ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Οι traders αρχίζουν να σκέφτονται τις πιθανές επιδόσεις του ευρώ στην περίπτωση που τα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης την εγκαταλείψουν, κρίνοντας από την αντίδραση της αγοράς στις αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να φύγει από τη ζώνη.
Το ευρώ δεν υποχώρησε αμέσως μετά την κυκλοφορία των αβάσιμων φημών στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης. Στον αντίποδα, το νόμισμα συνέχισε να ενισχύεται, από το "τρομακτικό" χαμηλό τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου, ωθούμενο από την άλλη αμφιλεγόμενη φήμη της ημέρας ότι βρισκόταν προ των πυλών συντονισμένη παρέμβαση για τη στήριξη του ευρώ.
Τα αναξιόπιστα σενάρια και οι φήμες αποτελούν συνηθισμένα φαινόμενα όταν οι αγορές πλήττονται από νευρικότητα και σημειώνουν έντονες διακυμάνσεις, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις αγορές συναλλάγματος. Λίγοι traders πίστεψαν πραγματικά ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να «σκάσει», καθώς δεν ήταν σαφές από πού προέρχονταν οι φήμες, αν και πολλοί νόμιζαν ότι ήταν πιθανό. Έλληνες αξιωματούχοι προχώρησαν σε άμεση διάψευση των φημών.
Ωστόσο, το γεγονός ότι το ευρώ δεν υποχώρησε προσφέρει μία ένδειξη ότι πολλοί traders αρχίζουν να αναρωτιούνται αν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για το νόμισμα χωρίς τα πιο προβληματικά μέλη του.
«Το γεγονός ότι το ευρώ σημείωσε ράλι λόγω της συγκεκριμένης φήμης δίνει έμφαση στο πως βλέπει η αγορά την Ελλάδα κατά την τρέχουσα περίοδο», σχολίασε ο Daragh Maher, αναλυτής συναλλάγματος της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole στο Λονδίνο.
Η πάσχουσα Ελλάδα, καθώς και σημαντικοί φορείς της Ευρωζώνης όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιμένουν εδώ και πολύ καιρό ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Πράγματι, η Ελλάδα προσπαθεί να προχωρήσει σε πολύ σκληρά μέτρα για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να επαναφέρει τα οικονομικά της χώρας σε αντιστοιχία με τους στόχους της Ευρωζώνης.
Πολλοί επενδυτές πιστεύουν την επίσημη γραμμή.
«Εκτιμώ ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πολιτικό συμφέρον στο ευρώ για να διαλυθεί», σημείωσε ο Michael Sneyd, αναλυτής συναλλάγματος της επενδυτικής εταιρείας Barclays Wealth στο Λονδίνο.
«Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα επιλύσει τα προβλήματα της– το χρέος θα παρέμενε σε ευρώ, προκαλώντας πιθανότατα την χρεοκοπία της. Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας θα λυνόταν, ωστόσο η εξαίρεσή της από τις χρηματαγορές θα παρεμπόδισε την ανάκαμψη της», πρόσθεσε ο Sneyd.
«Η επαναφορά ενός νομίσματος με μοναδικό σκοπό την υποτίμησή του είναι συνταγή καταστροφής», συμφωνεί ο Marc Chandler, αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας Brown Brothers Harriman.
Ωστόσο, τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει την άγρια και μερικές φορές βίαιη αντίδραση του κόσμου, εγείροντας αμφιβολίες για το αν η Αθήνα μπορεί στην πραγματικότητα να περάσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Μου φαίνεται απίθανο η Ελλάδα να προτίθεται να επιβάλει το μέγεθος της μείωσης των πραγματικών μισθών που απαιτείται για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, συνεπώς μπορεί οι Έλληνες να λάβουν τη λογική απόφαση της εξόδου», τονίζει ο Paul Lambert, επενδυτής του hedge fund Polar Capital στο Λονδίνο.
Για όσο καιρό διατηρείται η συγκεκριμένη υποψία, που θα μπορούσε να κρατήσει χρόνια, traders και επενδυτές θα συνεχίσουν να πιστεύουν ότι η έξοδος αποτελεί τουλάχιστον μία θεωρητική πιθανότητα.
Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά τι θα σημαίνει για την αξία του κοινού νομίσματος η έξοδος της Ελλάδας, αν και η, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη, απότομη πτώση του μοιάζει πολύ πιθανή.
«Η Ελλάδα είναι μικρή, ωστόσο η απόφαση να φύγει θα αποτελούσε επίθεση στη δομή του νομίσματος, και ο κόσμος θα αναρωτιόταν αν και άλλοι θα πράξουν το ίδιο, συνεπώς το ευρώ θα υποχωρούσε», υποστήριξε ο Neil Mellor, αναλυτής συναλλάγματος της The Bank of New York Mellon στο Λονδίνο.
«Ωστόσο μακροπρόθεσμα, αν το ευρώ επέστρεφε στον πυρήνα της ζώνης, θα έπρεπε να είναι ισχυρότερο», σημείωσε.
Στο 33% η πιθανότητα αναδιοργάνωσης του Ελληνικού χρέους
Οι αναλυτές βλέπουν ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα να υποχρεωθεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση χρεών στα επόμενα 5 χρόνια, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης έρευνας του πρακτορείου Reuters.
Στο τωρινό Reuters Poll, ο μέσος όρος των απαντήσεων δείχνει πιθανότητα 33% για αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους εντός της 5ετίας, ένα ποσοστό ελαφρώς αυξημένο από το 30% στην έρευνα του προηγούμενου μήνα.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι 28 από τους 34 οικονομολόγους που συμμετείχαν, πιστεύουν ότι η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπέστη, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, ζημία εξαιτίας του προγράμματος αγοράς ομόλογων.
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 1945. Κυβερνούσαν οι Κενροαριστεροί Ντιντίδες. Και οι εθνικόφρονες μπακαλόγυφτοι (τους οποίους η ΟΠΛΑ δεν εσφαξε στα Δεκεμβριανά) .
Η Χριστουγεννιάτικη «αγορά» του 1945. Το Κόλπο Γκρόσσο των Κλεφτολουμπινέ! Η ΟΠΛΑ δεν "έσφαξε" κανέναν από αυτούς διότι οι μπακ...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
1 σχόλιο:
Έχουν σκοπό να μας βγάλουν από την ζώνη του Ευρώ και να μας γυρίσουν στη δραχμή, γι'αυτό και κόβουν δραχμές στο νομισματοκοπείο. Γι'αυτό και διαρρέουν σιγά σιγά αυτό το σενάριο, η συνταγή είναι γνωστή και εφαρμόστηκε από τον Τζέφρυ στην περίπτωση του ΔΝΤ. Επειδή η Ευρώπη δεν θέλει τους Τούρκους μέσα στην ένωση ενώ η Ελλάδα τους στηρίζει στην ένταξή τους αφού βγούμε από την ευρωζώνη θα επιτραπεί μέσω της απλούστευσης της βίζας η μετατόπιση και τουρκικών πληθυσμών στον ελλαδικό χώρο κάτι που ουσιαστικά είναι και ο απώτερος σκοπός των Τούρκων (αυτός είναι ο λόγος που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ), γι'αυτό και τα φερέφωνα νομάρχες Χίου και Έβρου προετοιμάζουν το έδαφος (η συνταγή είναι η ίδια όπως και με τα προηγούμενα), η Ελλάδα θα αποτελέσει το μαξιλάρι της Ευρώπης έναντι στον τουρκικό επεκτατισμό (όπως έχει ξαναγίνει ιστορικά) με βαρύ τίμημα τον διαμελισμό της μέσω των περιφερειών. Αυτά έχουν αποφασιστεί από τα γνωστά επιτελεία και έχουν γνωστοποιηθεί στους πολιτικάντηδες της πατρίδας μας μέσω της λέσχης Μπίλντεμπεργκ εδώ και πολλά χρόνια και τώρα υλοποιούνται. Γι' αυτό και χτίζουν τζαμιά και ανακαινίζουν τα τούρκικα που απόμειναν μετά την επανάσταση δείθεν για τους μουσουλμάνους από Πακιστάν, Αφγανιστάν κτλ. Πιστεύω πως θα υποκινήσουν την εξέγερση του λαού μέσω της χρεωκοπίας με σκοπό να τοποθετήσουν την έτοιμη κυβέρνηση μαριονέτα αλλά και το βασικό να αφανίσουν από τον ελληνικό λαό τις μονάδες εκείνες που από τη φύση τους θα ηγηθούν της εξέγερσης αφήνοντας τον ελληνικό λαό ακέφαλο.
Πιστεύω πως η αντιπαράθεση Τουρκίας-Ισραήλ έχει δημιουργηθεί με σκοπό να φανεί η Τουρκία υπέρμαχος του Ισλάμ και να έρθει κοντά με το Ιράν, όπως βλέπουμε να γίνεται ήδη, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των Ιρανών. Ο πόλεμος εναντίον του Ιράν είναι αναπόφευκτος διότι η ιστορία έχει δείξει ότι το Ισραήλ δε θα αφήσει κανένα κράτος στην περιοχή του να αποκτήσει τόση δύναμη ώστε να απειλεί την εδαφική του ακεραιότητα. Στον πόλεμο εναντίον του Ιράν θα παίξει σημαντικότατο ρόλο η Τουρκία διότι διαθέτει τα στρατιωτικά περάσματα στην Περσία (ιστορικά γνωστά, γιατί από εκεί περνούσαν πάντα όσοι στρατοί εισέβαλλαν διαχρονικά στην Περσία).
Μπροστά μας έχουμε μία γεωπολιτική σύγκρουση συμφερόντων με πολλές κοσμοιστορικές αλλαγές που δυστυχώς η Ελλάδα θα είναι ανήμπορη να αντιδράσει. Τελικός στόχος όλων αυτών θα είναι η παγκόσμια διακυβέρνηση.
Χρήστος Παναγιωτόπουλος
Δημοσίευση σχολίου