.png)
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
12/4/25
12 Απριλίου 1941. Σάββατο του Λαζάρου. 165η ημερα του Πολέμου , για την Ελλάδα. 6η Ημέρα της Γερμναικής εισβολής. Ο Ελληνικός Στρατός εκκένωσε το Πόγραδετς και την Κορυτσά. Το Βελιγράδι παραδόθηκε στον 26χρονο λοχαγό των Βάφεν Ες-Ες, Φριτς Κλίγκενμπεργκ που μπήκε στη Σερβική πρωτεύουσάα με 6 άνδρες του.
Στις 12 Απριλίου 1941, ο πράκτωρ Γεώργιος Γκλισμπουρκ, (Ντε Γκρες) έχοντας δεδομένη την κατάληψη των Αθηνών, (παρά τον φραγμό στην νεα αμυντική γραμμή), συζητούσε με τον «χειριστή» του, Πάλερετ, την τύχη της Ελλάδος, έχοντας ως πρακτικογράφο, τον «Κηπουρό» Κοριζή .
Ο εστεμμένος τενεκές δήλωνε ότι παραμένει «παρά το πλευρόν της Αγγλίας μέχρι της τελικής νίκης»
Η «Καθημερινή έγραψε ότι «Κατά πληροφορίας εκ Σόφιας», (δηλαδή της Ελληνικής Πρεσβείας), ο εκφωνητής του εκεί ραδιοφωνικού σταθμού είπε κατά την χθεσινήν νυκτερινήν εκπομπήν ότι , «εθραύσθησαν τα δεσμά του σερβικού και ελληνικού ζυγού και οι υποδουλωμένοι λαοί της Μακεδονίας και της Θράκης υποδέχονται μετ’ ενθουσιασμού τον ελευθερωτήν γερμανικόν στρατόν, όστις προ εικοσαετίας ήτο πάλιν αδελφός των Βουλγάρων εν όπλοις».
Συνέστησε κατόπιν εις τους Βουλγάρους να φανούν αντάξιοι «των θυσιών, τας οποίας υφίστανται οι Γερμανοί διά την πραγματοποίησιν των κοινών ιδανικών. Διά τούτο –κατέληξε– πρέπει οι Βούλγαροι να κάμουν τους Γερμανούς να αισθανθούν μεγαλυτέραν ευγνωμοσύνην, δίδοντες εις αυτούς την εντύπωσιν ότι ευρίσκονται εις τον οίκον των».
Στις 12 Απριλίου 1941 φονεύθηκε στον Άγιο Γεώργιο κοντά στο Λάμποβο της Περιφέρειας Αργυροκάστρου Στρατιώτης ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΓΚΙΟΥΣΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, του 39ου Συντάγματος Ευζώνων. Είχε γεννηθεί στα Σταμνά Μεσολογγίου το 1910. Στο Γερμανικό Νοσοκομείο «Λαζαρέτ» της Γκόρνας Τζουμαγιάς πέθανε από πολεμικό τραύμα ο αιχμάλωτος Στρατιώτης ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΝΔΡΟΥΚΑΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ. Ηταν 34 ετών. Υπηρετούσε στον VI/1 Μεθοριακό Υποτομέα.
12 Απριλίου 1941. Οι Γερμανοί κάλεσαν τους Έλληνες αξιωματικούς να σταματήσουν τον αγώνα. Σε αυτή την έκκληση απάντησαν ο Μπακος, ο Δεμέστιχας και ο Τσολάκογλου. Οι Ηερμανο΄λι στην Αχρίδα συνατήθηκαν με τους Ιταλούς
Ο Προδομένος Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897, που οι προδότες τον αποκαλούν «ατυχή». Στις 12 Απριλίου ήταν το Μέγα Σάββατο . Ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ (Ντε Γκρές) είχε ήδη εγκαταλείψει τη Λάρισσα Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τον Τύρναβο. Ο Γκαριμπάλντι ήρθε να μας βοηθήσει
.png)
Στις 12 Απριλίου 1204, έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους

Η 12η Απριλίου του 1204 , η ημέρα που μπήκαν οι Λατίνοι στην Βασιλεύουσα ήταν Δευτέρα,. Το Πάσχα πλησίαζε. Η Κυριακή των Βαΐων ήταν στις 18.
Ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ αντιλαμβανόμενος την αδυναμία της Κωνσταντινούπολης, έθεσε ως στόχο την υποταγή της Ορθοδοξίας και αποφάσισε την ανατροπή του Αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄, (από την κωλοοικογένεια των Αγγέλλων, που θεωρούσε τον εαυτό του Κομνηνό,) και την παλινόρθωση του εκθρονισμένου και τυφλωμένου Ισαάκιου Β΄ Άγγελου, που είχε στενές σχέσεις με τους παπικούς.
Ο Αλέξιος νόμιζε ότι η κοσμική, «αυτοκρατορική εξουσία», ήταν ανώτερη από την εκκλησιαστική».
Συνέταιροι με τον Πάπα ήσαν οι Βενετοί που επιζητούσαν την πλήρη αποκατάσταση των εμπορικών τους προνομίων που είχαν περιοριστεί από τους Κομνηνούς.
Οι κινούντες τα νήματα Ιννοκέντιος και Δάνδολος, επέλεξαν ως ηγέτη της Σταυροφορίας τον Βονιφάτιο Μομφερατικό.
Η επιχείρηση «ρεσάλτο,» ξεκίνησε με την πολιορκία και κατάληψη της «Χριστιανικής» Ζάρας (Ζάνταρ) που ανήκε τότε στον Ούγγρο Βασιλιά. Μετά, οι Σταυροφόροι ξεκίνησαν για την Κωνσταντινούπολη για την παλινόρθωση του Ισαάκιου μαζί με τον γιο του εκθρονισμένου Αλέξιο.
Παρ' όλο που οι Σταυροφόροι δεν ήταν πολλοί, και η Πόλη φαινόταν ικανή να τους αντιμετωπίσει, ο Αλέξιος Γ, εγκατέλειψε την πόλη τον Ιούλιο του 1203, παίρνοντας μαζί του το δημόσιο θησαυροφυλάκιο.
Ο Ισαάκιος Β' αποφυλακίστηκε και επανήλθε στον θρόνο, ενώ ο γιος του Αλέξιος, που είχε αφιχθεί με τους Σταυροφόρους, ανακηρύχθηκε συν-αυτοκράτορας (Αλέξιος Δ').
Όμως, όταν ήρθε η ώρα της αμοιβής των Σταυροφόρων από τον Ισαάκιο, διαπιστώθηκε πως το αυτοκρατορικό ταμείο ήταν άδειο.
Απελπισμένος ο νέος συν-αυτοκράτορας προσπάθησε να συλλέξει τα υποσχεθέντα με πρόσθετους φόρους, δασμούς, τάματα Ναών, κ.α.
Όμως ο λαός, θεωρώντας προδότες τον Αλέξιο και τον πατέρα του , επαναστάτησε, ανατρέποντας τους εκλεκτούς των Λατίνων και ανακήρυξε αυτοκράτορα τον Αλέξιο Ε΄ Μούρτζουφλο που δεν δέχθηκε να τηρήσει τους όρους των προκατόχων του, αρνούμενος συμβιβασμό.
Συγχρόνως προσπάθησε να οργανώσει την άμυνα της πόλης για ενδεχόμενη επίθεση που δεν άργησε.
Τον Μάρτιο του 1204 έγινε η συνθήκη διαμελισμού της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μεταξύ Βενετίας και Φράγκων.
Επιτροπή Βενετών και Γάλλων, θα εξέλεγε εκείνον που, κατά τη γνώμη τους, θα κυβερνούσε καλύτερα τη χώρα «προς δόξαν του Θεού, της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας και της Αυτοκρατορίας».
Όλοι οι Σταυροφόροι που θα λάμβαναν κτήσεις, εκτός από τον Ερρίκο Δάνδολο, όφειλαν να ορκιστούν πίστη στο Λατίνο Αυτοκράτορα. Μετά την προσυπογραφή των όρων της συμφωνίας, άρχισαν συνδυασμένες επιθέσεις κατά των τειχών της Κων/λης.
Η πρώτη επίθεση, της 9ης Απριλίου 1204, εναντίον του θαλάσσιου τείχους αποκρούστηκε.
Την παραμονή της τελικής εφόδου οι Λατίνοι επίσκοποι, κήρυσσαν «Τζιχάντ», γιατί ο Μούρτζουφλος ήταν προδότης, δολοφόνος και πιο άνομος από τον Ιούδα, ότι οι Έλληνες είχαν παρακούσει τη Ρώμη, ήταν ένοχοι για το σχίσμα, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν την παπική πρωτοκαθεδρία και ότι ο Ιννοκέντιος επιθυμούσε την ένωση των δύο Εκκλησιών.
Στις 12 Απριλίου, η επίθεση επαναλήφθηκε στο Κεράτιο τείχος. Οι Ενετοί, δένοντας τις γαλέρες τους ανά δύο, τις είχαν υπερυψώσει με ξύλινες κατασκευές οδηγώντας τις γεμάτες στρατό κατά των πύργων. Μετά από σκληρή μάχη, το απόγευμα κατόρθωσαν να καταλάβουν δύο πύργους και τρεις πύλες από όπου άρχισαν να εισχωρούν στην πόλη, δημιουργώντας προγεφύρωμα στο εσωτερικό της.
Ο Μούρτζουφλος και πολλοί ευγενείς εγκατέλειψαν την πόλη από χερσαίες πύλες προς τη Θράκη. Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί τους, συμπεριλαμβανομένων και των Βαράγγων, κατέθεσαν τα όπλα λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις προσωπικής ασφαλείας. Οι Ιταλοί έποικοι της Πόλης, που είχαν εκδιωχθεί, εκμεταλλεύτηκαν την είσοδο των φίλων τους και προέβησαν σε αντίποινα κατά του πληθυσμού για την απέλασή τους.
Οι «Τζιχαντιστές», πυρπόλησαν το τμήμα της πόλης ανάμεσα στη Μονή Ευεργέτιδος και τη συνοικία Δρουγγάριο. Η πυρκαγιά διήρκεσε από τη νύχτα της 12ης μέχρι το επόμενο βράδυ. Το αυτοκρατορικό ανάκτορο των Βλαχερνών λεηλατήθηκε .Ιππότες, και Ενετοί ναύτες ανταγωνίζονταν στη λεηλασία σπιτιών και εκκλησιών.
Οι Εκκλησίες και τα μοναστήρια ήταν τα πρώτα που λεηλατήθηκαν. Οι Σταυροφόροι τοποθετούσαν άμφια των ιερέων στις ράχες των αλόγων τους. Οι εικόνες θρυμματίζονταν. Τα δισκοπότηρα απογυμνώθηκαν από πολύτιμους λίθους και μεταβλήθηκαν σε κρασοπότηρα. Τα καλύμματα των Αγίων Τραπεζών και τα χρυσοκέντητα, διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους παραπετάσματα αφαιρέθηκαν, τεμαχίστηκαν και διαμοιράστηκαν.
Η Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας, τεμαχίστηκε, προκειμένου να αρπάξουν οι Σταυροφόροι τα πολύτιμα υλικά. Άλογα και μουλάρια οδηγήθηκαν στο Ναό για να μεταφέρουν φορτία ιερών σκευών, χρυσών και αργυρών πλακών του θρόνου, αμβώνων, θυρών και διακοσμήσεων. Την τρίτη ημέρα της Άλωσης στις 15 Απριλίου εκδόθηκε διαταγή για την προστασία των γυναικών.
Σπυρίδων Χατζάρας
Δεν Ξεχνώ!!! Ημερολόγιο των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. 20η ημέρα. Το έγκλημα της Δευτέρας του Πάσχα του 1999. Το ΝΑΤΟ δολοφόνησε σκόπιμα 55 αμάχους Σέρβους

Πέρασαν 26χρόνια. Ήταν η δεύτερη ημέρα του Πάσχα του 1999 .Στις 11 και 40 πρωί , (τοπική ώρα), ένα αμερικανικό F-15E Strike Eagle έπληξε με δύο πυραύλους AGM-130 την επιβατική αμαξοστοιχία, «393» που έκανε το δρομολόγιο Βελιγράδι – Θεσσαλονίκη.
12 Απριλίου 2014. Άρχισε η μάχη του Σλαβιάνσκ
Ο Φιλογενέστατος Αλέξανδρος Υψηλάντης ,ανέλαβε στις 31 Μαρτίου/ 12 Απριλίου. 1820 Γενικός Έφορος της «Φιλομούσου Γραικικής Εταιρείας», που είχε ρωσικό ΑΦΜ
Η 12η Απριλίου στην Ιστορία

1890 .Άρχισε η κατασκευή του Βοτανικού Κήπου του Βελιγραδίου στην Παλιλούλα.
1933. Η Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση καθαίρεσε 33 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος εφαρμόζοντας το νόμο περί προστασίας του κράτους.
1935 Η πρώτη πτήση του βρετανικού αεροσκάφους Μπρίστολ Μπλένχαϊμ.
1949. Ο Σαφούλης υπέβαλε στον Βασιλέα την παραίτηση της Κυβερνήσεως του και ο Παύλος του ανέθεσε και πάλι την εντολή.
2001. Μετά την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, η Κίνα συμφώνησε, μετά από 11 ημέρες, να απελευθερώσει τα 24 μέλη του πληρώματος αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους.
2002 .Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες παραιτήθηκε υπό την πίεση αξιωματικών, μετά από σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του και των αντιπάλων του με17 νεκρούς. Μέσα σε 48 ώρες, ο Τσάβες αποκαταστάθηκε ως πρόεδρος με διάταγμα.
2003. Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για την ένταξη στην ΕΕ. Η Συμμετοχή ήταν 45% και το 84% ψήφισε υπερ,.
2004.Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στο Τέξας για να καθορίσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.
2010. Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε «έτοιμο να μετάσχει στην προσπάθεια» των χωρών της ζώνης του ευρώ για να δοθεί μια οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα στην περίπτωση ανάγκης. «Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση για το σχέδιο οικονομικής υποστήριξης που θα παρασχεθεί από τις χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα, όταν αυτό χρειαστεί, για να προφυλαχθεί η σταθερότητα σε όλη τη ζώνη του ευρώ» ανάφερε ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχθηκε ότι δεν τοποθετήθηκε σωστά προς την εξάπλωση του ιού της γρίπης H1N1 παγκοσμίως ή ότι ο ιός δεν ήταν τόσο θανατηφόρος όσο παρουσιάστηκε.
2022. Στην Ελλάδα καταγράφηκε ραγδαία αύξηση 24,68% των θανάτων τις πρώτες 9 εβδομάδες του 2022 σε σχέση με το 2021. Η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ έκρυβαν τα στοιχεία για το πόσοι από τους θανόντες είχαν εμβολιαστεί με μία δόση , πόσοι με δυο και πόσοι με τρείς, και πόσοι πέθαναν εντός των 21 πρώτων ημερών μετά τον εμβολισμό τους. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξακολουθούσε να μην δίνει εντολή στον ΕΟΔΥ να δώσει τα στοιχεία στον Ζώη.