10/12/08

Αν δεν αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση θα ανατραπεί, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Με μαζικό και ειρηνικό, ως την ολοκλήρωσή του, συλλαλητήριο, διαδήλωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι, στη διάρκεια στη διάρκεια της 24ωρης απεργίας, που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν, «για την δημοκρατία, τα πολιτικά, τα εργατικά, και τα κοινωνικά δικαιώματα» , με αίτημα «την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της ακρίβειας, των φόρων, της ανεργίας και της περικοπής των κοινωνικών παροχών».
Οι συνδικαλιστές είπαν ότι η απεργία είχε μεγάλη επιτυχία και ότι υπήρξε καθολική συμμετοχή.
Μιλώντας στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, υποστήριξε ότι εάν δεν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική, η κυβέρνηση θα ανατραπεί. και κάλεσε τους εργαζόμενους σε νέο συλλαλητήριο μπροστά στη Βουλή, τη μέρα που θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός.Ο κ. Παναγόπουλος κατήγγειλε τη δολοφονία του νεαρού μαθητή στα Εξάρχεια, αλλά κάλεσε τους νέους να στρέψουν την πλάτη στην τυφλή βία και να οργανωθούν στα συνδικάτα.Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, χαρακτήρισε "σταθμό" τις τελευταίες εξελίξεις και κάλεσε να κρατηθούν ψηλά οι αγώνες, "αλλά και η οργή, με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας".Ο κ. Παπασπύρος, αφού αναφέρθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών, υπογράμμισε ότι «διαψεύδονται όλες οι υποσχέσεις και βυθίζεται στην ανέχεια η κοινωνική πλειοψηφία». Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κώστας Πουπάκης (πρόεδρος της ΔΑΚΕ), εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για τον τραγικό θάνατο του 16χρονου μαθητή και ταυτόχρονα τάχθηκε κατά της βίας, από όπου και αν προέρχεται, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται εθνική συνεννόηση και συναίνεση για τη διέξοδο από την κρίση». Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση, ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για τη σημερινή συγκέντρωση και αποδείχθηκε η δυνατότητα να σπάμε τον τρόμο στο δρόμο», καλώντας να σταματήσει η κρατική καταστολή και να συνδεθεί η πάλη για τα εργατικά αιτήματα με την πάλη για τα πολιτικά δικαιώματα.
Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών παρέδωσαν το απεργιακό ψήφισμα στο προεδρείο της Βουλής.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους μαθητές και τους μετανάστες που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις.
Οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα ήταν ειρηνικές και οργανωμένες και δεν σημειώθηκαν επεισόδια.
Ειρηνική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο και στα Χανιά της Κρήτης εκφράζοντας την αντίθεσή τους «στην κρατική καταστολή, αλλά και στις συνέπειες της κρίσης, που για μια ακόμα φορά επιχειρούν να τις μεταθέσουν στις πλάτες των εργαζόμενων και της κοινωνίας».
Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στη Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν τα αιτήματά τους. Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν και φοιτητές.Οι συνδικαλιστές ζήτησαν «να ενισχυθούν τα εισοδήματα και η απασχόληση και να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: