20/7/12

H βομβιστική επίθεση έπεισε τον Άσσαντ να φύγει

Η Ρωσία, ή Κίνα, και το Ιράν προσανατολίζονται πια σε μια συμβιβαστική λύση στη Συρία, με την παρουσία μεν των στρατηγών του ΜΠΑΑΘ, χωρίς όμως την Οικογένεια Άσσαντ. Η βομβιστική επίθεση στο κτίριο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Συρίας «εξουδετέρωσε» ολόκληρη η ηγεσία του μηχανισμού ασφαλείας και Άμυνας της χώρας, προκαλώντας βαρύ πλήγμα στην κυβέρνηση του Άσσαντ . Κατά την επίθεση έχασαν τη ζωή τους ο υπουργός Άμυνας της Συρίας, Dawoud Rajiha, ο Ασεφ Σαουκάτ, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Συρίας και σύζυγος της αδελφής του Μπασάρ αλ Ασαντ, και ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμαντ Ιμπραήμ αλ Σάαρ, ενώ αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας Χισάμ Μπεχτιγιάρ.
Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε γενικευμένη επίθεση για να ξαναπάρει τον έλεγχο των συνοικιών της Δαμασκού στις οποίες είχαν διεισδύσει οι τρομοκράτες, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων για να επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε εκπρόσωπος των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι αντάρτες αποσύρθηκαν τη νύχτα από τη συνοικία Μιντάν της Δαμασκού ύστερα από τον σφοδρό βομβαρδισμό που δέχθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσαν πηγές της αντιπολίτευσης . «Πρόκειται για μια τακτική υποχώρηση. Βρισκόμαστε ακόμα στη Δαμασκό», δήλωσε ο διοικητής των ανταρτών οΑμπού Όμαρ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, μετά το βέτο που άσκησαν στο ΣΑ του ΟΗΕ η Ρωσία και η Κίνα, απορρίπτοντας το σχέδιο απόφασης των δυτικών που προέβλεπε την πιθανή προσφυγή στη βία, βάσει του Κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ , είπε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ανέλαβε τις ευθύνες του», και πρόσθεσε :
«Θα κάνουμε όλοι, περισσότερα εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα εντείνουμε το έργο μας για να υποστηρίξουμε τη συριακή αντιπολίτευση». «Νομίζω ότι η Ρωσία) θα το μετανιώσει διότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία ακόμα περισσότερο και πιθανώς σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ και σε βάρος των ρωσικών συμφερόντων στην Μέση Ανατολή μακροπρόθεσμα», είπε ο Ουίλιαμ Χέιγκ Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο πρέσβης της Ρωσίας στο Παρίσι Αλεξάντρ Ορλόφ, ανακοίνωσε ότι ο Ασσάντ ,δέχεται να αποχωρήσει από την εξουσία αλλά , «με μεθοδικό τρόπο», ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η γυναίκα του Σύρου προέδρου και τα παιδία του βρίσκονται ήδη στην Ρωσία.
Αυτές οι πληροφορίες έριξαν κάτω από τα 107 δολάρια το βαρέλι την τιμή του πετρελαίου τύπου Brent, και η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωνε πτώση κατά 1,06 δολάρια στα 91,60 δολάρια το βαρέλι, παρά το μακελειό 22 Σύρων στρατιωτών από τους μισθοφόρους στα σύνορα με το Ιράκ.
Στη Βαγδάτη, ο Ιρακινός υφυπουργός Εσωτερικών Άντναν αλ-Ασάντι, ανακοίνωσε ότι ο τακτικός στρατός και οι αντάρτες συγκρούονται από την άλλη πλευρά των συνόρων, απέναντι από την περιοχή του Σιντζάρ, στο Βόρειο Ιράκ, και ότι οι ιρακινοί συνοριοφύλακες του είπαν, ότι είδαν τους αντάρτες να καταλαμβάνουν ένα φυλάκιο και να συλλαμβάνουν έναν συνταγματάρχη του στρατού, τον οποίο ακρωτηρίασαν κόβοντάς του τα χέρια και τα πόδια, ενώ εκτέλεσαν 22 στρατιώτες του συριακού στρατού μπροστά στα μάτια των Ιρακινών στρατιωτών».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μόνο που η Δαμασκός διαψεύδει τον Ρώσο πρέσβη Αλεξάντρ Ορλόφ...