15/7/15

Pax Americana

Γκρουέφσκι: Ευχαριστώ στους Αμερικανούς και τον κ. Χαν


Η πολιτική κρίση των Σκοπίων ,24 ώρες μετά την επίσκεψη της κ. Νούλαντ λύθηκε, αλλά χρειάστηκε να προηγηθούν πολύωρες διαπραγματεύσεις του ευρω-Κομισάριου Χαν με τους πρωταγωνιστές.

Οι νέες «δημοκρατικές εκλογές» θα γίνουν στις 24 Απρίλιου, 2016, και θα υπα΄ρξει προεκλογική περίοδος 100 ημερών με υπηρεσιακή κυβέρνση από μη πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Γκρουέφσκι και η κυβέρνηση του VMRO-DPMNE, θα παραιτηθούν 100 ημέρες πριν από τις γενικές εκλογές και για την προεκλογική περίοδο θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα ορκιστεί στις 15 Ιανουαρίου 2016 και θα προταθεί από το VMRO-DPMNE. Οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο την 1η Σεπτεμβρίου.
Συμφωνήθηκε ακόμα από τις 20 Οκτωβρίου και μέχρι τις εκλογές, να αναλάβει υπουργός Εσωτερικών ένας τεχνοκράτης, ένα πρόσωπο που δεν θα σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, και το οποίο θα προταθεί από τη SDSM μετά από διαβούλευση με το VMRO-DPMNE και το DUI .
Ο Γκρουέφσκι δέχθηκε ακόμα να δοθούν στην SDSM από τις 20 Οκτωβρίου τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στα οποία το VMRO-DPMNE θα διορίσει υφυπουργούς που θα έχουν το δικαίωμα να επανεξετάσουν όλες τις αποφάσεις που σχετίζονται με τις εκλογές, και να προβάλουν βέτο .
Η SDSM θα τοποθετήσει υφυπουργούς στα υπουργεία Οικονομικών, Γεωργίας και Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης. Έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 τα τέσσερα πολιτικά κόμματα της Βουλής θα επιλέξουν έναν εισαγγελέα που θα αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης των υποκλοπών.
Ο κ. Γκρουέφσκι δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με τη συμφωνία και ότι τον Απρίλιο το VMRO-DPMNE θα επιτύχει μια ιστορική νίκη, γιατί η πλειοψηφία, «γνωρίζει ποιά είναι η ομάδα που φέρνει την ευημερία και την επιτυχία για την πΓΔΜ, η οποία φέρνει νέες θέσεις εργασίας , επενδύσεις, συντάξεις και υψηλότερους μισθούς, τις γεωργικές επιδοτήσεις, τη σταθερότητα στη χώρα και την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική».
«Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω ‘όσους μας βοήθησαν, κυρίως την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τους τρεις ευρωβουλευτές και ιδιαίτερα τον Επίτροπο Χαν, κατέληξε ο Γκρουέφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: