12/5/10

Τα Τσακάλια οι Λαγοί τους και η Προεδρος της Αργεντινης

Οι αγορές ομολόγων δεν θα προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού δήλωσε ο Trichet στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1, για να υπερασπιστεί την «αξιοπιστία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να πείσει τις «αγορές»ότι ο στόχος της σταθερότητας των τιμών δεν εγκαταλείπεται, μετά από την απόφασή για αγορές ομολόγων.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι οι αγορές ομολόγων θα πυροδοτήσουν την άνοδο του πληθωρισμού, ο Trichet είπε: «Αυτό είναι γελοίο. Είπαμε συγκεκριμένα ότι θα πάρουμε πίσω το σύνολο της ρευστότητας. Στα 11, 12 χρόνια του ευρώ έχουμε εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη», είπε

Ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο του ευρώ είναι η διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης, εκτίμησε ο μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers. Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ύψους 750 δισ. ευρώ, ο Rogers δήλωσε στο Bloomberg: «Ξαφνιάστηκα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ξεγράψει το ευρώ, δεν τους νοιάζει ιδιαίτερα εάν έχουν ένα ισχυρό νόμισμα. Έχουν όλες αυτές τις χώρες που ξοδεύουν χρήματα τα οποία δεν διαθέτουν, και τώρα αυτό θα συνεχιστεί».

Μάλιστα, ο Rogers προειδοποίησε για τον κίνδυνο της «διάλυσης» του ευρώ. «Πρόκειται για ένα πολιτικό νόμισμα και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα οικονομικά πίσω από την αναγκαιότητα ενός ισχυρού νομίσματος. Φοβάμαι ότι πρόκειται να διαλυθεί. Ρίχνουν χρήματα για την επίλυση του προβλήματος και αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, αργότερα», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές του επιλογές, ο Rogers δηλώνει ότι προτιμά τα πολύτιμα μέταλλα και το χρυσό, καθώς και τα νομίσματα των χωρών που είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες. Επίσης, του αρέσουν τα αγροτικά εμπορεύματα και το ασήμι. Ο μεγαλοεπενδυτής άρχισε να σορτάρει τις αναδυόμενες αγορές πριν από δύο εβδομάδες, έπειτα από το τελευταίο ράλι, αν και δηλώνει ότι θα αυξήσει τις θέσεις του στις κινεζικές επενδύσεις, εάν οι μετοχές υποχωρήσουν περαιτέρω. Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
O μηχανισμός των 750 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν λύνει τα προβλήματα των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά αντίθετα τα μεταθέτει στο μέλλον, είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman σε συνέδριο στο Μεξικό.

«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Το μόνο που έκαναν είναι να αναβάλλουν το πρόβλημα», μιλώντας. Αντίθετα, φάνηκε πιο αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση, τα χειρότερα φαίνεται ότι τελείωσαν. Ο Krugman εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την τύχη της Ελλάδας, μέσω της στήλης του στους New York Times και του blog του. Εκτίμηση του έγκυρου οικονομολόγου είναι ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί όχι μόνο να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αλλά και να αποχωρήσει από το ευρώ. «Η Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να μοιάζει με την Αργεντινή του 2001», έγραφε στις 5 Μαΐου.
Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν μείνει πίσω οικονομικά, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα κατά τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να τονώσουν τις οικονομίες τους, προέβλεψε ο άλλος περιούσιος Νομπελίστας Nouriel Roubini.

Ο Roubini εκτίμησε ότι χρειάζεται μια πραγματική υποτίμηση του ευρώ για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα χωρών όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, προέβλεψε ότι στο ευρώ θα παραμείνει μόνο ένας μικρότερος αριθμός χωρών, που έχουν ισχυρότερα δημοσιονομικά και οικονομικά θεμελιώδη και εκτίμησε ότι οι ανησυχίες για τα χρέη της Ευρώπης θα προκαλέσουν μια «διπλή βουτιά» της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναιμική ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες χώρες και επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας. Για την Ελλάδα, ο οικονομολόγος θεωρεί την αναδιάρθρωση του χρέους πιθανή. «Η πρόκληση της μείωσης ενός δημοσιονομικού ελλείμματος από το 13% στο 3% στην Ελλάδα μου φαίνεται σαν μια αδύνατη αποστολή», είπε, πιθανολογώντας για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Εξάλλου, όπως προειδοποίησε, η διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος του ΔΝΤ και της ΕΕ θα είναι «άσχημη» και πρόκειται να γίνει χειρότερη με το πέρασμα των χρόνων. «Δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν τους φόρους και να μειώσουν τις δαπάνες τόσο πολύ. Καθώς αυξάνεις τους φόρους και μειώνεις τις δαπάνες, η παραγωγή θα μειώνεται ακόμα περισσότερο. Το ΔΝΤ προβλέπει άλλα δύο με τρία χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα. Πόση λιτότητα και ύφεση μπορεί να αντέξει μια χώρα;», είπε χαρακτηριστικά.


Η πρόεδρος της Αργεντινης Cristina Fernández de Kirchner δήλωσε ότι
το ελληνικό πακέτο διάσωσης θα αποτύχει, γιατί το ΔΝΤ επιβάλλει στην Αθήνα την ίδια συνταγή που οδήγησε την Αργεντινή στη χρεοκοπία το 2001. «Επαναλαμβάνουν τις συνταγές την ώρα που προσπαθούν να διασώσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα. Πιστεύουμε ότι αυτές οι πολιτικές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, και για αυτό δεν τις εφαρμόζουμε στη χώρα μας», εξήγησε η Fernandez.

2 σχόλια:

isvoros είπε...

ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΩ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΩΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΤΟΥ ΛΕΩ ΕΥΘΕΩΣ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ(ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΥΡΙΟΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ)ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

Ανώνυμος είπε...

Ακυρώνεται ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με απόφαση της Ρωσίας!!!

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=12130&Itemid=138

Παραιτηθείτε!!. Διέλυσατε τη χώρα μέσα σε έξι μήνες. Έλεος πια!!