10/12/08

Και πάλι λάθος μετρα για τις τιμες τών τροφίμων από τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ σειρά γενικών κατευθύνσεων και λύσεων βάσει των οποίων θα μπορούσαν, όπως αναφέρει, να υπάρξουν σημαντικές και μόνιμες μειώσεις στις τιμές των τροφίμων.

Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν σημαντική πτώση σε σχέση με τα πρωτοφανή επίπεδα στα οποία είχαν φθάσει στις αρχές του έτους, διαπιστώνει όμως ότι η εκτίναξη των τιμών των βασικών προϊόντων, οφείλεται και στην παγκόσμια ζήτηση, στους κανονιστικούς περιορισμούς, τον ανεπαρκή ανταγωνισμό και την κερδοσκοπία που δεν έχουν εξαλειφθεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνέβαλε περίπου κατά το εν τρίτο στο συνολικό πληθωρισμό μεταξύ Αυγούστου 2007 και Ιουλίου 2008, πλήττοντας ιδίως τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Στο πλαίσιο της παρούσας οικονομικής επιβράδυνσης, είναι σημαντικό να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκαμψίες και άλλους παράγοντες που εμποδίζουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία των αγορών επισημαίνει η Επιτροπή .
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την προσφορά πιο ανταγωνιστικών και μη στρεβλωμένων τιμών στους καταναλωτές, αλλά και την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πιο ευάλωτων πολιτών, καθώς και τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης» δήλωσε ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Από πλευράς της η αρμόδια σε θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης Επίτροπος Μάριαν Φίσερ Μπολ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η γεωργική πολιτική πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα φθάνουν στους καταναλωτές σε λογικές τιμές. Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον πρόσφατο διαγνωστικό έλεγχο της ΚΓΠ επέτρεψαν στους γεωργούς να ανταποκριθούν καλύτερα στα μηνύματα της αγοράς. Ελπίζω ότι, τώρα, μπορούμε να καταργήσουμε ορισμένους περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο τροφίμων με την επίτευξη ισορροπημένης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις του Γύρου της Ντόχα για το παγκόσμιο εμπόριο».

Αναλυτικότερα η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής προτείνει λύσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της τροφικής αλυσίδας στην Ευρώπη και την προσφορά ανταγωνιστικών τιμών, σε μόνιμη βάση, στα νοικοκυριά της Ευρώπης. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί συνέχεια του αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου να διερευνηθούν τα αίτια της απότομης αύξησης των τιμών των τροφίμων μετά την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των βασικών προϊόντων.

Ειδικότερα η Επιτροπή προτείνει:

«την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της τροφικής αλυσίδας ώστε να ενισχυθεί η αντοχή της στις παγκόσμιες κρίσεις των τιμών. Η ομάδα υψηλού επιπέδου αρμόδια για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων θα υποβάλει συστάσεις στις αρχές του 2009».

«την εξασφάλιση αυστηρής και συνεπούς επιβολής του ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου ανταγωνισμού και στοχεύοντας τις πρακτικές και τους περιορισμούς που είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς».

«την επανεξέταση των δυνητικά περιοριστικών ρυθμίσεων σε εθνικό και/ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ρυθμίσεις οι οποίες περιορίζουν την είσοδο στην αγορά πρέπει να εξεταστούν και να καταργηθούν ενδεχομένως, χωρίς να παραβλέπονται οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί στόχοι τους. Η επανεξέταση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων παρακολούθησης της λιανικής αγοράς και της μεταφοράς της οδηγίας για τις υπηρεσίες στο εθνικό δίκαιο. Οι ρυθμίσεις οι οποίες περιορίζουν τη δυνατότητα ανταγωνισμού σε επίπεδο τιμών πρέπει να επανεξεταστούν σε εθνικό επίπεδο. Οι καθυστερημένες πληρωμές από τους εμπόρους λιανικής ή οι υπερβολικές δαπάνες που επιβάλλονται στους παραγωγούς για προσφορές πρέπει επίσης να επανεξεταστούν. Οι κανονισμοί για το ωράριο των καταστημάτων πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων σε εθνικό επίπεδο»

«οι καταναλωτές να είναι σε θέση να συγκρίνουν καλύτερα τις τιμές. Θα προβλεφθεί μόνιμη ευρωπαϊκή παρακολούθηση των τιμών»

«η Επιτροπή θα εξετάσει με τις ρυθμιστικές αρχές των αγορών βασικών προϊόντων τρόπους αποθάρρυνσης της υπερβολικής αστάθειας στις αγορές, από την οποία δεν επωφελούνται ούτε οι παραγωγοί ούτε οι καταναλωτές.

Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ισορροπίας της προσφοράς και της ζήτησης τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, την προώθηση της γεωργικής έρευνας και το άνοιγμα των διεθνών αγορών και επισημαίνει ότι παρόλο που οι τιμές των βασικών προϊόντων μειώθηκαν σημαντικά, διαρθρωτικοί παράγοντες όπως η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενδέχεται να διατηρήσουν μεσοπρόθεσμα τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Η αύξηση των τιμών από το 2006 συνοδεύτηκε από εκτίναξη των επενδυτικών ροών στην αγορά των σχετικών παραγώγων, αναφέρει τέλος η Επιτροπή σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η πρόσφατη απότομη συρρίκνωση των επενδύσεων στις προθεσμιακές αγορές μπορεί να είναι ενδεικτική για το «σκάσιμο της κερδοσκοπικής φούσκας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

O Λοατκι Μητσοτάκης μαζί με τον Λοατκι Πουστρόν ξεφτιλίζουν και την Ολυμπιακή Φλόγα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες

 Ένας τραβεστί  με τακούνια 25 εκατοστών   λαμπαδηδρόμος στο Παρίσι Μια Drag queen με το ψευδώνυμο Minima Geste (πραγματικό όνομα Arthur...