17/7/12

Οι εξελίξεις στη Συρία

Ο στρατηγός Μάναφ Τλας σε μεσολαβητικό ρόλο

O Ταγίπ Ερντογάν πηγαίνει αύριο στη Μόσχα και όπως γράφει ο αρθρογράφος της «Μιλλιέτ», Σαμι Κοέν , δεν αναμένεται μεν κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα από τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν , αλλά ο διάλογος θα βοηθήσει να προστατευθούν οι διμερείς σχέσεις από τις επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία. Η «Σαμπάχ» προσθέτει ότι θα συζητηθούν και οι διμερείς σχέσεις με αιχμή τη σύνοδο τον προσεχή Σεπτέμβριο, της Ρώσο – τουρκικής Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού, που θα γίνει στην Τουρκία, με τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου και κύριο θέμα τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε τους αντάρτες που διείσδυσαν στη Δαμασκό και ανάγκασαν πολλούς από αυτούς να τραπούν σε φυγή.
Ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης Όμραν Ζόαμπι, είπε ότι κάποια ένοπλα στοιχεία διείσδυσαν στη Δαμασκό και προσπάθησαν να επιτεθούν σε μια περιοχή. Όμως, οι δυνάμεις ασφαλείας τους περικύκλωσαν και τους αντιμετώπισαν. «Κάποιοι αντάρτες έχουν παραδοθεί και άλλοι διέφυγαν με τα πόδια, ή με αυτοκίνητα, και πυροβολούν σποραδικά στον αέρα για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες», πρόσθεσε ο Σύρος υπουργός.
Παράλληλα ο επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγός Αβίβ Κοσάβι, ενημέρωσε την Κνεσέτ ότι, «ο Άσαντ δεν φοβάται αυτήν τη στιγμή το Ισραήλ, αλλά θέλει κυρίως να αυξήσει τις δυνάμεις του γύρω από τη Δαμασκό», ότι «απέσυρε πολλές από τις δυνάμεις του από τα Υψώματα του Γκολάν προς τη Δαμασκό και τις ζώνες των συγκρούσεων», και ότι «ο έλεγχός του επί της Δαμασκού αποδυναμώνεται». Ο στρατηγός Κοσάβι είπε ότι η Συρία μετατρέπεται σε Ιράκ, με τον χωρισμό της σε τομείς που ελέγχουν διαφορετικές στρατιωτικές ομάδες ή ομάδες φυλών ότι υπάρχει «μια συρροή μαχητών της Αλ Κάιντα και του παγκόσμιου τζιχάντ στη Συρία», ότι το μπααθικό καθεστώς «δεν θα επιζήσει τελικά», και ότι , «η Χεζμπολάχ και το Ιράν προετοιμάζονται για τα επακόλουθα της πτώσης του Άσαντ».
Στο μεταξύ, ο Σύρος στρατηγός Μάναφ Τλας,εμφανίστηκε στο Παρίσι με δήλωση του να επιθυμεί να δει στη χώρα του μια «εποικοδομητική φάση μετάβασης», «η οποία θα διασφαλίσει την ενότητα, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Συρίας, ενώ ταυτόχρονα θα ανταποκρίνεται στις νόμιμες προσδοκίες του λαού της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

22 Νοεμβρίου 1940. 26η ημέρα του Ελληνοϊταλικου πολέμου. «Πήραμε την Κορυτσά»!!! Σε όλη την Ελλάδα χτυπούσαν οι καμπάνες

Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς στις 22 Νοεμβρίου 1940 με ραδιοφωνικό του διάγγελμα απάντησε στον λόγο του Μουσολίνι, που   απειλούσε να τσα...