11/1/18

11 Ιανουαρίου 1945. Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα;

Και όμως σήμερα δεν γίνεται καμιά δοξολογία για την νίκη επί των Κομμουνιστών και την απελευθέρωση της Αθήνας, της Λαμίας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Κορίνθου, του Ναυπλίου  και της Πάτρας!!!!!!
 Η ΕΛΕΥΙΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ της 11ης Ιανουαρίου 1945

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα,

γιατί λάμπει ο ήλιος έτσι

γιατί φέγγει έτσι η μέρα;

Γιατί σαν αυτή, παιδί μου, την ημέρα τη χρυσή

που τη χαίρεσαι και συ

στέρεψε το μαύρο δάκρυ κλείσανε πολλές πληγές,

αψηλώσανε τα στάχυα

κι ένα γύρω όλα τα βράχια

εγινήκαν ανθοβούνια και χρυσοπηγές.

 Μιαν ημέρα σαν ετούτη την ολόφωτη κι ωραία

ξεδιπλώθηκε και πάλι η γαλάζια μας Σημαία

που 'χει τ' ουρανού το χρώμα και σκεπάζει τ' άγιο χώμα

που ελεύθερος πατάς.

Κι έτσι με χαρά κι ελπίδα για μιαν ένδοξη Πατρίδα

η Σημαία κυματίζει μ' ένα Ταν ή επί ΤαΣΣτις 11 Ιανουαρίου  1945 , στις 22.30, το ΚΚΕ, μετά από «συσκέψεις» πέντε ημερών, αποφάσισε   και υπέγραψε με το ψευδώνυμο «Κεντρική Επιτροπή  του ΕΛΑΣ»,  την συνθηκολόγηση με τις «Συμμαχικές Δυνάμεις», και απέσυρε τους ενόπλους εκτός της ελεύθερης Ζώνης, που περιελάμβανε την Αττικοβοιωτία, την Πάτρα, την Κόρινθο ,το Ναύπλιο, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά. Απελευθερώθηκαν και οι αιχμάλωτοι ,και οι τραυματίες, αλλά όχι οι πολίτες ,
οι Όμηροι, που είχε συλλάβει το ΚΚΕ.

(Απαν το συλληφθέν υπό του ΕΛΑΣ υπηρεσιακόν προσωπικόν, οιασδήποτε εθνικότητος συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Αστυνομίας και Χωροφυλακής να επιστραφή. Τούτο θα συμπεριλάβη άπαν το Ελληνικόν προσωπικόν όπερ είχε συλληφθή υπό του ΕΛΑΣ εφ΄όσον είχεν όπλα. Τούτο δεν θα συμπεριλάβη πολίτας κρατουμένους υπό της Πολιτικοφυλακής του ΕΑΜ). Πολιτοφυλακή του ΕΑΜ ήταν το ψευδώνυμο της ΟΠΛΑ.Η εκεχειρία θα άρχιζε τα μεσάνυχτα της 15ης Ιανουαρίου, «για να αρχίσουν  συνεννοήσεις μεταξύ της Ελληνικής Κυβερνήσεως και αντιπροσώπων του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ προς ρύθμισιν εκκρεμούντων ζητημάτων».Το άρθρο 7, του πρωτοκόλλου  εξηγούσε την άνευ όρων παράδοση του ΚΚΕ. Δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα. Και αν συνέχιζαν να κάνουν «μαγκές» θα έπεφτε ο ουρανός στο κεφάλι τους .


«Οιαδήποτε παράλειψις εκ μέρους των δυνάμεων του ΕΛΑΣ προς τήρηση των όρων της παρούσης συμφωνίας, ή οιαδήποτε επίθεσις οπουδήποτε της Ελλάδος εναντίον οιονδήποτε Βρεττανικών, των Κτήσεων ή Ινδικών στρατευμάτων ή Υπηρεσιακού Προσωπικού ή εναντίον οιωνδήποτε Ελληνικών Εθνικών δυνάμεων ή Αστυνομίας ή Χωροφυλακής θέλει θεωρηθή ως παράβασις της εκεχειρίας».


Από το ΚΚΕ υπέγραψαν  ο Γιάννης Ζέβγος και ο  Δημήτρης Παρτσαλίδης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα Κυρ-Σπυρο εδω υλικο για προσεκτικη μελετη:

https://panosz.wordpress.com/2008/10/03/kilkis/

https://greekcivilwar.wordpress.com/2016/02/02/gcw-16/