10/12/12

Ο Χάρυ ο «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν» και η τρόικα του 1898

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Δεκεμβρίου 1893, όταν ο Χάρυ, που τον εκπαίδευσε για ηγέτη της αποικίας «Ελλάδα» ο Μπένθαμ, δηλαδή η Στοά του Λονδίνου, είπε στη βουλή το «Δυστυχώς κύριοι, επτωχεύσαμεν», που δεν το έγραψαν στα πρακτικά, αλλά το άκουσαν όλοι.
Ο Χάρυ (Τρικούπης) είχε επανέλθει στην εξουσία το Μάιο του 1892 με ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και μέτρα αυστηρής λιτότητας αλλά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει νέο δάνειο για να αναχρηματοδοτήσει τα οκτώ εξωτερικά και τα πέντε εσωτερικά δάνεια που είχαν συναφθεί από τον ίδιο, από το 1879 που κέρδισε τις εκλογές μέχρι το 1890 που ηττήθηκε.
 Ο Χάρυ ο μεταρρυθμιστής, άντλησε υπέρογκους δανειακούς πόρους από το εξωτερικό, χωρίς να δίνει σημασία στους όρους .
Το 1893, οι «αγορές» είχαν στερέψει. Η μακρά ύφεση της βρετανικής οικονομίας (1873–96) μεταφράστηκε για την Ελλάδα στην «σταφιδική κρίση», δηλαδή στην πτώση της τιμής και των εξαγωγών της σταφίδας .
Η ουσιαστική χρεοκοπία της Barings Bank του Λονδίνου το 1890, (αλά Lehman Brothers) οδήγησε σε μια μεγάλη διεθνή κρίση που εκδηλώθηκε το 1893 και με τον «Πανικό» του Φεβρουαρίου του 1893 στις ΗΠΑ και την κατάρρευση των Τραπεζών της Αυστραλίας τον ίδιο χρόνο. Αυτό ήταν το πλαίσιο της χρεοκοπίας του 1893, που οδήγησε το 1898 στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (ΔΟΕ) των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, που επιβλήθηκε από Ευρωπαϊκές χώρες που την δάνεισαν.
Πενήντα χρόνια πριν το «Δυστυχώς κύριοι, επτωχεύσαμεν», είχαμε την χρεοκοπία του 1843, και 40 χρόνια μετά τον Μάιο του 1932 ο Λευτεράκης ο υιοθετημένος , με την φράση «τελικώς επτωχεύσαμεν» κήρυξε για άλλη μια φορά την πτώχευση της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ύφεσης από το Κραχ του 1929.
 Όταν ο λαός με την ψήφο του έστειλε επιτέλους τον Μέγα Ρουφιάνο της Στοάς του Λονδίνου στη σύνταξη, ανέλαβαν οι ιστορικοί χαφιέδες και οι ρουφιανογράφοι την αναστήλωση του με την προβολή της φράσης «Ανθ' ημών λοιπόν βουλευτής ο κύριος Γουλιμής-Καληνύχτα σας», του πράκτορα.
Ναι ρε ο Γουλιμής !!!
Ο Χάρυ πέθανε στις 30 Μαρτίου του 1896 στις Κάννες. Η χρεοκοπία δεν του χάλασε την όρεξη  για γαλλική κουζίνα βλέπετε.

ΥΓ. Στις 10 Δεκεμβρίου1901 απονεμήθηκαν τα πρώτα Βραβεία Νόμπελ, 1941 , το 1948 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και το 1963 απονεμήθηκε στον Γιώργο Σεφεριάδη  το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ρωσία. Οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές ξεκίνησαν την επίθεση στο Τσασόβ Γιαρ, Συνελήφθη χθες το βράδυ ο προσωπάρχης του Υπουργείου Άμυνας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γιούρι Κουζνετσόφ. Συνεχίζεται η προέλαση στο μέτωπο του Χάρκοβο.

  Οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές ξεκίνησαν από χθες το βράδυ την επίθεση στο Τσασόβ Γιαρ . Από το πρωί εκτυλίσσεται και η επίθεση στην Κρασνογκορόβ...