισε η Συντακτική Συνέλευση του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, της οποίας προήδρευε ο Κροάτης Ιβο Ρίμπαρ . Η συντακτική διήρκεσε περισσότερο από έξι μήνες και έληξε με την ψήφιση του Σύνταγματος του Βίντοβντάν στις 28 Ιουνίου, 1921.1936. Ο Τσανγκ Κάι-σεκ συνελήφθη από τους στρατηγούς του, που τον υποχρέωσαν να κάνει ειρήνη με τους κομμουνιστές και να στραφεί κατά της Ιαπωνίας.
1937. Στην ΕΣΣΔ έγιναν οι πρώτες γενικές εκλογές μετά την επανάσταση για την εκλογή του Ανωτάτου Σοβιέτ με μόνο εναν υποψήφιο για κάθε έδρα. Στην Κίνα. Ιαπωνικό αεροσκάφος βύθισε το αμερικανικό πολεμικό USS Panay στον ποταμό Γιανγκτσέ.
1939 . O φινλανδικός στρατός νίκησε τις σοβιετικές δυνάμεις στη μάχη του στο Τολβαγιέρβι.
1940. Ήταν Πέμπτη, του Αγίου Σπυρίδωνος και η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε τη Λευκάδα . Το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας , υπέγραψε με την Ουγγαρία σύμφωνο αιώνιας φιλίας.
1941. Οι σύμμαχοι του άξονα Ουγγαρία και η Ρουμανία κήρυξαν τον πόλεμο στις ΗΠΑ, η Βουλγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ινδία κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία.Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατέλαβαν το γαλλικό πλοίο «Normandie».
1942. Στο ανατολικό μέτωπο εξαπολύθηκε από την γερμανική 4η τεθωρακισμένη Στρατιά υπό την διοίκηση του Εριχ φον Μάνσταϊν η επίθεση με την ονομασία «Χειμερινή Θύελλα», με στόχο να απεγκλωβιστεί η 6η Στρατιά του Φον Πάουλους που είχε περικυκλωθεί στο Στάλινγκραντ από το Νοέμβριο.
1944. Ο Τσακαλώτος είπε όχι στην απόσυρση της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στο Φάληρο. Συνάντηση Σκόμπυ-Πορφυρογένη. Το ΚΚΕ άρχισε επιθέσεις κατά των Βρετανών.
1948. Η μάχη της Καρδίτσας, που κράτησε 36 ώρες. Ο Δημοκρατικός Στρατός του ΚΚΕ επιτέθηκε με 4000 -4500 άνδρες, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να πάρει προμήθειες και αιχμαλώτους. Την Καρδίτσα υπεράσπιζαν δύο διλοχίες του 612 ΤΠ το 15ο και το 25ο Τ.Ε., των ΜΑΥ η δύναμη της Χωροφυλακής και εθελοντές πολίτες. Γύρο στους 1200. Οι απώλειες για τις εθνικές δυνάμεις ήσαν βαριές: Νεκροί: Στρατιωτικοί 42, εκ της χωροφυλακής 4 , πολίτες 40.
Τραυματίες : Εκ του Στρατού 98, από τη χωροφυλακή 10, από τους πολίτες 110. Αγνοούμενοι στρατιώτες 48. Αγνοούμενοι και απαχθέντες πολίτες 1050.
Οι κομμουνιστές άφησαν πίσω τους 210 πτώματα δικών τους. Μεταξύ των αγνοουμένων στρατιωτών ήταν και η φρουρά του σιδηροδρομικού σταθμού που τον εγκατέλειψε και επιβιβάστηκες σε αμαξοστοιχία για τους Σοφάδες .
Η αμαξοστοιχία όμως προσέκρουσε σε νάρκη και οι επιβάτες της αιχμαλωτίσθηκαν και εκτελέστηκαν με ιδιαίτερα βάρβαρο τρόπο.
Την 9η βραδινή της 12ης Δεκεμβρίου, έφθασε στην Καρδίτσα ο ουλαμός τεθωρακισμένων του Στυλιανού Παττακού και διλοχία πεζικού, οπότε οι κομμουνιστές άρχισαν να αποσύρονται. Από τους απαχθέντες πολλοί εκτελέστηκαν, άλλοι «κατατάχτηκαν», και κάποιοι δραπέτευσαν ή απελευθερώθηκαν μετά από καταβολή λύτρων.
1949. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος υπέβαλε στον Άγγλο κυβερνήτη αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ένωση το οποίο απορρίφθηκε.
1959. Ο Γρίβας διέψευσε από την Αθήνα ότι υποστήριζε τον Μακάριο φια Πρόεδρο της Κύπρου και ανακοίνωσε την υποστηρισξη του για τον Γλαύκο Κληρίδη.
1960. Ταραχές στην Αλγερία. Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ αφού αποδοκιμάστηκε και από τους μουσουλμάνους και από τους Ευρωπαίους εγκατέλειψε την περιοδεία του και αναχώρησε για την Γαλλία.
1961. Εθνικοποίηση του 99,5% των παραχωρήσεων εξόρυξης πετρελαίου από την ιρακινή κυβέρνηση του Αμπντ Αλ-Καραμ Κασέμ.1969.Η Ελλάδα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης πριν το Συμβούλιο εκδώσει την απόφασή του για αποκλεισμό της Ελλάδας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ιταλία, εγκαινιάστηκε η «Στρατηγική της Έντασης», της Cia. Βομβιστική επίθεση στο Μιλάνο στα γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας στην Πιάτσα Φοντάνα .Σκοτώθηκαν 17 και τραυματίστηκαν 90.
1977.Καταιγίδα στην Αθήνα, με 7 νεκρούς,
1981. Η πολωνική κυβέρνηση κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο.
1983. Σιίτες εξτρεμιστές ανατίναξαν αυτοκίνητα-βόμβες μπροστά από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας στο Κουβέιτ. 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 86 τραυματίστηκαν.
1984. Πραξικόπημα στη Μαυριτανία.
1993. Οι Ρώσοι στο πρώτο ελεύθερο δημοψήφισμα από το 1917, ενέκριναν το νέο σύνταγμα της προεδρικής Δημοκρατίας του Μπόρις Γέλτσιν.
1999. Οι ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Γκρόζνι.
Πρόεδρος της Ρουμανίας εκλέχτηκε ο Τραϊάν Μπασέσκου, με 51,23%, έναντι 48,77% του Αντριάν Ναστάζε.
2007.Το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον απόστρατο Στρατηγό του Στρατού της Δημοκρατίας Σέρπσκα Ντράγκομιρ Μιλόσεβιτς σε ποινή φυλάκισης 33 ετών για εγκλήματα εναντίον πολιτών στο Σεράγεβο το 1994-95.
2009. Στην Αμπχαζία, προεδρικές εκλογές .Επανεκλογή του Σεργκέι Μπάγκαπς.
2010. Στις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο τις περισσότερες ψήφους κέρδισε το Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Χασίμ Θάτσι. Οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μποϊκόταραν τις εκλογές.
2012. Το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον πρώην Στρατηγό του Στρατού της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Ζντράβκο Τόλιμιρ σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, των Μουσουλμάνων από τη Σρεμπρένιτσα και τη Ζέπα από τον Ιούλιο μέχρι το Νοέμβρη του 1995.
2019. Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε ότι δεν υπάρχει «μακεδονική γλώσσα» και ότι πρόκειται για «γραπτή αποτύπωση μιας προφορικής τοπικής διαλέκτου της βουλγαρικής γλώσσας» και ότι η θέση της Βόρειας για τη γλώσσα είναι ψευδής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, νίκη των Συντηρητικών . Στην Αλγερία, προεδρικές εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου