10/6/13

10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 .Η Σφαγή του Διστόμου

Το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι.

Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων. Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.

Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρυσή Αυγή να ξεβρωμίσει ο τόπος από τους ληστοσυμμορίτες! 100.000.000+ έχει σφάξει ο κομμουνισμός και καθόμαστε και ασχολούμαστε με το τι έκαναν κάποιοι χαζοί στο Δίστομο. Σκατά στον τάφο κάθε μαλάκα αντιλευκού! 88

Ανώνυμος είπε...

αυτό επαναλήφθη πολλές φορές και φαίνεται ότι ήταν οργανωμενο σχέδιο τών κομμουνιστών οι οποίοι ποτέ δεν συνεννοούντο με το χωριό ώστε να εκκενωθεί πριν έρθουν οι "γερμανοί"

στα Καλάβρυτα οι σφαγείς ήταν βάφεν ες-ες αράπηδες από σομαλία